Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP ΗΠΑ: 12η pole για Verstappen, η εκκίνηση θα είναι για γερά νεύρα (vids)

Ελλάδα 17:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP ΗΠΑ: 12η pole για Verstappen, η εκκίνηση θα είναι για γερά νεύρα (vids)

FORMULA 1

GP ΗΠΑ: 12η pole για Verstappen, η εκκίνηση θα είναι για γερά νεύρα (vids)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πανηγύρισε για πρώτη φορά την pole position στο Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε ένα αγώνα που διεξάγεται στο Circuit of the Americas και αποτελεί τον δέκατο-έβδομο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Ο οδηγός της Red Bull Racing ήταν ταχύτερος και στις δύο προσπάθειες του στην τελική περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών και έφτασε στην όγδοη pole position σε 11 αγώνες και ένατη συνολικά φέτος. Δίπλα του, για έβδομη φορά μέσα στο 2021, θα εκκινήσει ο μεγάλος του αντίπαλος στη μάχη του τίτλου, Lewis Hamilton.

Όμως ας τα δούμε βήμα-βήμα. Το Austin υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με την καλοκαιρία να συνεχίζεται, αν και κάποια σύννεφα είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 29 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος στους 37, με την πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων, να ανεβαίνει στο 40%.

Στo Q1 είχαμε μία μικρή έκπληξη, καθώς ο Lance Stroll της Aston Martin αποκλείστηκε νωρίς. Αντίθετα, ο Antonio Giovinazzi προκρίθηκε παρότι είχε ένα μεγαλοπρεπές τετ α κε στη στροφή 2. Έτσι, στη ζώνη αποκλεισμού είχαμε ακόμα τη Williams του Nicholas Latifi, την Alfa Romeo του Kimi Raikkonen και τις δύο Haas. Μάλιστα, μετά το κλείσιμο στον Verstappen στο FP3, o Nikita Mazepin κατάφερε να εξοργίσει και τον Sebastian Vettel.

Advertisement

Όσο για την κορυφή, εκεί βρέθηκε στο φινάλε η Ferrari του Charles Leclerc, αν και οι Red Bull και McLaren δεν βγήκαν καν στο τέλος για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Στο Q2 τον καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Verstappen, στο 1.33.464, με τον Hamilton τρία δέκατα μακριά του. Την τελευταία στιγμή προκρίθηκε ο Yuki Tsunoda για λογαριασμό της Scuderia AlphaTauri κι άφησε εκτός τις δύο Alpine, την Aston Martin του Vettel, την Alfa Romeo του Giovinazzi και τη Williams του George Russell που είδε και τον χρόνο του να ακυρώνεται γιατί υπερέβη τα όρια της πίστας.

Advertisement

Πρέπει να σημειώσουμε πως οι Alonso, Vettel και Russell κουβαλούν ποινές λόγω αλλαγής κινητήρα και θα εκκινήσουν από την ουρά του grid.

Advertisement

Έτσι στην μάχη του Q3 είχαμε δύο Red Bull, δύο Mercedes, δύο McLaren, δύο Ferrari και δύο AlphaTauri. Και η πρώτη ζαριά, ανήκε ολοκληρωτικά στους ταύρους. Οι RB16B βολεύονταν στις υψηλές θερμοκρασίες και έκαναν το 1-2, με τον Perez στο 1.33.180 και τον Verstappen 19 χιλιοστά του δευτερολέπτου μακριά. Όσο για τις Mercedes, ήταν στα 3 δέκατα ο Bottas και στα 4 ο Hamilton.

Στη δεύτερη ζαριά ο Bottas δεν κατάφερε να βελτιώσει αλλά αντίθετα, ο Hamilton πέρασε στην προσωρινή pole με προβάδισμα 61 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Όμως οι Red Bull είχαν τον τελευταίο λόγο.

Και ήταν ο Verstappen αυτός που με χρόνο στο 1.39.910 πήρε την pole position. Αυτή τη φορά ο Perez δεν είχε απάντηση, έμεινε οριακά πίσω από τον Hamilton, με αποτέλεσμα οι δύο μονομάχοι του τίτλου, να μοιράζονται την πρώτη σειρά του grid – για έβδομη φορά φέτος.

Πίσω τους θα είναι ο Perez και η Ferrari του Leclerc, καθώς ο τέταρτος στην κατάταξη Bottas, έχει ποινή 5 θέσεων για τη χρήση του έκτου κατά σειρά κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το NBA «πατάει γκάζι» με τη Formula 1

H Red Bull Racing μετέτρεψε σε πίστα το κέντρο του Dallas (video)

Νέο F1 Vlog για το… κανταΐφ Grand Prix Τουρκίας (video)