Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ταμπλό του μέλλοντος

Ελλάδα 22:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ταμπλό του μέλλοντος

ΝΕΑ

Τα ταμπλό του μέλλοντος

ΝΕΑ

Από την στιγμή που η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης αναμένεται να μπει για τα καλά στην ζωή του οδηγού, τα αμέσως επόμενα χρόνια, η φιλοσοφία του κλασικού ταμπλό αναμένεται να μπει στο χρονοντούλαπο, δίνοντας τη θέση τους στην ψηφιακή τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Όλα δείχνουν ότι τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα έχουν και τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης με επίκεντρο το εσωτερικό, το οποίο θα αφήσει πίσω του την έννοια της λειτουργικότητας δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να έχουν πλέον κουμπιά.

miri-autonomous-ux-render-2-chariatis-530

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των διάφορων διακοπτών  πιθανότατα θα ενταχθεί στην κύρια οθόνη για να σχηματιστεί μια μεγάλη οθόνη που θα περιλαμβάνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, την αυτόματη πλοήγηση και ούτω καθεξής. Ήδη η Mercedes σκέφτεται αυτή την ιδέα, παρόλο που η μορφή των ταμπλό των μοντέλων της είναι ακόμα η παραδοσιακή με τα παραδοσιακά όργανα εμπρός από τον οδηγό.

Advertisement

miri-autonomous-ux-render-3-chariatis-640 a

Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι η πρόταση του Τζέισον Κιμ, με κωδικό MIRi UX. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η κύρια οθόνη αποτελείται από μία μεγάλη επιφάνεια, χωρισμένη σε πολλά τμήματα.Για παράδειγμα, στα αριστερά, υπάρχει το ταχύμετρο, η ένδειξη του χιλιομετρητή, η αυτονομία, το navigation, οι ρυθμίσεις του cruise control, καθώς και o τίτλος του τραγουδιού που έχει επιλεχθεί. Πιο δεξιά κυριαρχεί η οθόνη που περιλαμβάνει ένα μεγάλο χάρτη, αλλά και μία λίστα διάφορων μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου ο συνοδηγός και οι επιβάτες μπορούν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή.

Advertisement

miri-autonomous-ux-render-4-chariatis-640 b

Η  άλλη πλευρά του γιγαντιαίου display, διαθέτει το κέντρο ελέγχου των μέσων κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter), του smartphone, αλλά και των διάφορων εφαρμογών που μπορεί να κατεβάσει ο οδηγός. Τέλος, στο κάτω μέρος του ταμπλό υπάρχει μια μικρότερη οθόνη που διαθέτει λειτουργίες ελέγχου του κλιματισμού και άλλων σημαντικών πληροφοριών.

 

Advertisement