Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το πιο προσιτό diesel Ford Fiesta

Ελλάδα 2:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το πιο προσιτό diesel Ford Fiesta

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το πιο προσιτό diesel Ford Fiesta

ΔΟΚΙΜΕΣ

To νέο Ford Fiesta άλλαξε πλήρως και συνεχίζει την δυναμική του πορεία σε μία άκρως ανταγωνιστική κατηγορία. Το οδηγήσαμε στην πιο προσιτή οικονομικά diesel έκδοσή του, αυτή με τον 1500άρη κινητήρα απόδοσης 85 PS.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Σας έχουμε μεταφέρει ήδη τις εντυπώσεις μας από την πιο ισχυρή, αυτή με τα 120 άλογα. Το ερώτημα λοιπόν ήταν: αρκούν τα 85; Η απάντηση είναι θετική καθώς μπορεί να μην είναι εκρηκτικό ή γρήγορο σαν το πιο ισχυρό «αδερφάκι» του, όμως ειδικά για ανάγκες  σε αστικό περιβάλλον, παίρνεις όλα όσα θες από ένα σούπερ μίνι. Η ροπή των 21.9 kgm έρχεται από τις 1.750 στροφές και επιτρέπει σβέλτο ξεπέταγμα, με το εν λόγω σύνολο να μην ιδρώνει στην καθημερινότητα.

Σε επόμενη δοκιμή θα θέλαμε να του βάλουμε βαθμό και σε εθνικό δίκτυο αλλά όπως έλεγε και ο Bryan Adams «So far, so good». Σε κανένα σημείο δεν νιώσαμε υστέρηση – κάθε άλλο μάλιστα, ενώ η λειτουργία του ήταν χαμηλών ντεσιμπέλ για diesel.  Όσο για τη συνεργασία με το μειωμένων τριβών 6άρι μηχανικό κιβώτιο, αποτελούσε αρωγό στην προσπάθεια να κινηθείς γοργά. Βέβαια το… «γοργά» έχει και το τίμημά του σε ότι αφορά στην κατανάλωση αλλά εξαρτάται πάντα από το πόσο βαρύ είναι το δεξί πόδι του κάθε οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Ξεπερνώντας λοιπόν όποιον αρχικό προβληματισμό σχετικά με την «ετοιμότητα» και δυναμική του κινητήριου συνόλου, αρχίσαμε να εξετάζουμε το υπόλοιπο πακέτο. Στην έβδομη πλέον γενιά του, το Fiesta εκσυγχρονίστηκε χωρίς να απαρνιέται την παραδοσιακή εικόνα του.

Μεγάλωσε σε διαστάσεις (71 mm σε μήκος και 13 mm σε πλάτος), με τα φαρδιά φωτιστικά σώματα να ενισχύουν ακόμα περισσότερο το αυξημένο μέγεθος του. Απέκτησε καλύτερη αεροδυναμική απόδοση (ο συντελεστής οπισθέλκουσας έπεσε στα 0.286 Cd) και πιο αρμονική εμφάνιση, με απέριττες επιφάνειες. Χωρίς υπερβολές αλλά με σαφή ταυτότητα.

fiesta17-mytest-b640

Advertisement

Ο τομές στον οποίο τίποτα δεν φαντάζει υπερβολή, είναι αυτός των συστημάτων ασφαλείας. Το νέο Fiesta είναι 5άστερο και από την βασική κιόλας έκδοση (Trend), διαθέτει 6 αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς για τα εμπρός καθίσματα, οροφής για τα εμπρός και πίσω καθίσματα), ESC (Electronic Stability Control) & TCS (Traction Control), σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα (Hill Start Assist), ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού (EPAS), σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS), σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (LKA), προειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα (LDW), αυτόματο περιορισμό της ταχύτητας, υπενθύμιση ζωνών ασφαλείας πίσω κ.α. Κι όσο ανεβαίνουν οι εκδόσεις, προστίθενται κι άλλα βοηθήματα.

Ford-Fiesta-2017-d640tall

Advertisement

Αντίστοιχα «πλούσιος» είναι ο εξοπλισμός και σε ότι αφορά στην άνεση, την προσβασιμότητα αλλά και τη λειτουργικότητα, καθιστώντας το Fiesta ένα πραγματικά «γεμάτο» μοντέλο από τη βασική του ακόμα έκδοση. Ένα άλλο ατού είναι η αίσθηση στο εσωτερικό, το οποίο έχει αλλάξει πλήρως και δίνει μία premium αίσθηση. Όπως και ο εξωτερικός του κόσμος, έτσι και ο εσωτερικός, χαρακτηρίζεται λιτός σε σχεδιασμό αλλά άκρως εργονομικός. Έχουν μειωθεί οι διακόπτες, ενώ από την έκδοση Titanium η οθόνη στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας είναι 8 ιντσών και κλέβει την παράσταση. Από εκεί μπορείς να χειριστείς διάφορες λειτουργίες και φυσικά το SYNC 3, το νέας γενιάς σύστημα Infotainment της Ford που είναι συμβατό τόσο με Apple CarPlay όσο και Andoid Auto. Τόσο η όψη όσο και η αίσθηση της αφής, επιβεβαιώνουν πως η Ford και προσπαθήσει αρκετά να ανεβάσει ποιότητα σε υλικά, σε συναρμογή, σε ηχομόνωση, σε όλα.

fiesta17-mytest-a640

Έχουμε περισσότερους χώρους για μικροαντικείμενα και η αύξηση των διαστάσεων φέρνει άνεση, ειδικά για οδηγό και συνοδηγό. Πίσω, όσο ανεβαίνει το ύψος του επιβάτη, θα αρχίζουν οι συμβιβασμοί. Παράλληλα, μέτρια κρίνεται και η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, καθώς είναι στα 303 lt.

Advertisement

Ford-Fiesta-2017-f640tall

Κι αν εκεί απαιτείται συμβιβασμός, στην ποιότητα κύλισης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι αναθεωρημένες αναρτήσεις απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς των κακών ελληνικών δρόμων, το σύστημα διεύθυνσης είναι άμεσο και σαφές και τα φρένα δυνατά. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η 8ετής εργοστασιακή εγγύηση και τα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι άνθρωποι της Ford έχουν καταφέρει να κάνουν το καλό, καλύτερο και το νέο Fiesta έχει όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να συνεχίσει τα βαριά κληρονομία από τις προηγούμενες γενιές. Ακόμα και στην έκδοση των 85 PS, στο πιο οικονομικό diesel Fiesta στην αγορά…

fiesta17-mytest-d640tall

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ FIESTA 1.5 DIESEL 5d 86 PS
Κινητήρας: 1461 cc
Ισχύς: 85 PS/3.750 rpm
Ροπή: 21,9 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 175 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 12,5 sec
Μεικτή κατανάλωση (/100 km): 3,6 lt
Εκπομπές CO2: 89 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.040/1.735/1.476 mm
Βάρος: 1180 kg
Χώρος αποσκευών: 303 lt
Τέλη κυκλοφορίας: –
Τιμή: από 15.184€ (14.669€ η 3θυρη έκδοση)

fiesta17-mytest-e640