Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron – Q4 Sportback e-tron: Καινοτόμες λύσεις για οδηγική απόλαυση

Ελλάδα 8:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi Q4 e-tron – Q4 Sportback e-tron: Καινοτόμες λύσεις για οδηγική απόλαυση

Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron – Q4 Sportback e-tron: Καινοτόμες λύσεις για οδηγική απόλαυση

Audi 2021-1

Για το πρώτο ηλεκτρικό της SUV η Audi δημιούργησε ένα προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο με πολλούς συνδυασμούς κινητήρων και μπαταριών και έναν κορυφαίο οδηγικό χαρακτήρα με σπορ αναφορές και εκρηκτικές επιδόσεις.

Advertisement
Advertisement

Κάθε αυτοκίνητο της Audi οφείλει να βρίσκεται στην σχεδιαστική και τεχνολογική πρωτοπορία της εποχής του. Και αυτόν τον δρόμο ακολουθεί η γερμανική εταιρία και στα πρώτα συμπαγή ηλεκτρικά SUV της, τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron, δημιουργώντας δύο αυτοκίνητα με μοναδικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική ενσωμάτωση της ηλεκτρικής τεχνολογίας με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή οδηγική απόλαυση από τον οδηγό.

Στόχος της εταιρίας ήταν να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο εύρος καταναλωτών, από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους μέσα στην πόλη έως εκείνους με ένα πιο έντονο life-style που θέλουν να τα χρησιμοποιούν σε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον ταξιδιού και αποδράσεων και πέρα από τα δεδομένα.

Advertisement
Advertisement

Στην γκάμα του μοντέλου υπάρχουν διαθέσιμες δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η συμπαγής μπαταρία για το Q4 35 e-tron έχει καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh (55 kWh ακαθάριστο), ενώ οι τιμές για τη μεγάλη μπαταρία στο Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron quattro είναι 77 (82) kWh.

Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με έξοδο 125 kW (170 PS ) και 150 kW (204 PS) αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro έχει δύο ηλεκτροκινητήρες για την ηλεκτρική τετρακίνηση quattro. Προσφέρουν μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS), η οποία εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Advertisement

Τα δύο μοντέλα διακρίνονται για τη μεγάλη αυτονομία τους. Το Q4 40 e-tron έχει αυτονομία έως και 520 χιλιόμετρα (WLTP) με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας. Χάρη στη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φορτίσει αρκετή ενέργεια για να διανύσει περίπου 130 χιλιόμετρα (WLTP) σε μόλις 10’. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή myAudi, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγξει τη φόρτιση ή και τον κλιματισμό εξ αποστάσεως, από το smartphone του.

Για μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακής απόδοσης, ο κινητήρας στον μπροστινό άξονα ενεργοποιείται μόνο όταν απαιτείται υψηλή ισχύς ή ισχυρή πρόσφυση. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την οδήγηση είναι η έξυπνη ανάκτηση, η οποία ενσωματώνει επίσης στοιχεία πλοήγησης και τοπογραφικά δεδομένα.

Advertisement

Η προαιρετική αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί την θερμότητα που απορρίπτεται από τις μονάδες υψηλής τάσης και τον αέρα περιβάλλοντος για τον έλεγχο του κλίματος στο εσωτερικό. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, ειδικά σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Τα δύο νέα ηλεκτρικά SUV της Audi μπορούν να φορτιστούν με διάφορα επίπεδα ισχύος χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ή συνεχές ρεύμα (DC) ανάλογα με την μπαταρία. Η συμπαγής μπαταρία μπορεί να δεχθεί έως και 7,4 kW φόρτιση AC και έως 100 kW όταν χρησιμοποιείται φόρτιση HPC (φόρτιση υψηλής ισχύος) με συνεχές ρεύμα. Ως στάνταρ, η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει έως και 11 kW με AC και έως και 125 kW με HPC.

Advertisement

Η μπαταρία υψηλής τάσης των Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron βρίσκεται τοποθετημένη μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και ισορροπημένη κατανομή μαζών. Τα συστήματα ελέγχου για την κίνηση και την ανάρτηση συνεργάζονται στενά – η οδήγηση των compact ηλεκτρικών SUV είναι ασφαλής, σπορ και άνετη ταυτόχρονα.

Σε όλο αυτό το εξελιγμένο ηλεκτρικό σύστημα, η Audi έρχεται να προσθέσει τις δικές της σπορτίφ “πινελιές” με μία πολύ σπορ ανάρτηση για όλες τις εκδόσεις, η οποία είναι χαμηλωμένο κατά 15 χιλιοστά. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για εφαρμογή του συστήματος Audi Drive Select με πολλά διαφορετικά προφίλ οδήγησης, μέσω των οποίων ο οδηγός επιλέγει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας βασικών στοιχείων του αυτοκινήτου, όπως η απόκριση στο γκάζι, η αίσθηση στο τιμόνι, η απόσβεσης της ανάρτησης κ.ά.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ζάντες των 19 έως και 21 ιντσών με πολύ όμορφα και αεροδυναμικά σχέδια έτσι ώστε να μειώνεται όσο γίνεται περισσότερο η κατανάλωση και να αυξάνεται η αυτονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βρείτε το δικό σας Audi Q4 e-tron
Στην Audi ο Ken Block (+video)
Έχουν μέλλον οι φυσικοί διακόπτες στα Audi;