Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.3: Η αισθητική του μέλλοντος είναι εδώ

Ελλάδα 10:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW ID.3: Η αισθητική του μέλλοντος είναι εδώ

VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.3: Η αισθητική του μέλλοντος είναι εδώ

VOLKSWAGEN 2021-1

Το νέο ID. 3 καταφέρνει να συνδυάζει τις οικολογικές επιδιώξεις της VW και ένα κορυφαίο ηλεκτρικό τεχνολογικό υπόβαθρο με μία σχεδίαση που φέρνει νέα δεδομένα στην αισθητική και την πρακτικότητα των hatchbacks της επόμενης γενιάς.

Advertisement
Advertisement

Όντας ένα κομβικό αυτοκίνητο στην ιστορία της VW, αντίστοιχο του Beetle και του Golf, το νέο ηλεκτρικό ID. 3 δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα όχημα μέσα από το οποίο η μεγάλη γερμανική εταιρία θα αναδεικνύει τις σχεδιαστικές της προτάσεις για το μέλλον. Ένα μέλλον συνυφασμένο με την ηλεκτροκίνηση και με όποιες αλλαγές θα επιφέρει αυτή στην σχεδίαση των αυτοκινήτων, καθώς η απουσία των κλασικών μηχανικών μερών και των συμβατικών κινητήρων, παρέχει μία μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν νέες φόρμες και πολύ πιο σύγχρονα και πρακτικά αμαξώματα.

Στην περίπτωση του ID. 3 η VW κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πραγματικά επαναστατικό χωρίς όμως να φθάσει σε ακραίες σχεδιαστικές επιλογές. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου είναι απαλός και ρέει, ενώ ταυτόχρονα είναι στιβαρός και συμπυκνωμένος, διαθέτει δυναμικές αναλογίες και κάνει ισχυρή εντύπωση χωρίς σχεδιαστική φλυαρία. H προσέγγιση των σχεδιαστών είναι ένας ιδανικός συνδυασμός σύγχρονων αισθητικών αντιλήψεων με πρακτικές λύσεις και εφαρμογές οι οποίες κάνουν φιλικό το αυτοκίνητο στην καθημερινή χρήση.

Advertisement
Advertisement

Η σχεδιαστική φιλοσοφία της VW ακολουθεί την λογική του one box, δηλαδή το “χτίσιμο” του αυτοκινήτου γύρω από την καμπίνα και τους επιβάτες του. Έτσι, λόγω και της απουσίας των κλασικών μηχανικών μερών, οι πρόβολοι είναι εξαιρετικά μικροί, κάτι που επιτρέπει στους άξονες να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και να αφήνουν έναν κορυφαίο ωφέλιμο χώρο για τους επιβάτες.

Το compact ηλεκτρικό μοντέλο έχει μεταξόνιο 2.765 χιλιοστών, σχεδόν αντίστοιχο με αυτό του Passat. Η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται ως επίπεδο μπλοκ κάτω από την καμπίνα επιβατών. Όλα τα άλλα τεχνικά εξαρτήματα καταλαμβάνουν λίγο χώρο: η κινητήρια μονάδα είναι τοποθετημένη στον πίσω άξονα, ενώ εξαρτήματα όπως το ψυγείο και το σύστημα κλιματισμού βρίσκονται στο κοντό μπροστινό τμήμα.

Με μήκος στα 4.261 χιλ., πλάτος στα 1.809 χιλ. και ύψος στα 1.552 χιλιοστά, το νέο ID. 3 τοποθετείται ακριβώς στην “καρδιά” της κατηγορίας των σύγχρονων hatchbacks, διατηρώντας το πλεονέκτημα του σχετικά compact μεγέθους και δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους χώρους που μπορεί να βρει κανείς σε ένα τέτοιου μεγέθους αυτοκίνητο.

Advertisement

Στο μπροστινό μέρος η σχεδίαση ακολουθεί τον ηλεκτρικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, καθώς απουσιάζει η γρίλια του ψυγείου και στην θέση της υπάρχει μία ενιαία επιφάνεια με το λογότυπο της VW. Αυτός ο σχεδιασμός επαναφέρει τη Volkswagen στις ρίζες της, καθώς τα πρώτα αυτοκίνητα της εταιρίας, λόγω της ύπαρξης του κινητήρα στο πίσω μέρος δεν είχαν ανοίγματα εμπρός για την ψύξη του κινητήρα. Στο ID. 3, o αέρας για την ψύξη στο κινητήριο σύστημα ρέει μέσω μιας εισαγωγής στον προφυλακτήρα, ο οποίος διαθέτει ένα μοτίβο με κηρήθρα που έχει σχεδιαστεί με έμπνευση από τη φύση.

Advertisement

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου ID. 3 στο εμπρός μέρος είναι οι μεγάλοι προβολείς οι οποίοι έχουν μία φιλική έκφραση που θυμίζει αρκετά τα ανθρώπινα μάτια. Η τεχνολογία LED είναι στάνταρ και το IQ. Light με LED matrix προβολείς διατίθεται στο πακέτο σχεδίασης για να παρέχει μια έξυπνα ελεγχόμενη κύρια δέσμη. Οι ηλεκτρικά περιστρεφόμενες μονάδες φωτός μοιάζουν με βλεφαρίδες, ενώ τα ανοίγματα τύπου κηρήθρας στα περιβλήματα και τα γύρω καλώδια οπτικών ινών, αναλαμβάνουν το ρόλο για τα φώτα ημέρας.

Όταν ενεργοποιείται η έξυπνα ελεγχόμενη κύρια δέσμη, φωτίζεται επίσης η λωρίδα φωτός στο μπροστινό μέρος, που ενώνει τους προβολείς. Οι φωτεινές μονάδες εκτελούν ήδη λειτουργίες επικοινωνίας πριν καν την εκκίνηση του οχήματος: περιστρέφονται και επομένως καλωσορίζουν τον οδηγό κοιτώντας ψηλά.

Advertisement

Η πλάγια όψη του ID.3 έχει σπορ και ισχυρή εμφάνιση. Οι τροχοί είναι μεγάλοι και ξεχωρίζουν ενώ υπάρχει μια ισχυρή κολόνα C – ένα κλασικό χαρακτηριστικό σχεδίασης Volkswagen. Ένα γλυκά σχεδιασμένο πλευρικό τμήμα σβήνει σε καμπύλη κάτω από την ανερχόμενη γραμμή ώμου. Η πλαϊνή γυάλινη επιφάνεια καταλήγει σε ένα μακρύ σπόιλερ. Η σχεδίαση της μαύρης οροφής, η οποία συνεχίζεται σε ένα μοτίβο στο καπό και τα σκούρα ένθετα στα πλαϊνά κάνουν τη σιλουέτα να φαίνεται χαμηλότερη και ακόμα πιο κομψή.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της πολύ μοντέρνας σχεδιαστικής ταυτότητας του ID. 3 είναι η μαύρη πίσω πόρτα η οποία έχει αρκετά χαμηλό παράθυρο και δίνει την αίσθηση του πλάτους του αυτοκινήτου. Ολόκληρο το οπίσθιο άκρο διαθέτει επιφάνειες με πλαστικότητα και ένας διαχύτης αποτελεί την κάτω κατάληξη. Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι επίσης εξοπλισμένες με LED. Ο οδηγός έχει την δυνατότητα να αλλάξει την λειτουργία των φλας, με το φως να κινείται από μέσα προς τα έξω. Το φως των φρένων ανάβει πάντα σε εμφανή μορφή του “X”. Μία ακόμα χαρακτηριστική λειτουργία είναι οι δυναμικές κινήσεις των πίσω φωτιστικών σωμάτων όταν ο οδηγός κλειδώνει ή ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο.

Το ID.3 κυκλοφορεί σε έξι εξωτερικά χρώματα με τις κωδικές ονομασίες Glacier White Metallic, Makena Turquoise Metallic, Manganese Grey Metallic, Moonstone Grey, Scale Silver Metallic και Stonewashed Blue Metallic. Στη βασική έκδοση, το τόξο οροφής, τα πλευρικά ένθετα και τα διακοσμητικά προφυλακτήρα είναι σε μαύρο χρώμα, για αντίθεση. Εναλλακτικά, η Volkswagen προσφέρει δύο πακέτα εξωτερικού στυλ, όπου η γραμμή οροφής λάμπει είτε σε ασημί είτε σε ελκυστικό χαλκό. Το πακέτο Style περιλαμβάνει επίσης πλευρικά στοιχεία και στοιχεία προφυλακτήρα σε Gray Tech Metallic και οι κολόνες C έχουν τελείωμα με μια ταινία με αδαμάντινο μοτίβο, σε μοτίβο κηρήθρας.

Η εντυπωσιακή και καλαίσθητη σχεδίαση χαρακτηρίζεται και από την κορυφαία αεροδυναμική με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να Cd να βρίσκεται μόλις στο 0,27. Μία τιμή η οποία είναι εξαιρετική για τα δεδομένα της κατηγορίας, και η οποία συνεισφέρει όχι μόνο στην χαμηλή κατανάλωση αλλά και στην μείωση του θορύβου που φθάνει στους επιβάτες κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η VW μελέτησε εξονυχιστικά την αεροδυναμική απόδοση του νέου ID. 3 επινοώντας αρκετές έξυπνες και άκρως αποδοτικές λύσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν έντονα κεκλιμένες εμπρός κολόνες και μία ρέουσα γραμμή στην οροφή, οι οποίες δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό προφίλ. Οι έξυπνες λύσεις για μεμονωμένες λεπτομέρειες παρέχουν επίσης αεροδυναμικά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη περσίδα στο μπροστινό άκρο του οχήματος, η οποία ανοίγει μόνο όταν οι μονάδες ισχύος απαιτούν ψύξη, διαφορετικά παραμένει κλειστή έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει όσο το δυνατόν πιο εύκολα πάνω στο καπό. Οι ζάντες με τα επίπεδά σχέδια έχουν βελτιστοποιηθεί επίσης για ιδανική ροή αέρα, με ελάχιστες αεροδυναμικές απώλειες.

Οι λωρίδες εκτροπής νερού στις κολόνες Α και οι εξωτερικοί καθρέπτες που τοποθετούνται στους ώμους της πόρτας παρέχουν επίσης αεροδυναμικά οφέλη. Μειώνουν επιπλέον το επίπεδο θορύβου στο χώρο επιβατών, σε συνδυασμό με το τυπικό παρμπρίζ από ακουστικό γυαλί. Διάφορα άλλα εξαρτήματα συνδυαστικά, συμβάλλουν επίσης στον διαχωρισμό ροής στο πίσω μέρος – η μεγάλη αεροτομή οροφής, οι ώμοι, το ειδικά σχεδιασμένο σχήμα των πίσω φωτιστικών σωμάτων και ο διαχύτης. Αυτός ολοκληρώνει το κάτω μέρος του ID.3, με μία μεγάλη επίπεδη επένδυση στο πίσω μέρος.

Η φουτουριστική εμφάνιση του ID.3, διαμορφώνεται με τους προαιρετικούς εμπρός προβολείς IQ.LED Matrix, το επανασχεδιασμένο λογότυπο Volkswagen και την πρόσθετη γραμμή φωτός που διατρέχει το εμπρός μέρος ανάμεσα στους προβολείς και μέχρι το λογότυπο ID.3: Φουτουριστικό από την αρχή μέχρι το τέλος και με μοντέρνα εμφάνιση.

Συνολικά, το νέο ID. 3 εκφράζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την μετάβαση της VW στην ηλεκτροκίνηση. Και δείχνει τα βασικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής της φιλοσοφίας που θα ακολουθήσει στα επερχόμενα ηλεκτρικά της μοντέλα, υιοθετώντας μία πολύ μοντέρνα αισθητική την ίδια στιγμή που διατηρεί και επαυξάνει την πρακτικότητα και την άνεση του εσωτερικού.

Μία ιδανική συνθήκη για όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, κάτι που διευκολύνεται από ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή των 28.100 ευρώ με την κρατική επιδότηση αλλά και τις σημαντικές παροχές της ελληνικής αντιπροσωπείας. Σε κάθε περίπτωση το ID. 3 δείχνει μία VW στην καλύτερη φόρμα της σχεδιαστικά και ήδη έτοιμη να κυριαρχήσει και στην ηλεκτρική εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ηλεκτρκό VW ID.3 σπάει το φράγμα των 30.000 ευρώ
VW ID.3: Τα 10 στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει
5 αστέρια για το ηλεκτρικό VW ID.3 στα crash test του EuroNCAP (+video)