Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια μας το Skoda Octavia 1.6 TDI

Ελλάδα 12:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα χέρια μας το Skoda Octavia 1.6 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια μας το Skoda Octavia 1.6 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η νέα Octavia ανεβαίνει επίπεδο και με τον diesel των 1.600 cc μεταμορφώνεται σε ιδανικό οικογενειακό αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Από μικρομεσαίο, το best seller της Skoda -στην τρίτη γενιά του πλέον- προβιβάστηκε στη μεσαία κατηγορία χάρη στις αυξημένες διαστάσεις του, την αναβαθμισμένη ποιότητά του, αλλά και την παρουσία του Rapid πιο κάτω στην γκάμα της τσέχικης μάρκας. Δοκιμάζουμε την Octavia με τον 1.6 TDI απόδοσης 105 PS, τον κινητήρα που δίνει έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση χωρίς να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στον τομέα των επιδόσεων. Πέντε επιβάτες θα ταξιδέψουν χωρίς να κουραστούν και θα πάρουν μαζί τους όσες αποσκευές θέλουν χάρη στον… σπηλαιώδη χώρο αποσκευών των 590 lt.

Η νέα Octavia λατρεύει να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο. Εκεί ξεδιπλώνει όλες τις αρετές της και η έκδοση με τον 1.6 TDI Green Tec των 105 PS τονίζει ιδανικά τα προσόντα της. Εμφανίζει εξαιρετική ποιότητα κύλισης, ευστάθεια ανά πάσα στιγμή και καλή ηχομόνωση. Ο μόνος θόρυβος που περνά στο εσωτερικό προέρχεται από την αεροδυναμική αντίσταση και γίνεται αισθητός μόνο στις υψηλές ταχύτητες. Ο κινητήρας είναι πολιτισμένος, με ικανοποιητική ανταπόκριση στα «θέλω» του οδηγού από τις χαμηλές στροφές, και στην πράξη αποδεικνύεται επαρκής για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο ακόμη και όταν είναι φορτωμένο.

Advertisement
Advertisement

Η Octavia επιταχύνει γρήγορα, φρενάρει αποτελεσματικά, δεν γέρνει και εξέρχεται με ζωντάνια από τις στροφές. Ο 1.6 diesel συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, το οποίο έχει αραιή κλιμάκωση ώστε να συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης. Οδηγώντας γρήγορα στον αυτοκινητόδρομο η μέση τιμή μόλις που υπερέβη τα 6 lt/100 km, ενώ ρίχνοντας τον ρυθμό η σχετική ένδειξη υποχωρεί κάτω από τα 5 lt/100 km! Ακόμη όμως και μέσα στην πόλη, ο 1.6 TDI δεν θα ζητήσει πάνω από 7,5 lt/100 km. Και ας μην ξεχνάμε ότι με ρύπους στα 99 g/km η συγκεκριμένη έκδοση δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Όσοι ταξιδεύουν συχνά με πλήρες οικογενειακό φορτίο δεν μπορούν να προσπεράσουν την Octavia όταν αρχίσουν το ψάξιμο για το επόμενο αυτοκίνητό τους. Και με τον 1.6 TDI θα γλιτώσουν σε καύσιμα τη διαφορά στην τιμή από την έκδοση με τον 1.2 TSI. Ο εξοπλισμός ασφάλειας και άνεσης είναι πλούσιος ακόμη και από τη βασική έκδοση, με πλήθος αερόσακων, ESP, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων, κλιματισμό, ηχοσύστημα και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (1.6 TDI)

Advertisement

Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 105 PS στις 3.000 rpm
Ροπή: 25,5 kgm στις 1.500-2.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 194 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 10,8 sec
Μεικτή κατανάλωση: 5,8 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 99 g/km
Βάρος: 1.305 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.659/1.814/1.461 mm
Χώρος αποσκευών: 590 lt.
Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
Τιμή: 19.000 ευρώ (με απόσυρση)

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil

Advertisement