Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Hyundai και η KIA δοκιμάζουν την τεχνολογία ηλιακών panel οροφής

Ελλάδα 6:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Hyundai και η KIA δοκιμάζουν την τεχνολογία ηλιακών panel οροφής

ΝΕΑ

Η Hyundai και η KIA δοκιμάζουν την τεχνολογία ηλιακών panel οροφής

ΝΕΑ

Σύστημα φόρτισης μέσω ηλιακών panel στην οροφή αποκαλύπτει η Hyundai Motor Group για χρήση σε ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα από το 2019. Η πρώτη γενιά τους θα είναι διαθέσιμη για τα υβριδικά μοντέλα της.

Advertisement
Advertisement

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ (gskevo@gmail.com)

Τα ηλιακά κύτταρα αποκτούν όλο και μεγαλύτερες ικανότητες τόσο στην απορρόφηση όσο και στην διαχείριση της ενέργειας, που απορροφούν ενώ μπορούν να χωρέσουν σε μικρότερες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν τώρα να μετακινηθούν από τις στέγες του σπιτιού, που ως τώρα χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των φορτιστών αυτοκινήτων, στα ίδια τα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Στην Κορέα, η Hyundai και η KIA αποκάλυψαν ορισμένες εφαρμογές, που σχετίζονται με την παραγωγή της ιδέας αυτής – συμπεριλαμβανομένης μιας ηλιακής οροφής που μπορεί να ενισχύσει την απόδοση του οχήματος, ανεξάρτητα από τον τύπο του (ηλεκτρικό ή υβριδικό).

HyunSolarSystem1

Η Hyundai στοχεύει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε τρεις διαφορετικές γενιές, αρχής γενομένης το 2019. Η πρώτη γενιά θα προσφερθεί στα υβριδικά μοντέλα της, όπως τα: Sonata Hybrid και το Ioniq. Σε αυτά θα προστεθούν, ενσωματωμένοι στην οροφή, ηλιακοί συλλέκτες πυριτίου. Σύμφωνα με τη Hyundai, μία τέτοια οροφή μπορεί να φορτίσει μέχρι και το 60% της υβριδικής μπαταρίας (1,56 κιλοβατώρες στο Ioniq) κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Advertisement

Η δεύτερη γενιά της τεχνολογίας αυτής είναι η πρώτη τεχνολογία ηλιακής φόρτισης στον κόσμο για οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, για τη φόρτιση της μπαταρίας τους (αφαιρώντας το φορτίο του εναλλάκτη). Είναι επίσης συμβατό με ηλεκτροκινητήρες (υβριδικών οχημάτων) και συμβάλλει στην αύξηση της οικονομίας καυσίμου και της εμβέλειας. Τα panels έχουν την μορφή ημι-διαφανής οροφής, έτσι ενσωματώνονται εύκολα στα μοντέλα με πανοραμική ηλιοροφή.

HyunSolarSystem2

Advertisement

Το σύστημα τρίτης γενιάς προσθέτει ηλιακά κύτταρα στην οροφή του οχήματος και θα βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της εμβέλειας της μπαταρίας κίνησης σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα οχήματα.

Αυτό δεν σημαίνει πως τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν, αυτές τις εφαρμογές θα είναι σε θέση να κινηθούν ή να φορτίσουν εντελώς τις μπαταρίες τους από ένα panel. Για αυτό ευθύνεται η διάρκεια της ηλιοφάνειας, η οποία πρέπει να «πέφτει» στα κύτταρα στην σωστή γωνία.

Advertisement

Οι οροφές (πρώτης γενιάς) με τους ηλιακούς συλλέκτες έρχονται στα αυτοκίνητα της Hyundai και της Kia (και θα ακολουθήσει και η Genesis) το 2019. Η Hyundai «πιστεύει» ότι η προσθήκη ηλιακής ενέργειας θα γίνει μια επιτυχημένη εφαρμογή. Έτσι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα γίνουν από χρήστες ενέργειας παραγωγοί αυτής.

HyunSolarSystem3