Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στο Μιλάνο την Alfa Romeo 8C!

Ελλάδα 21:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στο Μιλάνο την Alfa Romeo 8C!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στο Μιλάνο την Alfa Romeo 8C!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Oι Ιταλοί είναι ξακουστοί σ’ όλο τον κόσμο για το πάθος τους ως κύριο συστατικό σε ό,τι φτιάχνουν, είτε μιλάμε για κρασί, λάδι, παρμεζάνα, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, σκάφη, μοτοσικλέτες ή αυτοκίνητα. Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia αλλά και Minardi, Dallara, οι πίστες όλου του κόσμου έχουν σημάδια από την ιταλική καροσερία.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Η λογική πίσω από την κατασκευή της 8C Competizione ήταν η δημιουργία ενός θρύλου, ενός σημείου αναφοράς για την ανύψωση του γοήτρου των Αλφίστι.
Ετσι λοιπόν χρησιμοποιήθηκε ένα όνομα βαρύ με ιστορία και ένα σχήμα νοσταλγικό. Οπως μας θυμίζει η Alfa Romeo: «O κωδικός 8C χρησιμοποιούνταν για να διαχωρίζει τα αυτοκίνητα της εταιρείας, αγωνιστικά και μη, των δεκαετιών 1930-40, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με τον επαναστατικό (τότε) οκτακύλινδρο κινητήρα του σχεδιαστή Βιτόριο Τζάνο. Ο όρος Competizione παραπέμπει στην ‘6C 2500 Competizione, το αγωνιστικό κουπέ που οδήγησαν οι Φάντζιο και Ζανάρντι στο διάσημο Mille Miglia».

Κοιτώντας την από κοντά είναι μοναδική, δεν μοιάζει με καμία άλλη, είναι πανέμορφη. Ενα στοιχείο που κρύβουν οι φωτογραφίες είναι το μικρό μήκος της: η Competizione είναι αναπάντεχα μαζεμένη. Εχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάποια σχόλια «δυσκοίλιων» Αγγλων συναδέλφων, μπήκαμε αρχικά στο δεξί κάθισμα με τον δοκιμαστή της Alfa Romeo και πρώην οδηγό F1 για τη Minardi Αντρέα Πιτσίνι. Ο Ιταλός κατά παράκλησή μας πίεσε οριακά το αυτοκίνητο στην πίστα. Με τα ηλεκτρονικά στο ΟΝ δεν είδαμε καμία νευρικότητα στο πίσω μέρος.

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=100]

Ο ήχος ήταν απόκοσμος, μοναδικός, η σταθερότητα στα φρένα εξίσου μοναδική. Ιντριγκάρουμε τον συνομιλητή μας αναφέροντας τα αρνητικά σχόλια για τις αλλαγές του κιβωτίου και τη νευρικότητα του πίσω μέρους: «Κοιτάξτε, η Alfa Romeo δεν είχε στόχο να φτιάξει το πιο γρήγορο αυτοκίνητο.

Ηθελε να φτιάξει ένα “συναισθηματικό” αυτοκίνητο με μοναδικό σχήμα. Ετσι, θυσιάστηκε συνειδητά μέρος της αεροδυναμικής απόδοσης για ένα πιο όμορφο σχήμα με καμπύλες. Ακριβώς το αντίθετο παράδειγμα είναι η Εντσο της Ferrari: δεν τους ενδιέφερε η εμφάνιση αλλά η απόδοση. Επιπλέον, έχοντας κοντό μεταξόνιο η Competizione είναι λίγο νευρική στις γρήγορες καμπές με πολλά χιλιόμετρα. Ομως, το κοντό μεταξόνιο σε αποζημιώνει στις κλειστές στροφές, όπου το αυτοκίνητο αντιδρά άμεσα και είναι ρυθμίσιμο με το γκάζι. Οσον αφορά στο κιβώτιο, είναι εφάμιλλο αυτού της Ferrari 430 με τα ηλεκτρονικά στο Sport».
Αφού απολαύσαμε τον Ιταλό πιλότο με τα ηλεκτρονικά στο OFF να ελέγχει σαν παιχνίδι την υπερστροφή με τριψήφιο αριθμό χιλιομέτρων και αφού θαυμάσαμε επίσης την ακρίβεια της 8C, ήρθε η ώρα να πάρουμε το πηδάλιο.

Advertisement

Πίσω από το τιμόνι της Competizione αισθάνεσαι αμέσως ότι βρίσκεσαι σε υπεραυτοκίνητο. Ο ήχος από τον V8 κινητήρα των 460PS σε συνεπαίρνει ιδιαίτερα στα κατεβάσματα. Τα paddles είναι σταθερά πίσω από το τιμόνι και οι αλλαγές γίνονται αστραπιαία, αρκεί να αφήσεις ανεπαίσθητα το γκάζι. Εάν μείνεις με το γκάζι πατημένο είναι λίγο απότομη η αλλαγή. Το τιμόνι είναι κοφτερό, ακριβές, όπως δηλαδή θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα μπροστά και την κίνηση πίσω.
Στην αλλαγή κατεύθυνσης η Competizione αντιδρά όπως μια πιτσιρίκα που μόλις έφαγε μία στα…μαλακά.

Γύρο με τον γύρο αποκτούμε οικειότητα ασυνήθιστη για τον χαρακτήρα της κατασκευής. Ναι, είναι φιλική και σε ενθαρρύνει να πιέσεις. Στο οδόστρωμα της πίστας και για οδηγό του δικού μας επιπέδου είναι απόλυτα ουδέτερη και ταχύτατη, κάνει αυτό που θες, όπως θες, τη στιγμή που το θες. Η σταθερότητα στα φρένα και η γραμμική αίσθηση του πεντάλ είναι σε κορυφαίο επίπεδο. Στις απότομες αλλαγές πορείας το αυτοκίνητο μένει ουδέτερο, ενώ πολύ καλή για υπεραυτοκίνητο είναι και η ορατότητα. Επίσης, η εργονομία σε βοηθά να νιώσεις αμέσως άνετα, ενώ το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι μοναδικής αισθητικής.

Advertisement

Αρκετή ώρα αφού βγήκαμε από την 8C τη χαζεύαμε να κινείται στην πίστα, καθώς έχει μια απαράμιλλη ικανότητα να μαγνητίζει το βλέμμα. Οχι, δεν θα ανάψεις φώτα στην 430 ή στην Gallardo ούτε θα ταξιδέψεις τόσο άνετα όσο με την 3200GT. Μπορείς όμως να είσαι βέβαιος ότι οδηγείς κάτι μοναδικό, ξεχωριστό, συλλεκτικό. Ενα αυτοκίνητο που έχει ως κύριο συστατικό το πάθος των Ιταλών για τη σπορ οδήγηση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 4691 c.c.
Ισχύς (PS/rpm): 450/7.000
Ροπή: (kgm/rpm): 47.9/4750
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Ημιαυτόματο 6 σχέσεων
Βάρος (kg): 1.500
Ανάρτηση
Εμπρός: Διπλά ψαλίδια
Πίσω: Διπλά ψαλίδια
Τελική ταχύτητα: 292 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 4,2 sec
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.278/1.900/1.250 χιλιοστά
Μεταξόνιο: 2.595 χιλιοστά
Χώρος αποσκευών: 185 λίτρα
ΤΙΜΗ: + 200.000 ευρώ