Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ελλάδα κάντο όπως η Ολλανδία!

Ελλάδα 15:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα κάντο όπως η Ολλανδία!

Mobility

Ελλάδα κάντο όπως η Ολλανδία!

Mobility

Το 2021 οι Ολλανδοί δεν έκαναν μόνο 15,8 εκατ. χλμ. με ποδήλατο αλλά τα παιδιά έκαναν πιο πολλά χιλιόμετρα από τους ενήλικους, οι γυναίκες πιο πολλά από τους άντρες και οι ηλικιωμένοι πιο πολλά από τους πιο νέους.

Advertisement
Advertisement

Αν όλοι έκαναν ποδήλατο όσο οι Ολλανδοί, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μειωνόταν κατά σχεδόν 700 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό επισημαίνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας – που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Communications Earth and Environment – προέτρεψε τους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο όπως κάνουν στην Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί ποδηλατούν κατά μέσο όρο 2,6 χιλιόμετρα ο καθένας την ημέρα. Εάν αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόταν παγκοσμίως, η μελέτη προτείνει, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μειωνόταν κατά 686 εκατομμύρια τόνους.

Advertisement
Advertisement

Αυτός ο αριθμός μαμούθ υπερβαίνει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας και της Αυστραλίας .

«Τα σημαντικά αναξιοποίητα οφέλη για το κλίμα και την υγεία από την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου υποδηλώνουν επείγουσα ανάγκη προώθησης της βιώσιμης χρήσης του ποδηλάτου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Advertisement

Πόσοι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο σε όλο τον κόσμο;

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η παραγωγή ποδηλάτων έχει αυξηθεί τα τελευταία 60 χρόνια πάνω από 123 εκατομμύρια ποδήλατα κατασκευάστηκαν το 2015 – από 20,7 εκατομμύρια ποδήλατα το 1962.

Advertisement

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κίνηση με ποδήλατο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των ημερήσιων μετακινήσεων παγκοσμίως.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι δεν ζουν όλοι σε ένα μέρος φιλικό προς τον ποδήλατο – αλλά ζητούν μια «επείγουσα» επέκταση της ποδηλατικής υποδομής παγκοσμίως.

«Τα διδάγματα από επιτυχημένες εμπειρίες σε χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, ιδιαίτερα σε επίπεδο πόλεων όπως η Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ, θα ήταν απαραίτητα. Αυτά περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τον σωστό σχεδιασμό και κατασκευή ποδηλατοδρόμων, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό υπέρ του ποδηλάτου και πολιτικές για την αποθάρρυνση της χρήσης αυτοκινήτου μέσω της φορολογίας».

Advertisement

Πάντως όταν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μάλιστα το 2021 οι Ολλανδοί δεν έκαναν μόνο 15.800.000.000 χλμ. με ποδήλατο (972 χλμ. το άτομο) αλλά τα παιδιά έκαναν πιο πολλά χιλιόμετρα από τους ενήλικους, οι γυναίκες πιο πολλά από τους άντρες και οι ηλικιωμένοι πιο πολλά από τους πιο νέους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες χώρες επένδυσαν στα… ποδήλατα το 2022;
«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Πρωταθλητές τα ηλεκτρικά ποδήλατα!
Επικίνδυνα τα απλά ποδήλατα με… ηλεκτροκινητήρες!