Live Κίνηση
Περισσότερα
2023-AUDI-Q8-E-TRON

Audi Q8 e-tron: Η πολυτελής γοητεία της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 0:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q8 e-tron: Η πολυτελής γοητεία της ηλεκτροκίνησης

2023-AUDI-Q8-E-TRON

Audi Q8 e-tron: Η πολυτελής γοητεία της ηλεκτροκίνησης

2023-AUDI-Q8-E-TRON

Η Audi υπήρξε πρωτοπόρος ανάμεσα στους ευρωπαίους κατασκευαστές στην μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Και πλέον με το νέο Q8 e-tron φέρνει ένα ακόμα πιο εξελιγμένο και πολύ ξεχωριστό μοντέλο στην κατηγορία των πολυτελών ηλεκτρικών.

Advertisement
Advertisement

Αν ένα πράγμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Audi ήταν και παραμένει η επιμονή της με την τεχνολογική υπεροχή και η ασίγαστη επιθυμία των μηχανικών της να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε κάθε εποχή.

Κάτι που έγινε για άλλη μια φορά αντιληπτό το 2018, όταν η Audi ήταν η πρώτη premium ευρωπαϊκή μάρκα που παρουσίασε ένα κορυφαίο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

Το Audi e-tron κατάφερε να συνδυάζει το μοναδικό σχεδιαστικό στιλ της εταιρίας, με ένα κορυφαίο ηλεκτρικό σύστημα που ουσιαστικά έδειξε στον ανταγωνισμό τις απεριόριστες δυνατότητες της εταιρίας στο να προηγείται της εποχής της.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας συγκεντρώσει τα υπερθετικά σχόλια του ειδικού τύπου αλλά και την προτίμηση χιλιάδων καταναλωτών στην Ευρώπη (ξεπέρασε τις 150.000 σε πωλήσεις), το Audi e-tron περνάει πλέον στην επόμενη και σαφώς πιο αναβαθμισμένη φάση της παρουσίας του.

Με νέο όνομα πλέον, καθώς η γερμανική εταιρία θέλει να δώσει ένα νέο στίγμα στην παρουσία του μοντέλου. Το Audi Q8 e-tron αντιπροσωπεύει πλέον την κορύφωση της γκάμας της μάρκας στα πολυτελή ηλεκτρικά SUV και crossover.

Advertisement

Παράλληλα η εταιρία φρόντισε να δημιουργήσει δύο εκδόσεις του νέου της premium ηλεκτρικού μοντέλου, την “απλή” Q8 e-tron με κλασικά χαρακτηριστικά ενός SUV και την πιο σπορτίφ έκδοση Q8 Sportback e-tron, η οποία διαθέτει έναν πιο σπορτίφ και δυναμικό σχεδιαστικό χαρακτήρα.

Οι σχεδιαστές της Audi κατάφεραν κάτι πραγματικά μοναδικό. Από τη μια να εκσυγχρονίσουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου και να την κάνουν ακόμα πιο εκλεπτυσμένη και μοντέρνα. Και από την άλλη να διατηρήσει την βασική φιλοσοφία της εταιρίας, κάνοντάς το άμεσα αναγνωρίσιμο ως ένα γνήσιο μοντέλο της Audi.

Advertisement

Ένας ακόμα σχεδιαστικός στόχος που επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό είναι ότι το Q8 e-tron αναγνωρίζεται άμεσα ως πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Audi.

Κάτι που γίνεται πράξη μέσα από το επανασχεδιασμένο μπροστινό και το πίσω μέρος που εμπεριέχουν σε πιο έντονο βαθμό την ηλεκτρική σχεδιαστική γλώσσα της Audi.

Advertisement

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το Q8 e-tron από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας είναι ότι σε αυτό υιοθετείται για πρώτη φορά η νέα εταιρική ταυτότητα της Audi, με το νέο δισδιάστατο και πιο μοντέρνο σήμα με τα τέσσερα δαχτυλίδια.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό με ξεχωριστό στιλ είναι ότι υπάρχουν τα λογότυπα της εταιρίας στις μεσαίες κολόνες του αμαξώματος χαραγμένα με ακτίνες λέιζερ.

Την διάσταση του μοντέρνου και του φουτουριστικού τονίζουν ακόμα περισσότερο οι αλλαγές στην singleframe μάσκα αλλά και το εξελιγμένο σύστημα φωτισμού τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Το νέο Q8 e-tron διατίθεται με προβολείς Digital Matrix LED, μία παγκόσμια καινοτομία στον φωτισμό των αυτοκινήτων που παρουσίασε η εταιρία το 2019. Υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια pixel ανά προβολέα, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο του φωτισμού για μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη ενόχληση των άλλων οδηγών που κινούνται στον δρόμο.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διάφορων μοτίβων στα φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, μέσω του συστήματος ΜΜΙ, έτσι ο κάθε οδηγός να επιλέγει την οπτική του “υπογραφή” στο δικό του Q8 e-tron.

Ένας τομέας που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στα ηλεκτρικά είναι η αεροδυναμική αντίσταση του αμαξώματος. Και η Audi δημιούργησε ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα, με συντελεστή οπισθέλκουσας που φθάνει έως το 0,24 για το Q8 Sportback e-tron και 0,27 για το Q8 e-tron.

Για να επιτευχθούν αυτές οι κορυφαίες σχεδιαστικές επιδόσεις, η Audi μελέτησε εξονυχιστικά όλες τις λεπτομέρειες του αμαξώματος, δημιουργώντας ειδικούς τροχούς χαμηλής αντίστασης, σπόιλερ που ελέγχουν τον αέρα γύρω από την περιοχή των τροχών, αλλά και νέας σχεδίασης μάσκα με περσίδες που κλείνουν αυτόματα έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερη ροή του αέρα στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Η Audi συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο e-tron πρώτης γενιάς. Για παράδειγμα είναι διαθέσιμες κάμερες αντί για καθρέπτες στις πόρτες, που προβάλουν τις εικόνες τους σε οθόνες OLED διαγωνίου 7 ιντσών.

Η διάταξη αυτή κάνει ακόμα πιο ασφαλή την παρακολούθηση της κίνησης πίσω από το αυτοκίνητο, καθώς δεν επηρεάζεται από τις αντανακλάσεις των προβολέων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην καλύτερη αεροδυναμική του αυτοκινήτου.

Από τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν τον δυναμικό χαρακτήρα του νέου Audi Q8 e-tron είναι οι τροχοί των 21 ιντσών, από την Audi Sport, σε χρώμα μεταλλικό μαύρο και με σχεδίαση 5 ακτίνων. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές σε ζάντες άλλων σχεδίων από 19 έως και 22 ίντσες.

Στην γκάμα του Q8 e-tron υπάρχει και η έκδοση Q8 Sportback e-tron. Πρόκειται για μία προσπάθεια των μηχανικών της Audi να συνδυάσουν ένα σπορτίφ και μοντέρνο αμάξωμα με ένα ευρύχωρο και πρακτικό SUV.

Χωρίς κάποια αλλαγή στο εμπρός μέρος, αυτό που διαφοροποιεί την έκδοση Sportback e-tron είναι η έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος, η οποία δημιουργεί μία ξεκάθαρα κουπέ διάσταση στο όλο σχέδιο και επιζητά έναν πιο ανήσυχο και με σπορ διαθέσεις οδηγό να απολαύσει τις διαδρομές του.

Με το νέο Audi Q8 e-tron και Q8 Sportback e-tron η Audi συνεχίζει να καινοτομεί και να αποτελεί τον πρωταγωνιστή των πολυτελών ηλεκτρικών SUV στην Ευρώπη. Ένα αυτοκίνητο που αποτελεί πρότυπο σχεδιαστικού στιλ και τεχνολογικής υπεροχής, το οποίο ενισχύει ακόμα περισσότερο τον μύθο της Audi και στις εποχές της ηλεκτροκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Audi RS e-tron GT
Δοκιμή: Audi Q8 55 e-tron quattro
Έρχεται νέο και προσιτό ηλεκτρικό Audi