Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe 90hp

Ελλάδα 11:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Test: Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe 90hp

ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe 90hp

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μπορεί το Duster να είναι η ναυαρχίδα της Dacia όμως η επιτυχημένη πορεία της δεν οφείλεται μόνο στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Αρωγός στην αναβάθμιση της εταιρείας είναι και το Sandero, που ειδικά στην περίπτωση του Stepway, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα value for money επιλογή – τιμώντας άλλωστε το δόγμα της νέας εποχής της Dacia. Κι όμως μας έχει συνηθίσει το Duster, κοστίζει λίγα και προσφέρει πολλά. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Είχαμε για μερικές ημέρες στη διάθεση μας το Sandero Stepway με τον 900άρη TCe κινητήρα απόδοσης 90 αλόγων, στην έκδοση εξοπλισμού Style. Μία από τις τρεις επιλογές σε ότι αφορά στα κινητήρια σύνολα καθώς υπάρχει ακόμα ο 1500άρης diesel και ο 1000άρης βενζίνης των 75 ίππων. Ωστόσο, στο μοντέλο της δοκιμής μας, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί που αφορούν τη μικρότερη χωρητικότητα σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ιπποδύναμη, έχουμε να κάνουμε με υπέρ-τροφοδοτούμενο κινητήρα, τον γνωστό 3κύλινδρο που γνωρίσαμε στο Renault Clio.

Advertisement
Advertisement

Και είναι ένα σύνολο που ταιριάζει γάντι στο εν λόγω μοντέλο, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες του μέσου ιδιοκτήτη του ενώ προσφέρει και ελεύθερη πρόσβαση στον πράσινο δακτύλιο. Προδιαγραφών Euro6, με πολιτισμένη λειτουργία, σύστημα start/stop για περισσότερη οικονομία, προσφέρει τη μέγιστη ροπή του λίγο πάνω από τις δύο χιλιάδες στροφές ανά λεπτό και κινεί με άνεση το βάρους 1040 κιλών αμάξωμα.

Προφανώς δεν ανταποκρίνεται στα θέλω όποιου κυνηγάει επιδόσεις και το βαρύ δεξί πόδι συνεπάγεται και σημαντική αύξηση της κατανάλωσης. Κινούμενοι με φυσιολογικούς ρυθμούς σε αστικό τοπίο, αυτή κυμάνθηκε γύρω στα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Ο TCe συνεργάζεται με 5άρι μηχανικό κιβώτιο που η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί ένα από τα γερά χαρτιά του μοντέλου.

Advertisement

Όμως όπως είπαμε, κάθε μοντέλο εναρμονίζεται με συγκεκριμένα θέλω. Πράγμα που επεκτείνεται και στην συμπεριφορά του στο δρόμο αφού το Stepway, παρά το ακριβές σύστημα διεύθυνσης, δεν είναι για να πιέζεις σε στροφιλίκια – το αυξημένο ύψος του φέρνει αυξημένες – αν και όχι ανησυχητικές κλίσεις. Μπορεί όμως να προσφέρει άνετες μετακινήσεις, με τη σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση αλλά και τα γενικότερα καλύτερα πατήματα σε σχέση με την απλή έκδοση του μοντέλου.

Advertisement

Κάπου εδώ να σταθούμε και στις διαφοροποιήσεις τους που δεν περιορίζονται στην αυξημένη κατά 41mm απόσταση από το έδαφος. Πρόκειται λοιπόν για την crossover εκδοχή του μοντέλου της Dacia, που έστω στο φαίνεσθαι δείχνει τάσεις για περιπέτεια. Λίγο τα μαύρα προστατευτικά περιμετρικά στο αμάξωμα, λίγο οι πλαστικές μεν, σε χρώμα αλουμινίου δε προστατευτικές ποδιές εμπρός και πίσω, καθώς και οι ράγες οροφής, συμπληρώνουν τον πιο περιπετειώδη χαρακτήρα.

Advertisement

Όσο για τον εσωτερικό χώρο, δεν συναντάμε εκπλήξεις. Γνώριμο για τη μάρκα σχεδιασμό, με καλή συναρμογή παρά τη χρήση πιο οικονομικών υλικών αλλά την γενικότερη καλαίσθητη εικόνα στην οποία αρωγοί είναι οι λεπτομέρειες χρωμίου σε τιμόνι και αεραγωγούς στο ταμπλό. Ο οδηγός έχει καλή ορατότητα, χάρη και στην υψηλή θέση οδήγησης κι από εκεί και πέρα, έχει εύκολη και απροβλημάτιστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες. Από τους σωστά τοποθετημένους διακόπτες στο τιμόνι, μέχρι το εύχρηστο σύστημα infotainment MEDIA NAV.

Οι χώροι είναι επαρκείς για τέσσερις επιβάτες, αν όλοι είναι μετρίου αναστήματος και άνω, ο πέμπτος θα χρειαστεί να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Ο χώρος αποσκευών προσφέρει 320 λίτρα, αριθμός ικανοποιητικός για την κατηγορία ενώ στην καμπίνα υπάρχουν πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα.

Όσο για τον εξοπλισμό, το μοντέλο δοκιμής είχε το επίπεδο Style που είναι το πιο πλούσιο (έναντι του Life). Στον στάνταρ εξοπλισμό του είχε αρκετά συστήματα ασφαλείας (ABS με EBV και AFU, Hill Start Assist, ESC και ASR, μετωπικούς αερόσακους οδηγού/συνοδηγού και πλευρικούς αερόσακους εμπρός, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, cruise control με περιοριστή ταχύτητας και χειριστήρια στο τιμόνι, πίσω αισθητήρες στάθμευσης, πίσω θερμαινόμενο τζάμι κ.α.), λύσεις στον τομέα της άνεσης (τιμόνι και κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενα σε ύψος, air condition, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, ηλεκτρικά παράθυρα με τα εμπρός να είναι με λειτουργία άνεσης one touch) καθώς επίσης διακόπτη ECO για πιο «πράσινη» λειτουργία του κινητήρα, σύστημα πολυμέσων Media Nav Evo με οθόνη αφής 7 ιντσών, προβολείς ομίχλης σε μαύρο διακοσμητικό πλαίσιο, διακοσμητικό πλαίσιο κεντρικής κονσόλας σε σκούρο γκρι σατινέ χρώμα, δερμάτινη επένδυση τιμονιού και λεβιέ ταχυτήτων, ένδειξη προτεινόμενης σχέσης ταχύτητας, σκούρα τζάμια κ.α.

Όλα αυτά, με το Dacia Sandero Stepway να προσφέρεται με 5ετή εργοστασιακή εγγύηση (ή 100.000km) και 3 χρόνια δωρεάν Οδική Βοήθεια.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία ακόμα Value For Money επιλογή που προσφέρει η Dacia, η οποία παρότι δεν έχει τις δυνατότητες του Duster, δίνει κάτι παραπάνω από το απλό Sandero, σε ένα όμορφο και άνετο πακέτο που αξιοποιεί έναν φιλότιμο κινητήρα που αποτελεί την προφανή επιλογή για κάποιον που θέλει σύνολο βενζίνης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 898 cc
Ισχύς: 90 PS/5.000 rpm
Ροπή: 140 Nm/2.250 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 168 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11,1 sec
Μέση κατανάλωση (/100 km): 5.5-5.6 lt
Εκπομπές CO2: 125-128 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.089/1.761/1.615 mm
Βάρος: 1040 kg
Χώρος αποσκευών: 320 lt
Τιμή: από 9.980€
Τιμή μοντέλου δοκιμής: 12.980€ (έκδοση Style)