Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

H Ford σου «βρίσκει» πάρκινγκ

Ελλάδα 6:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Ford σου «βρίσκει» πάρκινγκ

Car Gadget

H Ford σου «βρίσκει» πάρκινγκ

Car Gadget

Η Ford και η Vodafone δοκιμάζουν τη νέα τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος Parking Space Guidance, η οποία ενημερώνει τους οδηγούς για τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στην περιοχή τους και τους κατευθύνει να φτάσουν εκεί

Advertisement
Advertisement

Σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, υπολογίζεται ότι ο μέσος οδηγός αναλώνει 67 ώρες το χρόνο στην προσπάθεια αναζήτησης χώρων στάθμευσης με κόστος που υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ. Το λεγόμενο “cruising” ευθύνεται περίπου για το 30% της κυκλοφορίας στην πόλη.

Όμως, το πρόβλημα είναι πιθανό να μην οφείλεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, αφού σύμφωνα με στοιχεία, στη Μ. Βρετανία, σε ορισμένα δημοτικά πάρκινγκ το ποσοστό πληρότητας είναι μόλις 50%. Η Ford και η Vodafone δοκιμάζουν τώρα μία νέα τεχνολογία συνδεμένου οχήματος που θα διευκολύνει την ανεύρεση χώρων στάθμευσης στα αστικά κέντρα. Η τεχνολογία Parking Space Guidance εμφανίζει στους οδηγούς τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης σε γειτονικά πάρκινγκ και τον τρόπο μετάβασης σε αυτές.

Advertisement
Advertisement

«Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης μας βοηθούν να φτάσουμε στον προορισμό μας, αλλά δεν είναι το ίδιο χρήσιμα όταν ψάχνουμε χώρο στάθμευσης – κυρίως στα κέντρα των πόλεων» δήλωσε ο Tobias Wallerius, engineer, Product Development, Ford Ευρώπης. «Το Parking Space Guidance είναι μία τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος που μπορεί να βοηθά τους οδηγούς να ολοκληρώνουν γρήγορα το ταξίδι τους, να εξοικονομούν περισσότερο χρόνο και χρήμα και να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.»

Η τεχνολογία Parking Space Guidance, η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα πάρκινγκ αυτοκινήτων, δοκιμάζεται από τη Ford και τη Vodafone στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος KoMoD (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf), ενός διαβιομηχανικού εγχειρήματος ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που δοκιμάζει τεχνολογίες συνδεδεμένου οχήματος και αυτοματοποιημένης οδήγησης.