Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χιόνια με το Opel Zafira 1.6 diesel

Ελλάδα 22:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στα χιόνια με το Opel Zafira 1.6 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χιόνια με το Opel Zafira 1.6 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δεν είναι SUV, ούτε καν crossover. Και όμως, το Zafira Tourer μπορεί να εξασφαλίσει άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις για κάθε οικογένεια. Το φορτώσαμε ως την… οροφή και ταξιδέψαμε στη Μαγνησία, με επίκεντρο των εξορμήσεων μας το μαγευτικό Πήλιο.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ

Τα μεγάλα πολυμορφικά – ή people movers όπως αποκαλούν εκτός Ευρώπης τα αυτοκίνητα με τουλάχιστον 6 θέσεις – αποτελούν την κεντρική επιλογή οικογενειών με 3-4 ή και περισσότερα παιδιά. Το κύριο ζητούμενο είναι οι χώροι και η πρακτικότητα, χωρίς όμως να επιτρέπονται… υποχωρήσεις στον τομέα της ασφάλειας, παθητικής και ενεργητικής. Αν δεχτούμε ως δεδομένη την «πεντάστερη» ασφάλεια σε ενδεχόμενη σύγκρουση για όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, η ενεργητική ασφάλεια δεν είναι 100% εξασφαλισμένη. Εξαρτάται από τον κινητήρα, τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του.

Για αυτοκίνητα όπως το Zafira Tourer, με μήκος δηλαδή κοντά στα 4,7 m. και βάρος 1.700+ kg, η κεντρική επιλογή κινητήρα στη δυτική Ευρώπη είναι οι 2λιτροι diesel, λόγω της μεγάλης ροπής και της χαμηλής κατανάλωσης σε σχέση με έναν αντίστοιχου κυβισμού βενζινοκινητήρα. Στην Ελλάδα όμως τα 2.000 cc είναι απαγορευτικά, οπότε ο νέος 1.6 CDTI απόδοσης 136 PS «κουμπώνει» ιδανικά στην αγορά μας. Πόσο αποτελεσματικός αποδεικνύεται στην πράξη για το πολυμορφικό της Opel;

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς, έχει κόψει κάθε δεσμό με τον παλαιότερο 1.7 diesel, τόσο στον τομέα του θορύβου όσο και της ελαστικότητας. Είναι πολιτισμένος, δεν παράγει κραδασμούς στο εσωτερικό και σε συνδυασμό με το νέο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο διατηρεί την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Με τέσσερις επιβάτες και πλήρως φορτωμένο το χώρο των αποσκευών, ταξιδέψαμε στην εθνική γρήγορα και άνετα, με το δείκτη της κατανάλωσης να δείχνει 5,9 lt/100 km. Σε μεικτές διαδρομές, η… μπίλια έκατσε στα 6,8 lt/100 km, τιμή άκρως ικανοποιητική.

Στις υψηλές ταχύτητες, ο μόνος θόρυβος που γίνεται αισθητός στην καμπίνα των επιβατών είναι από την αεροδυναμική αντίσταση. Για τα δεδομένα της κατηγορίας βάζουμε καλό βαθμό στην πληροφόρηση από το τιμόνι, ενώ η ανάρτηση απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος χωρίς να επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές ή τις γρήγορες καμπές.

Αναμφίβολα, το Zafira Tourer δεν είναι ένα αυτοκίνητο με σπορ προσανατολισμό και ούτε θα οδηγηθεί έτσι από τον μέσο οικογενειάρχη. Μπορεί όμως να υπηρετήσει πιστά τις ανάγκες μίας οικογένειας, χάρη στο ευρύχωρο εσωτερικό του, τη δυνατότητα μεταφοράς έως 7 επιβατών, και την ασφαλή συμπεριφορά του. Ο 1.6 diesel αποτελεί τη «χρυσή τομή» σε αγορές όπως η ελληνική, καθώς εξασφαλίζει χαμηλή φορολογία και κατανάλωση χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τις επιδόσεις.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας:
 1.598 cc
Ισχύς: 136 PS/3.500-4.000 rpm
Ροπή: 32.6  kgm/2.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 193 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11,2 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 6,8 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 109 gr/km
Βάρος: 1.728 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.656/1.884/1.685 mm
Χώρος αποσκευών: 710 lt (σε 5θέσια διαμόρφωση)
Τέλη κυκλοφορίας: 98,1 ευρώ
Τιμή: Από 28.000 ευρώ

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil

Advertisement