Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Γιατί 1 στους 3 περπατάει περισσότερο ή κάνει ποδήλατο;

Ελλάδα 14:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί 1 στους 3 περπατάει περισσότερο ή κάνει ποδήλατο;

Mobility

Γιατί 1 στους 3 περπατάει περισσότερο ή κάνει ποδήλατο;

Mobility

Όλο και πιο πολλοί κάτοικοι των πόλεων έχουν λόγο να μετακινούνται με τα πόδια, με ποδήλατο ή με μέσα μικροκινητικότητας.

Advertisement
Advertisement

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά και τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου αισιόδοξες για το επόμενο χρονικό διάστημα, ήταν αναμενόμενο για τους οδηγούς να αναζητήσουν και άλλες λύσεις μετακίνησης.

Ιδίως για τους κατοίκους των πόλεων, οι μετακινήσεις των οποίων με το αυτοκίνητο, πέρα από το κόστος σε καύσιμα επιβαρύνουν και την διάθεσή τους λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των μεγάλων καθυστερήσεων.

Παρατηρείται λοιπόν μία νέα τάση, με χιλιάδες κατοίκους μεγάλων πόλεων της Ευρώπης να αφήνουν κλειδωμένα τα αυτοκίνητά τους στο γκαράζ και να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα πόδια τους. Ή εναλλακτικά κάποια φιλικά μέσα μεταφοράς κυρίως e-bikes, ηλεκτρικά σκούτερ αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Advertisement
Advertisement

Η έρευνα που έρχεται από την Βρετανία δείχνει ότι ένας στους τρεις οδηγούς της χώρας αποφάσισαν ότι πρέπει να περπατούν περισσότερο και να αφήσουν το αυτοκίνητο ώστε να περιορίσουν τα έξοδά τους σε καύσιμα.

Από αυτούς ένα 17% δήλωσε ότι αύξησε σημαντικά την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε μία πιο συχνή βάση.

Advertisement

Ένα ποσοστό της τάξης του 7% αποφάσισε να αγοράσει ποδήλατο ή να το βγάλει από την αποθήκη και να το βάλει πάλι στην χρήση και στις καθημερινές μεταφορικές του συνήθειες. Οι περισσότεροι -ιδίως οι νεαρότερης ηλικίας- στράφηκαν στη νέα και πολύ αποδοτική μόδα, τα e-bikes.

Από αυτούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε στην έρευνα ότι τηρεί πλέον πολύ πιο αυστηρά τα όρια ταχύτητας. Ενώ το 38% οδηγεί πολύ πιο οικονομικά.

Advertisement

Για όσους πάντως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις τους υπάρχουν αρκετά tips που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν χρήματα με την μείωση της κατανάλωσης. Αρκεί να το πάρουν απόφαση ότι θα πρέπει να κινούνται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι είχαν συνηθίσει.

Παρ’ όλα αυτά, o συνδυασμός μετακίνησης με e-bikes και ΜΜΜ είναι πλέον η καλύτερη λύση. Και αυτό είναι πλέον μία πανευρωπαϊκή τάση, που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς όλα αλλάζουν και η συνύπαρξη του αυτοκινήτου με τα υπόλοιπα μέσα μικροκινητικότητας είναι πλέον κάτι αναπόφευκτο και επιθυμητό ακόμα και από τις ίδιες τις εταιρείες αυτοκινήτων…

 

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πως κάνω την αίτηση για την επιδότηση; (video)
Kosmoride: Δώρο 300 ευρώ με κάθε αγορά e-bike (video)
Silence: Ήσυχες, αξιόπιστες και οικονομικές μετακινήσεις!