Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Έρχονται τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ελλάδα 23:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Έρχονται τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Φορητές συσκευές φόρτισης δεν θα υπάρχουν μόνο για smartphones και laptops αλλά ακόμη και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έξυπνο ή όχι; Ο χρόνος θα δείξει…

Advertisement
Advertisement

Η εξάρτηση από την χρήση του smartphone έχει πλέον γίνει τόσο μεγάλη που την αντιλαμβάνεσαι κάθε φορά που το κινητό σου ξεμένει από ενέργεια και τελικά απενεργοποιείται. Η πρώτη κίνηση είναι να αναζητήσει κανείς μια πρίζα για να φορτίσει, ενώ όσοι έχουν προνοήσει συνήθως μεταφέρουν μαζί τους ένα power bank.

Μία πολύ απλή και βολική λύση για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούσε να δώσει λύση στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Διότι όταν το smartphone σου ξεμείνει από ενέργεια, άντε να περιμένεις μερικές ώρες για να το πριζώσεις. Αν όμως ξεμείνεις με το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο στον δρόμο, τότε τι γίνεται;

Η πιο απλή λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να καλέσεις την οδική βοήθεια. Ωστόσο, στο μέλλον θα δούμε να ξεφυτρώνουν εταιρίες που θα προσφέρουν power banks ακόμη και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώστε να είναι εφικτή η φόρτιση για μερικά παραπάνω χιλιόμετρα ώστε να φτάσει κανείς στο πλησιέστερο σημείο φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι για παράδειγμα αυτό της start up εταιρίας ZipCharge, την οποία έστησαν δύο Βρετανοί μηχανικοί που είχαν εργαστεί στα τμήματα ηλεκτρονικών διάφορων εταιριών, όπως των Lotus, Jaguar, McLaren κ.α. Και η όλη ιδέα είναι τόσο απλή όσο την φαντάζεστε…

Advertisement

To Go, όπως ονομάζεται αυτός ο φορτιστής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει το μέγεθος μιας βαλίτσας. Πρακτικά είναι μια μπαταρία μέσα σε μια αλουμινένια θήκη που έχει πτυσσόμενη λαβή και ροδάκια ώστε να μεταφέρεται εύκολα όπως μια αποσκευή αεροπορικού τύπου. Ταυτόχρονα, το μέγεθος της είναι τέτοιο ώστε να χωρά στο πορτμπαγκάζ ακόμη και ενός citycar, όπως είναι το Honda e.

Advertisement

Και πάμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Η μικρότερη έκδοση του Go έχει καθαρή χωρητικότητα 4,0 kWh με συνολικό βάρος στα 23 κιλά. Ωστόσο, η εταιρία στέκεται περισσότερο στην μεγάλη έκδοση των 8,0 kWh που μπορεί να δώσει αυτονομία από 32 έως 64 χιλιόμετρα μέσα σε μία ώρα. Αρκετή ώστε να φτάσει κανείς σπίτι του, στο γραφείο ή όπου αλλού μπορεί να φορτίσει. Αξιοσημείωτο είναι πως το κύκλωμα της μπαταρίας υποστηρίζει αμφίδρομη φόρτιση AC-DC, ενώ υπάρχει και 4G συνδεσιμότητα για έλεγχο από smartphone. Επίσης, η φόρτιση γίνεται στα 7,4 kW, όσο και με ένα τυπικό wallbox.

Πόσο κοστίζει η βαλίτσα… φόρτισης;
Η ZipCharge δεν το αποσαφηνίζει, αλλά λέει πως το Go θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη του 2022. Προφανώς επειδή το κόστος αγοράς θα είναι σχετικά υψηλό έχει προβλεφθεί ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης με κόστος περίπου 58 ευρώ το μήνα. Και ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν τόσο χαμηλή τιμή ώστε να αποτελέσουν ένα απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε EV.

Advertisement

ΔΙΑΑΒΑΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα μπορούμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δίχως καλώδιο;
Πόση αυτονομία είναι αρκετή για ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Η ζωή μας πίσω από μία οθόνη. Και ως οδηγοί.