Δασμοί Τραμπ: Χιλιάδες αυτοκίνητα «κολλημένα» σε ευρωπαϊκά λιμάνια
ΝΕΑ
Ορατός γίνεται πλέον ο αντίκτυπος των δασμών που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς χιλιάδες νέα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα λιμάνια.
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο πρόβλημα: χιλιάδες νέα αυτοκίνητα συσσωρεύονται σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, όπως αυτό της Αμβέρσας-Μπριζ, εν αναμονή της τύχης τους στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών.
WHAT CAR
Η αιτία; Οι επικείμενοι δασμοί ύψους 30% στις εισαγωγές από την Ευρώπη που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Ήδη, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025, οι εξαγωγές επιβατικών οχημάτων από το βελγικό λιμάνι προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 15,9%.
Σύμφωνα με στελέχη του λιμανιού, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί: «Η πορεία του δεύτερου εξαμήνου θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ μέχρι την 1η Αυγούστου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δεν πρόκειται μόνο για επιβατικά οχήματα. Οι εξαγωγές βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων –όπως τρακτέρ και κατασκευαστικός εξοπλισμός– έχουν επίσης μειωθεί κατά 31,5%.

Η απότομη μεταβολή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται ότι αιφνιδίασε αρκετούς παράγοντες του κλάδου, παρά τις προειδοποιήσεις: «Στην πανδημία υπήρχε μια διαχείριση με την πάροδο του χρόνου. Εδώ, όμως, η αντίδραση ήταν άμεση και αιφνιδιαστική», σχολιάζει εκπρόσωπος του λιμανιού.
Με τις συνομιλίες για νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ να παραμένουν στάσιμες, το ενδεχόμενο νέας εμπορικής σύγκρουσης είναι πιο ορατό από ποτέ, με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς φορτώνω σωστά το αυτοκίνητο
Δοκιμή: Lynk & Co 01
Πυροσβεστική: Θωρακίζεται με 164 νέα οχήματα