Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi Electric & Plug-in

Audi e-tron: Πλήρης φόρτιση σε μόλις 45 λεπτά

Ελλάδα 19:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi e-tron: Πλήρης φόρτιση σε μόλις 45 λεπτά

Audi Electric & Plug-in

Audi e-tron: Πλήρης φόρτιση σε μόλις 45 λεπτά

Audi Electric & Plug-in

Το Audi e-tron ξεχωρίζει για την εκπληκτική ταχύτητα φόρτισης, που επιτυγχάνεται μέσω ταχυφορτιστή 150 kW.

Advertisement
Advertisement

Η πραγματική διάρκεια φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καμπύλη φόρτισης κάθε μοντέλου και το Audi e-tron είναι ένα από αυτά τα μοντέλα που διαθέτει μοναδική -στην αυτοκινητοβιομηχανία- καμπύλη φόρτισης.

Όταν η Audi παρουσίασε το e-tron (και στη συνέχεια το e-tron Sportback) έφερε μία μικρή επανάσταση, που για πολλούς πέρασε απαρατήρητη: το e-tron ήταν το μοναδικό μοντέλο που μπορούσε να επωφεληθεί από ταχυφορτιστές με χωρητικότητα φόρτισης έως 150 kW.

Σχεδόν το σύνολο των καθημερινών φορτίσεων ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνονται στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της νύκτας, ή στην εργασία, την ημέρα. Σε αυτή τη διαδικασία ο χρόνος δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας. Αντίθετα, κάθε λεπτό μετράει και η γρήγορη φόρτιση είναι απαραίτητη στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Μετά από ένα όσο το δυνατό συντομότερο διάλειμμα, το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι ξανά έτοιμο για τη συνέχιση του ταξιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Audi e-tron, με ένα ταχυφορτιστή των 150 kW, μέσα σε μόλις 30΄ από μπαταρία σχεδόν άδεια αποκτά ενέργεια που αντιστοιχεί στο 80% της χωρητικότητάς της, που μεταφράζεται σε αυτονομία περίπου 350 χιλιομέτρων.

Advertisement
Advertisement

Η εξαιρετική καμπύλη φόρτισης του Audi e-tron αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κατασκευαστικό του πλεονέκτημα. Το e-tron διατηρεί την υψηλή ταχύτητα φόρτισης μεταξύ 5% και 70% επίπεδο φόρτισης, πριν η έξυπνη διαχείριση της μπαταρίας επέμβει και μειώσει το ρεύμα.

Advertisement

Τα αντίστοιχα μοντέλα του ανταγωνισμού (που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταχυφορτιστή 150 kW) συνήθως φτάνουν κοντά στη μέγιστη τιμή – στην «κορυφή» – για μικρό χρονικό διάστημα και μειώνουν σημαντικά την ταχύτητα φόρτισής τους πριν φτάσουν στο όριο του 70%. Στην καθημερινότητα, αυτό σημαίνει ένα στοιχειώδες πλεονέκτημα: για να διανύσει μια απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων, ο κάτοχος του e-tron αφιερώνει ρεαλιστικά λιγότερο από 10΄ στο τερματικό φόρτισης.

Advertisement

Το Audi e-tron φτάνει το 80% μετά από περίπου 30 λεπτά. Παρόλο που για τεχνικούς λόγους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεμίσει το υπόλοιπο 20% μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, η πλήρης φόρτιση (κατάσταση φόρτισης από το 5% στο 100%) για το Audi e-tron σε ένα τερματικό HPC διαρκεί περίπου 45΄ – ένα εξαιρετικό, κορυφαίο χαρακτηριστικό απέναντι στον ανταγωνισμό.