Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Volvo του μέλλοντος θα «προσέχει» τον οδηγό

Ελλάδα 15:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Volvo του μέλλοντος θα «προσέχει» τον οδηγό

ΝΕΑ

Το Volvo του μέλλοντος θα «προσέχει» τον οδηγό

ΝΕΑ

Η εξέλιξη συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας είναι πρωταρχικός σκοπός της Volvo, στην προσπάθειά της να καθιερωθεί στις κορυφαίες θέσεις των κατασκευαστών πολυτελών αυτοκινήτων. Η σουηδική μάρκα παρουσιάζει τη νέα τεχνολογία πάνω στην οποία επενδύει χρόνο και χρήμα, αυτή της ανάλυσης της συμπεριφοράς του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Volvo πραγματοποιεί έρευνες τοποθετώντας αισθητήρα στο ταμπλό του οχήματος. Μέσω αυτού θα επιτηρείται συνεχώς ο οδηγός, σε ποια κατεύθυνση κοιτάζει, πόσο ανοικτά είναι τα μάτια του ή ποια είναι η κλίση του κεφαλιού του. Έτσι θα γίνεται αντιληπτό αν ο οδηγός είναι κουρασμένος ή δεν προσέχει το δρόμο και θα προσαρμόζονται ανάλογα τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου (π.χ. η διατήρηση απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα). Το Volvo θα είναι σε θέση μάλιστα να ξυπνά τον οδηγό πριν αυτός αποκοιμηθεί.

«Ο οδηγός έτσι θα γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο θα τον βοηθήσει όταν παραστεί ανάγκη. Από τη στιγμή που γίνει αντιληπτό ότι οι αντιδράσεις του δεν είναι σωστές, τα συστήματα ασφαλείας θα ενεργοποιούνται πιο γρήγορα», σχολίασε ο Per Landfors, επικεφαλής του σχετικού project της Volvo. Η Volvo ξεκαθαρίζει πάντως ότι το σύστημα δεν θα καταγράφει οπτικά ή σε δεδομένα τη συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι.

Advertisement
Advertisement

Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι εκτός του οπτικού φάσματος του ανθρώπου και άρα ο οδηγός δεν θα αντιλαμβάνεται καν τη δέσμη που θα σκανάρει το πρόσωπό του. Η τεχνολογία θα επιτρέπει επίσης τη ρύθμιση του εσωτερικού φωτισμού του αυτοκινήτου αλλά και της θέσης του καθίσματος.

Σχετικές δοκιμές πραγματοποιούνται ήδη σε πειραματικό στάδιο, με τη Volvo να συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers του Γκέτεμποργκ.