Live Κίνηση
Περισσότερα
CUPRA-2022-1

CUPRA Born: Σπορ χαρακτήρας και αξεπέραστο στιλ

Ελλάδα 4:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CUPRA Born: Σπορ χαρακτήρας και αξεπέραστο στιλ

CUPRA-2022-1

CUPRA Born: Σπορ χαρακτήρας και αξεπέραστο στιλ

CUPRA-2022-1

Η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει με στην CUPRA. Και το πανέμορφο και γεμάτο αυτοπεποίθηση Born δείχνει ότι η ισπανική εταιρία μπορεί να διατηρήσει τα σπορ στοιχεία της και στη νέα εποχή.

Advertisement
Advertisement

Με το νέο και αμιγώς ηλεκτρικό Born η CUPRA έρχεται να δώσει το δυναμικό παρών στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο με μία πολύ ξεχωριστή και δυναμική εμφάνιση αλλά και ξεκάθαρα σπορ προσανατολισμό.

Πρόκειται για το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της εταιρίας, εφοδιασμένο με όλες τις σύγχρονες και προηγμένες τεχνολογίες ενώ παράλληλα εστιάζει και στην απόλαυση του οδηγού, η οποία στη νέα ηλεκτρική εποχή αποκτά μία εντελώς νέα διάσταση.

Η εντυπωσιακή σχεδίαση του αμαξώματος αναδεικνύει με την πρώτη ματιά την σπορ διάσταση της CUPRA. Η δυναμική και γεμάτη ένταση μάσκα με τα μοντέρνα φωτιστικά σώματα συνδυάζεται με ένα αμάξωμα με γραμμές που ρέουν προς το πίσω μέρος το οποίο με την κουπέ γραμμή του ολοκληρώνει ένα αυτοκίνητο που κερδίζει παντού τις εντυπώσεις.

Advertisement
Advertisement

Μικρές λεπτομέρειες όπως τα πλαϊνά σπόιλερ, οι ακμές που διατρέχουν το αμάξωμα, η ειδική επεξεργασία στην πίσω κολώνα που δίνει την αίσθηση ότι η οροφή επιπλέει, καθώς και τα ειδικά επιλεγμένα χρώματα και οι πανέμορφοι τροχοί έως και τις 20 ίντσες δίνουν το στίγμα ενός σούπερ μοντέρνου αυτοκινήτου που φέρνει έναν άλλο αέρα στα ηλεκτρικά -και όχι μόνο- σύγχρονα SUV.

Εξίσου μοντέρνα και σχεδιαστικά προχωρημένη είναι και η εικόνα στο σαλόνι. Ενώ παράλληλα τονίζεται στο έπακρο η ψηφιακή διάσταση του αυτοκινήτου, με την οθόνη αφής των 12 ιντσών να αποτελεί το επίκεντρο του ελέγχου των λειτουργιών του και της ψυχαγωγίας των επιβατών.

Advertisement

Πέρα από την κορυφαία ποιότητα και την άψογη εργονομία, το σαλόνι του Born χαρακτηρίζεται από την χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την κατασκευή των καθισμάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά, δημιουργώντας εξαιρετικής αίσθησης και αντοχής επιφάνειες.

Χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2,767 μέτρων και του εντελώς επίπεδου δαπέδου, οι χώροι για τους επιβάτες είναι πρωτοφανείς για το μέγεθος του Born. Ενώ κορυφαίας χωρητικότητα για ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας του είναι και το πορτ-μπαγκάζ που φθάνει τα 385 λίτρα.

Advertisement

Πέρα από την κορυφαία άνεση για τους επιβάτες, το CUPRA Born διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την διασύνδεση και την ασφάλεια των επιβατών. Χάρη στο CUPRA CONNECT, με την πλήρως αναδιαμορφωμένη εφαρμογή My CUPRA, μπορεί να διαχειριστεί διαδικτυακές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα εφοδιάζεται με μία πλήρη γκάμα συστημάτων για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, όπως τα Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης παρέχονται απευθείας στον οδηγό χάρη και στο head-up display system επαυξημένης πραγματικότητας.

Advertisement

Το CUPRA Born διατίθεται με απόδοση 204 ίππων, ενώ υπάρχει και η έκδοση με το e-Boost που ανεβάζει την ισχύ στους 231 ίππους. Η έκδοση αυτή, με την μικρή μπαταρία των 58 kWh κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 6,6 δευτερόλεπτα.

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στο Born είναι σε δύο χωρητικότητες, στις 58 και 77 kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540 km με βάση το πρότυπο WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει σε ταχυφορτιστές έως και 170 kW. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φθάσει από το 5% έως το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 35 λεπτά.

Όσον αφορά τα οδηγικά του χαρακτηριστικά, το Born χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MEB του ομίλου VW, στην οποία η ισπανική εταιρία έχει κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις (χαμηλότερη και πιο σπορ ανάρτηση, πιο ισχυρά φρένα, νέα ρύθμιση στο τιμόνι, σπορ προγράμματα λειτουργίας κλπ.) ώστε να ανταποκρίνεται στα στάνταρ της CUPRA για σπορ οδηγικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, με το Born η CUPRA μπαίνει δυναμικά στις εποχές της ηλεκτροκίνησης. Με ένα αυτοκίνητο που ξεχειλίζει από στιλ και δυναμισμό στην σχεδίασή του, με κορυφαία ποιότητα και πλούσιο εξοπλισμό, και πάντα με τα μοναδικά σπορ χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Η CUPRA δείχνει τον δρόμο ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συνδυαστεί με την οδηγική απόλαυση. Και το Born είναι το καλύτερο παράδειγμα που υπάρχει σήμερα στην αγορά των ηλεκτρικών στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς θα μοιάζει και πότε θα κατασκευαστεί το Cupra Tavascan;
Cupra Leon: Νέες εκδόσεις από 150 ίππους
Δοκιμή: CUPRA Formentor e-Hybrid 245 PS