Live Κίνηση
Περισσότερα
AUDI

O αόρατος βοηθός σας στο Audi e-tron

Ελλάδα 0:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O αόρατος βοηθός σας στο Audi e-tron

AUDI

O αόρατος βοηθός σας στο Audi e-tron

AUDI

Είτε πρόκειται για στάθμευση στην πόλη είτε για οδήγηση για πολλές ώρες το Audi e-tron είναι έτσι σχεδιασμένο για να κάνει τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη.

Advertisement
Advertisement

Το βασικό σύστημα του πακέτου Tour assist είναι το adaptive cruise assist, που παρέχει διαμήκη και πλευρικό έλεγχο για άνετες μετακινήσεις μεταξύ 0 και 200 χλμ./ώρα. Υποβοηθά τον οδηγό στην επιτάχυνση, στο φρενάρισμα, στη διατήρηση ταχύτητας, στη διατήρηση της απόστασης και στις συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το σύστημα ανιχνεύει τις λωρίδες στο οδόστρωμα, τα άλλα οχήματα που βρίσκονται στις άλλες λωρίδες κυκλοφορίας και τα προπορευόμενα οχήματα. Στις ζώνες όπου εκτελούνται έργα, το Audi e-tron προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του στην κυκλοφορία που υπάρχει λαμβάνοντας υπόψη το όριο ταχύτητας.

Η λειτουργία του adaptive cruise  assist συνεργάζεται στενά με την τυπική υποβοήθηση απόδοσης (efficiency assist). Χάρη στην αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων, το Audi e-tron επιβραδύνει και επιταχύνει με βάση τα δεδομένα των αισθητήρων και της πλοήγησης καθώς και των σημάτων κυκλοφορίας. Αυτόματα προσαρμόζεται στο τρέχον όριο ταχύτητας και μειώνει την ταχύτητα πριν από τις εισόδους/εξόδους σε κυκλικούς κόμβους. Το σύστημα πρόβλεψης διατηρεί πάντα ένα στυλ οδήγησης που αντικατοπτρίζει το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης – από το αποδοτικό έως το δυναμικό- και πετυχαίνει τη βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας. Εάν η adaptive cruise υποβοήθηση δεν είναι ενεργή, η υποβοήθηση απόδοσης προβαίνει σε σχετικές προειδοποιήσεις και σε αυτόματη ανάκτηση για να βοηθήσει τους οδηγούς να κινούνται οικονομικά αυξάνοντας την αυτονομία.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ, φωτογραφικές κάμερες, δεδομένα πλοήγησης και πληροφορίες Car-to-X για την ανίχνευση του κυκλοφοριακού και της διαδρομής. Οι σχετικές πληροφορίες και υποδείξεις απεικονίζονται στο Audi Virtual Cockpit και στο προαιρετικό head-up display ώστε ο οδηγός να είναι πιο φειδωλός με το δεξί πεντάλ. Εάν έχει επιλέξει τη ρύθμιση αυτόματης ανάκτησης στο MMI, οι πληροφορίες και η αυτόματη ανάκτηση αλληλοεπιδρούν για να σχηματίσουν ένα αποτελεσματικό συνδυασμό. Το σύστημα καθορίζει την ιδανική επιβράδυνση για τη συγκεκριμένη κατάσταση και ανακτά την ενέργεια με τρόπο που προσαρμόζεται βέλτιστα στις συνθήκες.

Στην πόλη, συστήματα όπως η υποβοήθηση διασταύρωσης (crossing assist), συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης ελέγχου πίσω κυκλοφορίας, της προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας καθώς και της εξόδου, βελτιώνουν την ασφάλεια. Το σύστημα Audi pre sense 360 διευκολύνει τους ελιγμούς με ακρίβεια εκατοστού, να δείχνουν την κυκλοφορία και να δίνουν μια λεπτομερή εικόνα των τροχών. Το highlight είναι μια τρισδιάστατη προβολή με ελεύθερη επιλογή προοπτικής. Το Park assist υποβοηθά τη διαδικασία στάθμευσης. Καθοδηγεί ανεξάρτητα το Audi e-tron σε παράλληλη και κάθετη θέση στάθμευσης – προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να επιταχύνει, να επιλέξει την ταχύτητα και να φρενάρει.

Πίσω από τα συστήματα του Audi e-tron βρίσκεται η κεντρική μονάδα ελέγχου της υποβοήθησης του οδηγού. Χρησιμοποιεί ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μοντέλο της γύρω περιοχής. Τα απαιτούμενα δεδομένα λαμβάνονται – ανάλογα με τις επιλογές – από έως και πέντε αισθητήρες ραντάρ, έξι κάμερες, δώδεκα αισθητήρες υπερήχων και έναν σαρωτή λέιζερ.