Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Η Hyundai εξελίσσει το σκεπτόμενο Cruise Control

Ελλάδα 3:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Hyundai εξελίσσει το σκεπτόμενο Cruise Control

Car Gadget

Η Hyundai εξελίσσει το σκεπτόμενο Cruise Control

Car Gadget

Ο όμιλος Hyundai Motors αναπτύσσει την τεχνολογία Smart Cruise Control (Scc-Ml), που λειτουργεί μαθαίνοντας τον οδηγό και τις συνήθειες του.

Advertisement
Advertisement

 

Μία τεχνολογία, που βασίζεται στο Machine Learning (εκμάθηση από την μηχανή) αναπτύσσει η Hyundai Motors με το σύστημα Smart Cruise Control (SCC-ML). Το σύστημα ενσωματώνει τα μοτίβα/συνήθειες του οδηγού και δημιουργεί μία αυτοκαθοδηγούμενη συμπεριφορά. Είναι η πρώτη παγκοσμίως, που ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο πλαίσιο της λειτουργίας Advanced Driver Assistance System (ADAS). Το σύστημα έχει προγραμματιστεί για εφαρμογή σε μελλοντικά οχήματα του Hyundai Motor Group.

Advertisement
Advertisement

«Το νέο SCC-ML βελτιώνει τη νοημοσύνη της προηγούμενης τεχνολογίας ADAS για να βελτιώσει δραματικά την πρακτικότητα των ημιαυτόνομων χαρακτηριστικών», δήλωσε ο Woongjun Jang, αντιπρόεδρος του Hyundai Motor Group και πρόσθεσε: «Η Hyundai Motor Group θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών (Artificial Intelligence) για να οδηγήσει τη βιομηχανία στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης». Το Smart Cruise Control (SCC) επιτρέπει μια βασική λειτουργία αυτόνομης οδήγησης για το ADAS, ώστε το όχημα να διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ενώ κινείται με την ταχύτητα που επιλέγει ο οδηγός.

 

Advertisement

Το SCC-ML συνδυάζει την AI και το SCC σε ένα σύστημα που μαθαίνει μόνο του τα μοτίβα και τις συνήθειες του οδηγού. Μέσω του Machine Learning (μηχανή που μαθαίνει, το Smart Cruise Control κινείται αυτόνομα σε πανομοιότυπο μοτίβο με αυτό του οδηγού και λειτουργεί ως εξής: Οι αισθητήρες, και το ραντάρ, αντλούν συνεχώς πληροφορίες οδήγησης και τις αποστέλλουν στον κεντρικό υπολογιστή. Στη συνέχεια ο υπολογιστής επεξεργάζεται τις πληροφορίες και προσδιορίζει τα μοτίβα κίνησης του οδηγού. Για να γίνει αυτό δυνατόν χρησιμοποιείται μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται αλγόριθμος μηχανικής μάθησης.

Το μοτίβο οδήγησης μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: Απόσταση από τα προηγούμενα οχήματα, επιτάχυνση/επιβράδυνση και ανταπόκριση (πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται στις συνθήκες οδήγησης). Επιπλέον, εξετάζονται οι συνθήκες στο δρόμο και οι σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων. Για παράδειγμα, πως θα διατηρηθεί μικρή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα κατά τη διάρκεια αργής οδήγησης στην πόλη και μεγαλύτερη απόσταση από αυτό κατά την οδήγηση στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, το SCC-ML κάνει ανάλυση και διακρίνει ή διαμορφώνει πάνω από 10 χιλιάδες μοτίβα, αναπτύσσοντας μια ευέλικτη τεχνολογία Smart Cruise Control που μπορεί να προσαρμοστεί στο σύνολο των προτύπων του οδηγού.

Advertisement

Οι πληροφορίες του τρόπου οδήγησης ενημερώνονται συνεχώς μέσω αισθητήρων, ανανεώνοντας συνεχώς τις παραμέτρους τους. Επιπλέον, το SCC-ML έχει προγραμματιστεί ειδικά για να αποφευχθεί η εκμάθηση παραβατικών μοτίβων οδηγών, αυξάνοντας την αξιοπιστία και την ασφάλειά του συστήματος.