Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Η σπορ απόλαυση της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 10:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q4 e-tron: Η σπορ απόλαυση της ηλεκτροκίνησης

Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Η σπορ απόλαυση της ηλεκτροκίνησης

Audi 2021-1

Τα νέα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron εκτός από το εξελιγμένο ηλεκτρικό τους υπόβαθρο διαθέτουν και ένα σύνολο μηχανικών επιλογών που τα καθιστούν τα πιο σπορ συμπαγή premium ηλεκτρικά SUV της αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Με το πρώτο ηλεκτρικό SUV της το οποίο απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό, η Audi θέλησε να προσφέρει στον σύγχρονο και γεμάτο τεχνολογικές ανησυχίες αγοραστή ένα αυτοκίνητο το οποίο εκπληρώνει τα υψηλότερα στάνταρ σε κάθε τομέα. Έτσι πέρα από το κορυφαίο ηλεκτρικό σύστημα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά απόδοσης και τις εξαιρετικές επιδόσεις, η γερμανική εταιρία δημιούργησε ένα compact SUV το οποίο ξεχωρίζει για τα σπορ χαρακτηριστικά του και την εξαιρετική οδική του συμπεριφορά.

Tο Q4 e-tron και το Q4 Sportback e-tron ενσωματώνουν τις καλύτερες τεχνολογικές υλοποιήσεις για υψηλά επίπεδα άνεσης, οδηγικής απόλαυσης και σταθερότητας σε υψηλές ταχύτητες. Στα μοντέλα με ισχύ έως 150 kW (204 PS), η κίνηση στους πίσω τροχούς εξασφαλίζει εξαιρετική πρόσφυση-την οποία ο πελάτης μπορεί να βιώσει σε πολλές καταστάσεις, ξεκινώντας από την οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται κάτω από το χώρο επιβατών, στο πιο χαμηλό σημείο του αμαξώματος, εξασφαλίζοντας έτσι δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το χαμηλό κέντρο βάρος και την ισομερή κατανομή του φορτίου σε κάθε άξονα κοντά στην ιδανική τιμή 50:50.

Η σχεδίαση της ανάρτησης ακολουθεί την premium λογική κάθε σύγχρονου Audi με γόνατα McPherson εμπρός και μία πολύ εξελιγμένη διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα. Η εμπρός ανάρτηση είναι στηριγμένη πάνω σε ένα ξεχωριστό υποπλαίσιο για καλύτερη λειτουργία και μόνωση του δρόμου ενώ τα μετατρόχια είναι στα 1.587 χιλιοστά εμπρός και 1.565 χιλιοστά πίσω, εξασφαλίζοντας ένα σωστό “πάτημα” του αυτοκινήτου πάνω στην άσφαλτο.

Advertisement

Τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron εφοδιάζονται με τροχούς από 19 έως 21 ίντσες. Εκτός από τη βασική έκδοση, είναι όλες κατασκευασμένες από αλουμίνιο και κάθε μέγεθος περιλαμβάνει ιδιαίτερα αεροδυναμικά σχέδια. Στην διάσταση των 20 ιντσών, δύο τροχοί προέρχονται από την Audi Sport GmbH, η οποία έχει σχεδιάσει και τις τέσσερις επιλογές των 21 ιντσών. Ένα από αυτά έρχεται σε ματ μπρονζέ φινίρισμα, ένα άλλο σε γκρι πλατίνα. Ο τρίτος είναι ένας τροχός Aero, ο οποίος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με μαύρα πλαστικά ένθετα.

Advertisement

Ανάλογα με την απόδοση του κινητήρα, οι δίσκοι στους μπροστινούς τροχούς έχουν διάμετρο μεταξύ 330 και 358 χιλιοστών ενώ στους πίσω τροχούς υπάρχουν εξελιγμένης τεχνολογίας ταμπούρα. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί αυτή η διάταξη παρουσιάζει χαμηλή φθορά, μικρές ανάγκες συντήρησης ενώ αντέχει και στην διάβρωση. Επίσης σε μια καθαρά ηλεκτρική κίνηση τα φρένα των τροχών χρησιμοποιούνται σπάνια στην καθημερινή οδήγηση – οι περισσότερες επιβραδύνσεις γίνονται από τον ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος, ο οποίος μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αγοραστές του Q4 e-tron έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σπορ πακέτα, με το πακέτο dynamic να έχει χαμηλωμένη σπορ ανάρτηση κατά 15 χιλιοστά και ένα διαφορετικό τιμόνι με μεταβλητή υποβοήθηση (αυτό είναι στάνταρ στα μοντέλα quattro).

Advertisement

Υπάρχει επίσης διαθέσιμο το γνωστό Αudi Drive Select, το οποίο μπορεί να επέμβει στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα, του τιμονιού και της ανάρτησης έχοντας πέντε προγράμματα λειτουργίας, “comfort”, “auto”, “efficiency”, “individual” και “dynamic”. Υπάρχει επίσης και η επιλογή “range” μέσω της οποίας ο οδηγός επιλέγει να λειτουργεί το αυτοκίνητό του με την μέγιστη δυνατή οικονομία για μεγαλύτερη αυτονομία.

Το πακέτο “dynamic plus” προσφέρει επιπλέον ρυθμιζόμενη ανάρτηση, η οποία ανεβάζει την άνεση αλλά και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σε νέα επίπεδα. Τα εξελιγμένα αμορτισέρ μπορούν να μεταβάλλουν διαρκώς την συμπεριφορά τους σε χρόνους της τάξης των 5 μιλισεκόντ, προσδίδοντας έτσι έναν κορυφαίο οδηγικό χαρακτήρα στο αυτοκίνητο με έντονο το σπορ στοιχείο και την νέα αίσθηση οδήγησης που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Audi Q4 e-tron: Κορυφαία αισθητική και καινοτόμες τεχνολογίες
Audi Q4 e-tron Sportback: H sport πλευρά των premium ηλεκτρικών SUV
Audi Q4 e-tron – Q4 Sportback e-tron: Καινοτόμες λύσεις για οδηγική απόλαυση