Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

H αναβάτρια του Dakar, Laia Sanz, μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto

Ελλάδα 9:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H αναβάτρια του Dakar, Laia Sanz, μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto

ΑΓΩΝΕΣ

H αναβάτρια του Dakar, Laia Sanz, μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto

ΑΓΩΝΕΣ

Αν νομίζετε πως ο κόσμος του Ράλι Ντακάρ είναι αποκλειστικά ένας κόσμος για άντρες, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Και τρανή απόδειξη για το αντίθετο αποτελεί η Laia Sanz!

Advertisement
Advertisement

Η Ισπανίδα πήγε κόντρα στο ρεύμα, από τα 16 της έβαλε στόχο τη συμμετοχή της στην απόλυτη περιπέτεια και φέτος συμμετέχει σε αυτή για ενδέκατη φορά!

Στα 35 της έχει περισσότερους τίτλους στο ενεργητικό της, από σχεδόν όλους τους άνδρες αντιπάλους της στο Ντακάρ. Έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial γυναικών 13 φορές, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άλλες 10 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro Γυναικών 5. Και μετά από 10 εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Ντακάρ, συμπεριλαμβανομένης της ένατης θέσης στη γενική κατάταξη το 2015, η Sanz έχει κερδίσει επάξια τη θέση της ανάμεσα στους θρύλους αυτού του αγώνα.

Η Καταλανή αναβάτρια μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σεϊτανίδη για την υπέρτατη πρόκληση του πιο απαιτητικού ράλι στον κόσμο, την καριέρα της, τη σημασία του να αγωνίζεται μία γυναίκα μεταξύ αντρών σε μία χώρα όπως η Σαουδική Αραβία αλλά και αγωνιστικά ινδάλματα όπως ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Fernando Alonso!

Advertisement
Advertisement

sanz-prerace21-a1000x600

Πάνος Σεϊτανίδης: Ξέρω πως από μικρή ηλικία είχε θέσει ως απόλυτο στόχο σου να βρεθείς κάποτε στη ράμπα εκκίνησης του Ντακάρ. Όμως μέχρι το 2011 που έκανες ντεμπούτο, πίστευες πως το όνειρο αυτό θα γινόταν τελικά πραγματικότητα;

Laia Sanz: Ξεκίνησα από ένα εντελώς διαφορετικό σπορ, το trial. Μπορεί να αφορά πάλι μοτοσυκλέτα αλλά είναι εντελώς διαφορετικό. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Όμως πάντα ονειρευόμουν το Ντακάρ. Κι όταν συμμετείχα σε αυτό, είχα το όνειρο να φτάσω στον τερματισμό. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα έφτανα τις 11 συμμετοχές, με πολύ καλά αποτελέσματα, σε μία εργοστασιακή ομάδα. Είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Advertisement

Sanz-Panos-Dakar20-d1000x600

ΠΣ: Έτρεξες 9 Ντακάρ στη Λατινική Αμερική, αυτό είναι το δεύτερό σου στη Σαουδική Αραβία. Τι άλλαξε στο νέο κεφάλαιο του αγώνα;

Advertisement

LS: Η προετοιμασία δεν αλλάζει, δεν έχει σημασία που γίνεται το Ντακάρ. Αυτός ο αγώνας είναι πάντα σκληρός, πάντα απαιτητικός. Δύσκολος και για το μυαλό αλλά και για το κορμί. Πρέπει να δίνεις πάντα το 100%.

sanz-dakar21-s3-a1000x600

ΠΣ: Πως νιώθεις όταν είσαι εκεί έξω, στην έρημο, πάνω στη μοτοσυκλέτα σου;

Advertisement

LS: Νιώθω πολύ όμορφα. Αν δεν χαθώ φυσικά. Είναι σημαντική η επιβράβευση όταν κάνεις καλή δουλειά στην πλοήγηση και βρεις τα waypoints. Όταν πηγαίνεις τέρμα γκάζι σε πολύ όμορφα τοπία. Νιώθεις ελευθερία. Μου αρέσει πολύ να είμαι μόνη μου, εκεί έξω στην έρημο. Είναι μία μεγάλη πρόκληση που σε ωθεί στα όριά σου και σου επιτρέπει να ανακαλύψεις πως αυτά είναι πολύ πέρα από εκεί που φανταζόσουν.

sanz-prerace21-b1000x600

ΠΣ: Έχουν υπάρξει στιγμές που να βρεθείς σε ένα συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς σημείο και να αναρωτηθείς: «Πω πω… που βρίσκομαι τώρα;»

LS: Φυσικά! Υπάρχουν στιγμές που θες απλά να σταματήσεις κι να απολαύσεις τη θέα! Αν και ξέρεις πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί πρέπει να παραμένεις με προσήλωση στο roadbook και στη διαδρομή. Όμως και πάλι, απολαμβάνεις το μοναδικό σκηνικό. Κι αυτά τα 10 χρόνια έχω ανακαλύψει πολλά μοναδικά μέρη, στα οποία θα ήθελα να επιστρέψω. Ως τουρίστας όμως, χαλαρά, για να βγάλω φωτογραφίες.

Sanz-Dakar21-S10-a1000x600

ΠΣ: Γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με την επιλογή του Ντακάρ αλλά και της Formula E και της Formula 1 να «τρέξουν» στη Σαουδική Αραβία. Μία χώρα όπου οι γυναίκες ακόμα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα για τους άντρες. Ως εκπρόσωπος του όμορφου φύλλου, πως νιώθεις αγωνιζόμενη εδώ;

LS: Πολλοί με έχουν ρωτήσει πως νιώθω που αγωνίζομαι εδώ. Είναι ένα μέρος πολύ διαφορετικό από τη χώρα μου, με διαφορετικούς κανόνες αλλά νιώθω πως με τη συμμετοχή μας εδώ, μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε. Να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα. Αν και νιώθω πως κι εδώ, έστω και αργά, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. Πάντως αγωνιζόμενη εδώ νιώθω σα να έχω μεγαλύτερη ευθύνη για ένα καλό αποτέλεσμα. Να δείξω πως οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου δυνατές, εξίσου ανταγωνιστικές…

dakar19-ss2-sanz-a1000x600

ΠΣ: Ας μιλήσουμε για αγωνιστικούς ήρωες. Από που εμπνεύστηκες για να ακολουθήσεις αγωνιστική καριέρα στη μοτοσυκλέτα;

LS: Έχω πολλούς. Τον Dougie Lampkin που ήταν ηγετική φυσιογνωμία στα trial απ’ όπου ξεκίνησα. Θαυμάζω πολλούς αναβάτες που μάχονται τώρα στο Ντακάρ, τον Stephane Peterhansel που έχει κερδίσει με ότι κι αν έχει τρέξει και έχει κερδίσει τόσες πολλές φορές που αναμφίβολα είναι ο «Βασιλιάς» του Ντακάρ. Ακόμα ο Marc Coma, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλους τους Ισπανούς αναβάτες καθώς πήρε πολλές νίκες στις μοτοσυκλέτες. Αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα επαγγελματία.

Sanz-Dakar21-S11-a1000x600

ΠΣ: Στους τέσσερις τροχούς;

LS: Λατρεύω τη Formula 1. Την παρακολουθούσα από μικρή. Και φυσικά έβλεπα όλη την πορεία του Fernando Alonso και ήταν σπουδαίο που τον είχαμε στο Ράλι Ντακάρ του 2020.

alonso-dakar20-ss7-b1000x600

ΠΣ: Κλείνοντας, έχεις πολλές «κατακτήσεις» στην καριέρα σου. Ποιο είναι το επόμενο βήμα, το επόμενο όνειρο;

LS: Θα ήθελα να τρέξω στο Ντακάρ και με αυτοκίνητο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο στη διάθεσή μου. Ξέρω πως θα είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά εύχομαι κάποια μέρα να συμβεί.

Sanz-Panos-Dakar20-a1000x600

Πάντως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η Sanz το έχει έτοιμο αφού θα λάβει μέρος στο νεοσύστατο θεσμό της Extreme E. Θα οδηγεί για λογαριασμό της Acciona|Sainz XE Team, με teammate τον σπουδαίο Carlos Sainz!

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό: O δύο φορές νικητής του Ντακάρ, Toby Price, μιλάει στο NewsAuto

Το F1 Vlog βγαίνει… εκτός δρόμου για το Ράλι Ντακάρ (video)

Χάρης Κουνενής: Αποκλειστική συνέντευξη με τον Έλληνα της AlphaTauri