Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Mercedes-Benz Vision EQS: Πολυτέλεια μηδενικών ρύπων

Ελλάδα 14:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz Vision EQS: Πολυτέλεια μηδενικών ρύπων

Mobility

Mercedes-Benz Vision EQS: Πολυτέλεια μηδενικών ρύπων

Mobility

Η Mercedes-Benz γράφει και πάλι την ιστορία της λιμουζίνας, αυτή τη φορά προσθέτοντας την ηλεκτρική τεχνολογία και μία μοναδική σχεδιαστική φόρμα.

Advertisement
Advertisement

 

Εάν θεωρείτε ότι η γερμανική φίρμα έκανε βήματα εμπρός με την παρουσίαση του EQC και των διάφορων plug-in υβριδικών μοντέλων, μάλλον κάνετε λάθος. Η πραγματική επανάσταση φέρει την υπογραφή της ηλεκτροκίνητης Vision EQS Concept, με το φουτουριστικό πολυτελές τετραθέσιο μοντέλο των μηδενικών ρύπων να μπαίνει στην παραγωγή το 2022.
Βάση για την δημιουργία της EQS αποτελεί μία νέας αρχιτεκτονικής πλατφόρμα (EVA2), η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης, χάρη στην ιδιαίτερη σχεδίασή της, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικού μήκους μεταξόνια και μετατρόχια. Η ιστορία της Mercedes-Benz στην κατηγορία των πολυτελών σεντάν και δη στις λιμουζίνες, είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω κατηγορία κινείται πτωτικά. Xαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 (Ιανουάριος-Αύγουστος), πουλήθηκαν παγκοσμίως 40.390 S-Class, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ο αριθμός έφτανε τα 49.493 οχήματα. Παρά την πτώση, η Mercedes-Benz S-Class βρισκόταν στην κορυφή της κατηγορίας, υποσκελίζοντας τα αντίστοιχα μοντέλα των Audi, BMW και Jaguar. Θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα της, αλλά και να προσφέρει μία εναλλακτική στον υποψήφιο κάτοχο σε ό,τι αφορά την επιλογή των κινητήρων, η φίρμα από τη Στουτγάρδη παράλληλα με την S-Class θα προσφέρει και την EQS.

Advertisement
Advertisement

Βασική πηγή ενέργειας της Vision EQS αποτελεί η τοποθετημένη στο πάτωμα συστοιχία μπαταριών, με χωρητικότητα 100kWh, που έχει κατασκευαστεί από την θυγατρική εταιρεία της Daimler, Accumotive. Ο κατασκευαστής ανακοινώνει αυτονομία 700 km, βάσει WLTP, ενώ, μέσω ταχυφορτιστή 350 kW, χρειάζονται μόλις 20 λεπτά για να γίνει η φόρτιση από το 0 στο 80%. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες, αμφότεροι τοποθετημένοι σε κάθε άξονα, έχουν συνδυαστική απόδοση 476 PS και ροπή 77,5 kgm. Προσφέρουν σύστημα τετρακίνησης καθώς και εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 km/h σε 4,5”). Το εξαιρετικά αεροδυναμικό αμάξωμα της Vision EQS διαφέρει παρασάγγας σε σχέση με την S-Class. Οι υπεύθυνοι σχεδίασης έδωσαν μία διαφορετική πλευρά σε ό,τι αφορά την δημιουργικότητά τους, προσφέροντας μοναδικής έμπνευσης λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εμπρός μάσκα περιλαμβάνει 188 συνολικά μεμονωμένα LED στοιχεία, ικανά να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Επίσης, τα εμπρός φωτιστικά σώματα διαθέτουν προβολείς με τεχνολογία Digital Light. Ο καθένας από αυτούς διαθέτει δύο ολογραφικούς φακούς, επιτρέποντας απεριόριστο αριθμό παραλλαγών φωτισμού.

To εσωτερικό της Vision EQS ακολουθεί μία μινιμαλιστική προσέγγιση, θυμίζοντας αρκετά σκάφη αναψυχής. Απλές, καθαρές γραμμές, αεραγωγοί με επένδυση ροζ χρυσού και οθόνη αφής που περιλαμβάνει το εξελιγμένο σύστημα ενημέρωσης MBUX και «αναδύεται» από χαμηλά, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χώρο ανάμεσα στα δύο εμπρός καθίσματα και που θα τοποθετηθεί οσονούπω και στην S-Class. Φυσικά και έχει ιδιαίτερη αξία η ευρεία χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, από τις επενδύσεις των καθισμάτων έως και τις επιφάνειες του ταμπλό. Για το συγκεκριμένο πρωτότυπο μας μίλησε ο διευθυντής σχεδίασης της εταιρείας, Gorden Wagener, στο παρασκήνιο των εγκαινίων του νέου σχεδιαστικού κέντρου της Mercedes-Benz στη Νίκαια της Γαλλίας, τονίζοντας: «Η Vision EQS που αναμένεται μέσα στο 2022, θα εισάγει την εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα της Mercedes-Benz, η οποία στη συνέχεια θα περάσει σε όλα τα πολυτελή οχήματα της εταιρείας». Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Vision EQS θα αποτελέσει ένα από τα 10 συνολικά αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα που περιμένουμε από τη Mercedes-Benz, όπως το πεντάθυρο EQA, το σεντάν EQE και το crossover EQB.

Advertisement

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ S-CLASS

AUDI A8

Advertisement

Ιαν.-Αύγ. 2018 Πωλήσεις: 10.700
Ιαν.-Αύγ. 2019 Πωλήσεις: 13.428

Υπάρχουν διάφορες φήμες που αφορούν το πιθανό τέλος παραγωγής του A8, με τη θέση του να παίρνει το ηλεκτρικό Α9, που θα βασίζεται στο e-Tron GT concept.

BMW Σειρά 7

Advertisement

Ιαν.-Αύγ. 2018 Πωλήσεις: 34.115
Ιαν.-Αύγ. 2019 Πωλήσεις: 27.382

Ακολουθώντας την Mercedes-Βenz, η BMW σκέφτεται σοβαρά να διαχωρίσει τη γκάμα των εκδόσεων της Σειράς 7, λανσάροντας παράλληλα την ηλεκτρική i7, πιθανότατα μέσα στο 2023.

JAGUAR XJ

Ιαν.-Αύγ. 2018 Πωλήσεις: 3.961
Ιαν.-Αύγ. 2019 Πωλήσεις: 3.145

Η Jaguar επιβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει την XJ στη γκάμα της, αυτή τη φορά σε μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, που θα ξεκινήσει την παραγωγή της το 2021 στο εργοστάσιο του Castle Bromwich.