Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Seat Leon diesel: Αυτός είναι ο Βασιλιάς

Ελλάδα 21:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Seat Leon diesel: Αυτός είναι ο Βασιλιάς

ΔΟΚΙΜΕΣ

Seat Leon diesel: Αυτός είναι ο Βασιλιάς

ΔΟΚΙΜΕΣ

Κάνουμε πάνω από 2.000 km με την πετρελαιοκίνητη έκδοση του νέου Seat Leon… Αναμφίβολα, στο μυαλό του Ελληνα οδηγού το Leon έχει μάλλον εδραιωθεί (και) ως μια συμφέρουσα λύση για ένα γρήγορο αυτοκίνητο, που συνδυάζει το σχετικά χαμηλό κόστος με τις επιδόσεις. Το νέο Leon είναι αρκετά δυναμικό, υιοθετώντας τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, με το νέο λογότυπο της Seat να κοσμεί τη γρίλια του και τα Full LED φωτιστικά σώματα να κλέβουν την παράσταση.

Advertisement
Advertisement

Στο εσωτερικό, το μοντέλο είναι σαφώς οδηγοκεντρικό, με την κεντρική κονσόλα ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό. Η ποιότητα συναρμογής αλλά και των υλικών είναι άριστη, ενώ τα όργανα του καντράν ευανάγνωστα και οι διακόπτες στο τιμόνι εύχρηστοι.
Στημένο κι αυτό στην πλατφόρμα MQB, την οποία ο όμιλος VW έχει χρησιμοποιήσει σε πολλά μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχει υπό την ομπρέλα του (όπως το νέο Golf), παρότι έχει μειωμένο μήκος κατά 52 μ. (είναι πλέον 4,26 μ.), διαθέτει όμως αυξημένο κατά 58 μ. μεταξόνιο χάρη στη μετατόπιση προς τα εμπρός του πρόσθιου άξονα, πράγμα που χαρίζει μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 380 lt.

[nggallery id=3144]

Το αυτοκίνητο δοκιμής διέθετε τον 1.600άρη TDI των 105 ίππων, που είναι εφοδιασμένος με το σύστημα start/stop. Στον δρόμο το Leon μας κάλυψε πλήρως, όντας απολύτως ισορροπημένο, ανταποκρινόταν άκοπα στα «θέλω» μας, ρόπιαζε από χαμηλά καθώς σκαρφαλώναμε σε πιο ορεινούς δρόμους, κρατούσε όταν ήσουν εντός ορίων και σε πρόσεχε με την άμεση επέμβαση των ηλεκτρονικών όταν έβγαινες εκτός αυτών. Το τιμόνι είναι άμεσο και με σωστή πληροφορία, ο επιλογέας σχέσεων σαφής και γενικά το αυτοκίνητο πατούσε με αυτοπεποίθηση στον δρόμο. Κι όλα αυτά με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση που φλέρταρε στα 5 lt/100 km.

Advertisement
Advertisement

Κλείνοντας, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την παθητική ασφάλεια του νέου Leon αφού έλαβε πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, ενώ οι Ισπανοί το εφοδιάζουν με επτά αερόσακους από τη βασική του κιόλας έκδοση.
To νέο Seat leon διατίθεται στη χώρα μας σε ακόμα χαμηλότερη τιμή (το 1.2TSi ξεκινάει από τα 13.190 ευρώ). Αναμφίβολα με το Leon παίρνεις περισσότερο… αυτοκίνητο απ’ ό,τι πληρώνεις, ενώ σε συνδυασμό με την τεχνολογία που φέρε, μιλάμε πως πλέον η κατηγορία έχει νέο Βασιλιά…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.598cc (diesel)
Ισχύς: 105 PS/3.000 rpm
Ροπή: 25,5 kgm/1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: 6άρι μηχανικό ή DSG 7 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 91 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 10,7 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 3,9 lt
Εκπομπές CO2: 102gr/km
Βάρος: 1301kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.263/1.816/1.459 μ.
Χώρος αποσκευών: 380 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 91,8 ευρώ
Τιμή: από 16.293 ευρώ (με απόσυρση)

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil

Advertisement

 

 

Advertisement