Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Πέταξαν οικογένεια από το πλοίο γιατί είχε φορτισμένο ηλεκτρικό

Ελλάδα 22:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πέταξαν οικογένεια από το πλοίο γιατί είχε φορτισμένο ηλεκτρικό

Mobility

Πέταξαν οικογένεια από το πλοίο γιατί είχε φορτισμένο ηλεκτρικό

Mobility

Το ταξίδι με πλοίο, για έναν ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι μια πραγματική πρόκληση, όπως καταδεικνύει η περιπέτεια μιας 5μελούς οικογένειας.

Advertisement
Advertisement

Όταν ένα πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές, προκαλεί… αλαλούμ! Όπως έχει προκύψει, εδώ και καιρό, από το ρεπορτάζ του newsauto.gr και την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και με ναυτιλιακές εταιρείες, που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, δεν υπάρχει κάποια οριζόντια απαγόρευση για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτό που ίσχυε και επισημοποιήθηκε με την εγκύκλιο του Υπουργείου, 2322.3/79893/2023, που εκδόθηκε στις 14/11/2023, είναι μια σειρά περιοριστικών οδηγιών, που θα πρέπει όμως να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται κατά γράμμα, από τις Αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες, για να μην δημιουργείται αυτό το αλαλούμ με το επιβατικό κοινό

Βάσει της κεντρικής οδηγίας:

Advertisement
Advertisement

Όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των υβριδικών, δεν μπορούν να μετακινηθούν ασυνόδευτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει μια έξτρα οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη τους, με την έκδοση δύο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Εκτός από τα ηλεκτρικά  και τα Plug-in hybrid των οποίων η φόρτιση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% της χωρητικότητας, όσα οχήματα εφοδιάζονται με υγραέριο ή φυσικό αέριο το ντεπόζιτο δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Ένα ακόμα στοιχείο που επισημαίνει το Υπουργείο, είναι το βάρος που θα πρέπει να ελέγχει το πλήρωμα, καθώς το αντίστοιχο των ηλεκτρικών οχημάτων είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα οχήματα με θερμικό κινητήρα. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η φόρτιση εντός του πλοίου.

Advertisement

Η απίστευτη ταλαιπωρία μιας 5μελούς οικογένειας

Για τον κ. Χρήστο, τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους (εκ των οποίων το ένα νεογέννητο) το ταξίδι από το λιμάνι της Ραφήνας στην Τήνο, για τις διακοπές του Πάσχα, εξελίχθηκε σε μια πραγματική Οδύσσεια…

Advertisement

«Παρακολουθώ τα νέα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, επειδή έχω αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και γνωρίζω ότι πρόκειται για οδηγία και όχι για νόμο. Δεν υπάρχει δημοσίευση σε ΦΕΚ. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν προπλήρωνα τα εισιτήρια, αξίας 400 ευρώ, η εταιρεία όφειλε να με ενημερώσει, για τον τρόπο που διαχειρίζεται μια τέτοια κατάσταση. Όταν, λοιπόν, έφτασα μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου (το δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο για τις 8.20 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης), είδα έκπληκτος τον καπετάνιο να βάζει το κεφάλι του στις ενδείξεις του αυτοκινήτου μου και να μου λέει, με απαράδεκτο ύφος, ότι με 90% δεν μπαίνεις», εξηγεί στο newsauto, ο κ. Χρήστος.

«Αρχικά μου έκανε εντύπωσε ότι έλεγξε μόνο το δικό μου αυτοκίνητο, καθώς υπήρχαν πολλά plug-in στην ουρά, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι επειδή έχω Tesla, ακόμα κι ένας άσχετος θα καταλάβαινε ότι είναι ηλεκτρικό. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά και το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση άγγιξε την οικογένειά μου και γι’ αυτό θέλησα να του κάνω μήνυση. Αλλά εκεί βρέθηκα αντιμέτωπος με την προσπάθεια των λιμενικών να με καθυστερήσουν, προκειμένου να αποπλεύσει το πλοίο. Όταν συνέβη αυτό, μου είπαν… κάνε μήνυση».

Στο ερώτημα εάν σκέφτεται να δώσει συνέχεια: «Δεν το αποκλείω. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να περάσω λίγες ημέρες ξεκούρασης με την οικογένειά μου και να ηρεμήσουμε. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Advertisement

Όσο για το πώς κατάφερε να φτάσει η 5μελής οικογένεια στην Τήνο: «Η ταλαιπωρία μας διήρκησε περίπου 20 ώρες! Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι με καλές προθέσεις. Εντελώς τυχαία, ήταν κοντά μας, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ένας άλλος καπετάνιος, που μας βοήθησε πολύ να επιβιβαστούμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε άλλο πλοίο».