Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

Cupra Formentor VZ5: Πέρα και πάνω από τα όρια

Ελλάδα 20:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Cupra Formentor VZ5: Πέρα και πάνω από τα όρια

Cupra 2022

Cupra Formentor VZ5: Πέρα και πάνω από τα όρια

Cupra 2022

Με 390 ίππους και 0-100 χλμ/ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα, η κορυφαία έκδοση VZ5 του CUPRA Formentor ο απόλυτος εκφραστής των επιδόσεων και του σπορ χαρακτήρα στο αμάξωμα ενός κομψού SUV.

Advertisement
Advertisement

Η CUPRA από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της είχε έναν και μόνο ξεκάθαρο στόχο: να φτιάχνει αυτοκίνητα που θα φέρνουν νέες ιδέες και θα αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια ανάμεσα σε κατηγορίες και κατεστημένες αντιλήψεις. Και με το Formentor κατάφερε αυτό ακριβώς. Να δημιουργήσει ένα κορυφαίο SUV για χρήση σε κάθε έδαφος, διατηρώντας παράλληλα τον σπορ χαρακτήρα και την ανήσυχη καρδιά ενός hatcback με κουπέ αμάξωμα.

Η επιτυχία του Formentor και η άμεση αναγνώρισή του από το κοινό ήταν η πρώτη και πιο σημαντική επιτυχία της CUPRA . Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την ισπανική εταιρία. Χρειαζόταν να δημιουργήσει κάτι μοναδικό, κάτι που θα άφηνε το στίγμα του στην κατηγορία των SUV και θα μίκρυνε τα όρια ανάμεσα σε ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο και ένα χρηστικό όχημα καθημερινής οδήγησης.

Η παρουσίαση της έκδοσης VZ5 του Formentor αποτελεί την κορύφωση της γκάμας του μοντέλου αλλά και της ίδιας της φιλοσοφίας της CUPRA για την δημιουργία ξεχωριστών αυτοκινήτων που θα ξεπερνούν τα όρια και ότι θεωρείται δεδομένο στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Στο επίκεντρο του Formentor VZ5 είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοτέρ στην ιστορία της αυτοκίνησης, ο πεντακύλινδρος της Audi. Ένας ιστορικός κινητήρας, με ατελείωτες επιτυχίες σε κάθε είδους αγωνιστική δραστηριότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και με γενικευμένη αποδοχή από τους φανατικούς και μη φίλους της αυτοκίνησης.

To όνομα VZ5 προέρχεται από τη σύντμηση της λέξης Veloz που στα ισπανικά σημαίνει «ταχύτητα» και το «5» είναι προφανώς από τον αριθμό των κυλίνδρων του κινητήρα. Η σειρά ανάφλεξης 1-2-4-5-3 ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς και ενθουσιάζει τον οδηγό αλλά και όσους έχουν την τύχη να τον ακούσουν.

Advertisement

Τα specs μιλούν από μόνα τους γι’ αυτή την ιδανική «μεταμόσχευση»: 390 PS από τα κλασικά 2,5 lt, 480 Νm ροπής και εκπληκτικά χαρακτηριστικά απόδοσης, με τον πιο χαρακτηριστικό ήχο που υπάρχει στην αυτοκίνηση.

Advertisement

Οι επιδόσεις είναι καθηλωτικές, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε 4,2 δευτερόλεπτα, και η ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Νούμερα που ξεφεύγουν από την λογική των SUV και μπαίνουν στα χωράφια των καθαρόαιμων supercars, έστω και αν εδώ υπάρχουν θέσεις για πέντε επιβάτες και η κλασική πρακτικότητα σε ανέσεις και παροχές που χαρακτηρίζει το Formentor.

H μεταφορά αγωνιστικής τεχνολογίας για χρήση στον δρόμο, γίνεται με την μοναδική ικανότητα της CUPRA να κάνει ακόμα και τα πιο δύσκολα πράγματα να φαντάζουν εύκολα και λειτουργικά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην εξελιγμένη τετρακίνηση με την οποία εφοδιάζεται στάνταρ η συγκεκριμένη έκδοση, υπάρχει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης της ισχύος, με την ονομασία Torque Splitter.

Advertisement

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στα δυο ανεξάρτητα πίσω διαφορικά να μοιράζουν την ροπή σε κάθε τροχό ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να μπορεί να έχει έως και αμιγώς πισωκίνητη συμπεριφορά, για καθαρόαιμη οδηγική απόλαυση. Η λειτουργία Drift παρακάμπτει τον ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας, που σημαίνει παροχή της ισχύος ακόμα και στον ένα πίσω τροχό, κάτι που οδηγεί σε ελεγχόμενα και ασφαλή drift στις στροφές.

H σοφιστικέ μετάδοση έχει φέρει έναν νέο αέρα στο Formentor, με πολλές επιλογές στα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Sport, CUPRA, Drift, Individual, Offroad), οι οποίες συνδυάζονται με τις τρεις επιλογές για την εμπλοκή του ESC (Normal, Sport και Off). Η ανάρτηση είναι χαμηλότερη κατά 10 χιλιοστά, ενώ στάνταρ είναι και το Adaptive Chassis Control με 15 επίπεδα ρύθμισης της ανάρτησης ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις διαθέσεις του οδηγού.

Το κιβώτιο είναι 7τάχυτο DSG, υπάρχουν αναβαθμισμένα σπορ φρένα με εξαπίστονες δαγκάνες από την ιαπωνική Αkenobo ενώ οι τροχοί είναι 20 ιντσών σε πανέμορφες ζάντες με ελαστικά 255/35 Goodyear Eagle F1.

Όσο ξεχωριστό είναι στα μηχανικά του μέρη, άλλο τόσο το Formentor VZ5 προβάλλει την εικόνα του δυναμισμού και των κορυφαίων επιδόσεων στο αμάξωμά του. Υπάρχει εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος για την μείωση του βάρους και την βέλτιστη αίσθηση κατά την οδήγηση, ενώ μαύρες ματ λεπτομέρειες τονίζουν ακόμα περισσότερο τον σπορ χαρακτήρα του.

Στο εμπρός μέρος υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο αεροδυναμικό splitter από ανθρακονήματα που στόχο έχει την μεγαλύτερη ροή αέρα στον κινητήρα και καλύτερη ψύξη και απόδοση των φρένων, πέρα από τα κέρδη στην κάθετη αεροδυναμική δύναμη στις υψηλές ταχύτητες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πίσω μέρος, με τον τεράστιο διαχύτη από ανθρακόνημα να δημιουργεί ένα πολύ brutal χαρακτήρα ενώ οι τέσσερις εξατμίσεις στο χρώμα του χαλκού εντυπωσιάζουν όχι μόνο με την τοποθέτησή τους (η μία πάνω από την άλλη, ανά δύο) όσο και τον βρυχηθμό που βγάζει ο ασύγκριτος πεντακύλινδρος κινητήρας και οι 390 ίπποι.

Στο εσωτερικό, η CUPRA τόνισε ακόμα περισσότερο τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Formentor, εφοδιάζοντας την έκδοση VZ5 με μοναδικής ποιότητας και αισθητικής CUP Bucket καθίσματα σε μαύρο ή ένα πολύ όμορφο πετρόλ δέρμα, τα οποία στηρίζουν άψογα το σώμα του οδηγού στην γρήγορη οδήγηση. Υπάρχουν επίσης μικρές διακοσμητικές πινελιές και ραφές στο ταμπλό στο χρώμα του χαλκού, ενώ παρέχονται και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Ο εξοπλισμός άνεσης και υποβοήθησης του οδηγού είναι στην έκδοση VZ5 σε κορυφαία επίπεδα, διαθέτοντας όλα τα σύγχρονα συστήματα, αλλά και κάποια ειδικά για την περίσταση έξτρα, όπως το σύστημα Launch Control για γρήγορες εκκινήσεις χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρά τον καθαρόαιμο σπορ χαρακτήρα και τις καθηλωτικές επιδόσεις, το πιο δυνατό αυτοκίνητο της CUPRA είναι και ένα πρακτικό αυτοκίνητο, με χώρους και ανέσεις για πέντε επιβάτες.

Σε κάθε περίπτωση το Formentor VZ5 αντιπροσωπεύει την κορύφωση της φιλοσοφίας και της αγωνιστικής παράδοσης της CUPRA, με ένα αυτοκίνητο που έχει όλη την ισχύ και το πρεστίζ να γράψει την δική του ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της σπορ αυτοκίνησης. Ένα σύγχρονο SUV που πάει παντού και κάνει τα πάντα στον μέγιστο βαθμό, μία εκπληκτική μηχανή ισχυρών συγκινήσεων και μοναδικών απολαύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Cupra Formentor PHEV στη Γροιλανδία (video)
Δοκιμή: Cupra Formentor 1.5 TSI
Νέες αφίξεις για το Cupra Formentor στην Ελλάδα (+τιμές)