Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Kia Niro 1.6 HEV vs Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD-i

Ελλάδα 20:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συγκριτική δοκιμή: Kia Niro 1.6 HEV vs Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD-i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Kia Niro 1.6 HEV vs Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD-i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο αυτόνομος, ολοκληρωτικός υβριδισμός ισοδυναμεί με το ρεαλιστικό σενάριο της πράσινης κινητικότητας προτού (και αν) οδηγηθούμε τελικά αποκλειστικά στην πρίζα. Το εξεζητημένο know how των Niro και Corolla Cross αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικά σημεία των καιρών. Θα μάθουμε πλέον να ζούμε με compact SUV, άσημα ή μη, με την ενδεδειγμένη πρακτικότητα, έμφαση στο λειτουργικό σκέλος και φυσικά με μπόλικο υβριδισμό που τα θέτει επίκαιρα ελέω χαμηλής κατανάλωσης και περιορισμένων εκπομπών.

Για την ακρίβεια μάθαμε να ζούμε με αυτοκίνητα που δεν γαργαλούν ούτε στο ελάχιστο τον οδηγικό ουρανίσκο, συμβάλλουν όμως τα μέγιστα στην αναβάθμιση της καθημερινότητας για μια οικογένεια. Που φροντίζουν πρωτίστως την παρεχόμενη άνεση, την ασφάλεια για όλους, τη φιλικότητα χρήσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Corolla ψήλωσε προκειμένου να αποκτήσει έκδοση Cross και η KIA έβγαλε μέσα από τις πολλές συνταγές της το Niro, μεγαλώνοντας την παρουσία της στην κατηγορία με τέσσερα, παρακαλώ, μοντέλα. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα της αγοράς που διαθέτουν πλήρη και αποκλειστικά εξηλεκτρισμένη γκάμα. Οι σχεδιαστές αφέθηκαν λίγο περισσότερο ελεύθεροι να δημιουργήσουν ένα όχημα πιο τολμηρό, με στοιχεία που το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο.

Advertisement
Advertisement

Η σχεδιαστική προσέγγιση «Opposites United» σημαίνει «τα αντίθετα έλκονται». Οι κλασικές SUV αναλογίες παντρεύονται με ένα «τετράγωνο» μοτίβο, πάνω στο οποίο οι δημιουργοί πρόσθεσαν κάποια στυλιστικά στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό. Η μάσκα είναι το πρώτο από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Niro, με μοντέρνα χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα, ιδίως εκείνα για τα φώτα ημέρας. Το δεύτερο είναι η πίσω κολόνα, που διαφοροποιείται χρωματικά από το υπόλοιπο αυτοκίνητο και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε μέσα από έναν κρυφό αεραγωγό να βελτιώνει τον αεροδυναμικό συντελεστή που συγκρατείται στο Cd: 0,29.

Τη μοντέρνα εμφάνιση ολοκληρώνει το μίνιμαλ πίσω άκρο, με τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα μπούμερανγκ. Απέναντι στην πιο βατή σχεδιαστικά Corolla Cross, το Niro είναι βέβαιο ότι θα κλέψει περισσότερες ματιές με το διαφορετικό design, κάτι βέβαια που αποτελεί ψιλά γράμματα για την Toyota. Δεν το πολυσκέφτηκε να φορέσει τα ρούχα ενός SUV στη Corolla -με ολίγον από RAV4- και με την επωνυμία Cross να στοχεύει να επαναφέρει την εμπορική τάξη σε μια κατηγορία όπου η μάχη κυριολεκτικά μένεται και τα κέρδη είναι ουκ ολίγα.

Advertisement

Πάμε μέσα λοιπόν, από εκεί ούτως ή άλλως οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν την ιχνηλάτηση προκειμένου να καταλήξουν στην επιλογή τους. Στο Niro κύρια πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το αμιγώς ηλεκτρικό EV6. Τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνολογικά. Τις εντυπώσεις κερδίζει η διάταξη των δύο οθονών των 10,25” πίσω από μία ενιαία μαύρη επιφάνεια, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας με τον περιστροφικό διακόπτη για τις ταχύτητες, όπως επίσης και η έξυπνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό φυσικών και απτικών διακοπτών.

Advertisement

Η σχεδίαση είναι πρωτότυπη αλλά και λειτουργική, ενώ τα υλικά είναι προσεγμένα στο μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού (σκληρά πλαστικά υφίστανται στις χαμηλότερες επιφάνειες του ταμπλό). Η θέση οδήγησης είναι ψηλά τοποθετημένη και με εξαιρετικά σε άνεση καθίσματα και ο εξοπλισμός ασφάλειας και υποβοήθησης παρέχει όλα όσα περιμένει κανείς.

Χωροταξικά, το Niro βάζει γκολ στην οριακά μεγαλύτερη σε εξωτερικές διαστάσεις Corolla Cross. Εκμεταλλευόμενο κυρίως το μεγάλο του μεταξόνιο. Γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους πίσω επιβάτες να καθίσουν σταυροπόδι ανεξαρτήτως αναστήματος. Εκτός όμως από την πλήρη εκμετάλλευση και το επίπεδο πάτωμα, η KIA ενσωμάτωσε εμπρός καθίσματα με πλάτος κατά 30% μικρότερο, αν σημαίνει κάτι αυτό στην ευρυχωρία. Ο χώρος αποσκευών του Kia με χωρητικότητα 451 lt (390 στην τετρακίνητη Corolla Cross), επίσης αποσπά εύκολα τα ενδεδειγμένα οικογενειακά εύσημα.

Advertisement

Τι απαντά η Corolla Cross σε όλα αυτά; Μα τι άλλο από μια μασίφ κατασκευή που μοιάζει από τώρα άτρωτη στον χρόνο (παρά την ύπαρξη αρκετού σκληρού πλαστικού σε όλο το πλάτος του ταμπλό). Εκτός αυτού, η Toyota δίνει τα ρέστα της και σε επίπεδο εργονομίας, αφού θεωρείς με το που επιβιβαστείς πως συμβιώνεις πολύ καιρό με το αυτοκίνητο. Το ψηφιακό πακέτο παροχών είναι αναβαθμισμένο, με νέο σύστημα HMI για το Infotainment, το οποίο ελέγχεται από μία κεντρικά τοποθετημένη οθόνη 10”.

Εντυπωσιακός είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, για πρώτη φορά στάνταρ σε Corolla, με διαγώνιο μάλιστα 12,3”. Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει νέο και ταχύτερο επεξεργαστή, ενώ η οθόνη υψηλής ανάλυσης προσφέρει σύγχρονες παροχές διασύνδεσης (Apple CarPlay και Android Auto). Δεν ξεχνάμε βέβαια και το Toyota Smart Connect, σύστημα που παρέχει την απαραίτητη διαδικτυακή κάλυψη στους επιβάτες, όπως και υπηρεσίες μέσω του Cloud.

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους επιβατών και αποσκευών, είπαμε πως η Corolla Cross έπεται του Niro εξαιτίας του μεγαλύτερου μεταξονίου του δεύτερου. Παίρνει όμως το αίμα της πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο οικείο περιβάλλον για τους επισκέπτες, αλλά και τη διάχυτη αίσθηση ότι τίποτα δεν θα κάνει «τσικ» εδώ μέσα, ακόμη και μετά από πολύ καιρό, ακόμα και με ενδεχόμενη κακομεταχείριση.

Κάτω από το «δέρμα» τώρα, η full υβριδική έκδοση του Niro επιστρατεύει ένα τυπικό αυτοφορτιζόμενο σύστημα. Το σύστημα βασίζεται στον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.6 GDI τεχνολογίας Smartstream που επικουρείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 32 kW. Η συνδυαστική ισχύς αγγίζει τους 141 PS παρέχοντας ικανοποιητικές επιδόσεις και, το σημαντικότερο, πολύ οικονομική λειτουργία.

Σημειώστε πως η μέση κατανάλωση δοκιμής δεν ξεπέρασε τα 5,4 lt/100 km, ιδίως σε διαδρομές που ευνοούν την εκτεταμένη λειτουργία της υβριδικής διάταξης, όπως μέσα στην πόλη. Η τελευταία πηγαίνει πακέτο με το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων DCT διπλού συμπλέκτη το οποίο συμβάλλει στη θετική εικόνα με τη λειτουργία του. Στα πιο ουσιαστικά, η μπαταρία των 1,32 kWh επενεργεί για μικρά χρονικά διαστήματα, είτε για να προσφέρει αποκλειστικά ηλεκτρική χρήση είτε υποβοηθώντας με περαιτέρω ροπή τον βενζινοκινητήρα.

Στην αντίπερα όχθη της Corolla Cross, το σύστημα έχει ως επίκεντρο τον 4κύλινδρο δίλιτρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδει συνολικά 197 PS. Αυτός ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με αντίτιμο τις καλές επιδόσεις και τη χαμηλή κατανάλωση (5,7 lt/100 km) που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε αυτοκίνητο πόλης. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου eCVT (βελτιωμένο σε σχέση με παλαιότερα), στην περίπτωσή μας στους τέσσερις τροχούς (AWD-i). Στον πίσω άξονα είναι τοποθετημένος ένας ακόμη ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 40 PS, ο οποίος εμπλέκεται αυτόματα στην κίνηση όταν το κεντρικό σύστημα ελέγχου αναγνωρίσει χαμηλή πρόσφυση.

Στην πράξη η βαρύτερη Corolla Cross εξαργυρώνει τον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα κινητήρα της και την τετρακίνηση μέσω ενός ακόμη ηλεκτροκινητήρα πίσω, τόσο σε σαφώς καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις όσο και στην ικανότητα να ανταπεξέλθει αποτελεσματικότερα σε μεικτή χρήση. Η παρατήρηση, βέβαια, που συνοδεύει και τα δύο αυτοκίνητα είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο φιλήσυχος οικολογικός χαρακτήρας τους δεν πρόκειται να ωθήσει κανέναν στο να εξαντλήσει τις δυνατότητες των κινητήριων συνόλων.

Ασε που η ηχητική διαμαρτυρία σε υψηλό ρυθμό περιστροφής, ειδικά στην Corolla Cross, σε αποτρέπει να το επαναλαμβάνεις συχνά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που πιάνεις τον εαυτό σου να κινείται νωχελικά, «σβηστός πίσω από το τιμόνι τους, απολαμβάνοντας το ήσυχο περιβάλλον στην καμπίνα και παίζοντας με το ηχοσύστημα. Σε τέτοιους ρυθμούς η Corolla Cross έχει το πάνω χέρι παραπέμποντας σε μεγαλύτερο όχημα από τον αντίπαλό της, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως η στιβαρή δομή του Niro δεν είναι άξια μνείας, χαρίζοντας σε οδηγό και επιβάτες ψυχική ηρεμία στις cool διαδρομές εντός των τειχών.

Στον τομέα των δυναμικών χαρακτηριστικών, αμφότερα δεν προσφέρονται για οδηγικές ανησυχίες (χαρακτηριστικό γνώρισμά τους το αποστασιοποιημένο feedback από τα συστήματα διεύθυνσης). Κατέστη προφανές όμως ότι το Niro, παρότι θέτει και αυτό ως προτεραιότητα τις άνετες οικογενειακές μετακινήσεις, την ανυπέρβλητη χρηστικότητα και τις χαλαρές βόλτες, «βυθίζεται» λιγότερο μέσα στην ανάρτησή του υπό πίεση, κρύβοντας επιμελέστερα τον (μικρότερο σε σχέση με την Corolla Cross) όγκο του. Στην πολυπόθητη ποιότητα κύλισης, όμως, οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Η Corolla Cross έχει μεγαλύτερο βάθος στην απόσβεση, με αποτέλεσμα να απομονώνει καλύτερα τους εξωγενείς παράγοντες, φιλτράροντας ιδανικά το κατσαρό οδόστρωμα. Κοινό παρονομαστή των δύο αυτοκινήτων αποτελεί η εξαιρετική ηχομόνωση αλλά και η στιβαρότητα των πλαισίων τους που λειτουργεί ευεργετικά στην κίνησή τους. Δεν λείπει πάντως στο ταξίδι ο λίγο παραπάνω (απ’ όσο περιμέναμε) αεροδυναμικός θόρυβος στη Corolla Cross, όπως αντίστοιχα και ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά στο Niro. Ουδείς τέλειος θα μου πείτε… Ωρα για το ρεζουμέ.

Με έμφυτο το χάρισμα του καταδικασμένου πρωταγωνιστή, η Corolla Cross – και δη η δική μας τετρακίνητη- δίπλα στα αναγνωρισμένα προσόντα της και την ταμπέλα-συνώνυμο της εμπορικής επιτυχίας βάζει απροσδόκητα στο κάδρο και την καλύτερη αναλογία αξίας/τιμής σε σχέση με το επίσης υβριδικό ΚΙΑ. Εκείνη είναι τελικά που, στο photo finish, συμβάλλει στην επικράτηση της Corolla Cross, απέναντι μάλιστα σε έναν καθ’ ομολογία εξαιρετικό αντίπαλο όπως είναι το Niro.

KEY TECH – Kia Niro PHEV

Το Niro πατά στην πλατφόρμα «Κ» της KIA, η οποία πέρα από τη δυνατότητα κάλυψης κάθε ηλεκτρικής διάταξης παρέχει αναβαθμισμένα επίπεδα στρεπτικής ακαμψίας χάρη στη χρήση υψηλής αντοχής χάλυβα και μειωμένο βάρος κατά 20,3 kg. Το υβριδικό σύνολο αποδίδει συνδυαστικά 141 PS και εφοδιάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων DCT διπλού συμπλέκτη το οποίο δεν έχει όπισθεν. Γι’ αυτή τη δουλειά επιστρατεύεται ο ηλεκτροκινητήρας, εξοικονομώντας έτσι 2,3 kg βάρους. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 1,32 kWh και είναι τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα ευνοώντας την ορθολογική χωροταξική διάταξη. Διατίθενται δύο προγράμματα οδήγησης, «eco» και «sport», με τα paddles στο τιμόνι στην πρώτη περίπτωση να καθορίζουν το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας (λειτουργεί και ως one pedal). Στη λειτουργία «sport» τα paddles χρησιμεύουν για την επιλογή των σχέσεων.

KEY TECH – Toyota Corolla Cross

Το τελευταίας γενιάς υβριδικό σύστημα της Toyota υιοθετεί νέα μονάδα κεντρικού ελέγχου PCU τοποθετημένη πάνω από το νέο σύνολο κιβωτίου-διαφορικού το οποίο είναι ελαφρύτερο κατά 15% σε σχέση με το παρελθόν. Η μονάδα κιβωτίου ταχυτήτων και διαφορικού έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, διαθέτοντας πλέον ένα νέο σύστημα λίπανσης με λάδι χαμηλού ιξώδους για βελτίωση της απόδοσης αλλά και μειωμένες ηλεκτρικές και μηχανικές απώλειες στη μετάδοση. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς να αυξηθεί κατά 8%. Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 4,08 Ahr, συμμετέχει έως και στο 80% της κίνησης του οχήματος ως αμιγώς ηλεκτρικού, κυρίως εντός πόλης. Σημαντικό είναι πως το βάρος της πλέον μειώθηκε κατά 14%, ενώ η απόδοση αυξήθηκε σε ποσοστό 14%.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – KIA NIRO 1.6 HEV
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.580CC, i4, ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ, ΜΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΜΠΑΤΑΡΙΑ: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 1,32kWh, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ McPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.420/1.825/1.545 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.720 MM, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ:451LT

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – TOYOTA COROLLA CROSS 2.0 HYBRID AWD-i
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.987CC, i4, ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ, VVT-i, VVT-iE, ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ, ΜΠΑΤΑΡΙΑ: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 4,08 Ahr, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ eCVT, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ McPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.460/1.825/1.620  MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.640 MM, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 390 LT

ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
KIA: 141 PS (συνδυαστικά), 147 Nm (βενζινοκινητήρας), 170 Nm (ηλεκτροκινητήρας)
TOYOTA: 197 PS (συνδυαστικά), 190 Nm (βενζινοκινητήρας), 206 Nm (1ος ηλεκτροκινητήρας), 84 Nm (2ος ηλεκτροκινητήρας)

ΒΑΡΟΣ
KIA: 1.474 kg
TOYOTA: 1.545 kg

0-100 km/h
KIA: 10,4”
TOYOTA:7,5”

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ lt/100 km
KIA TEST: 5,4 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 4,4 (WLTP)
TOYOTA TEST: 5,7 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 5,3 (WLTP)

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
KIA: 165 km/h
TOYOTA:180 km/h

CO2
KIA: 105 kg/km
TOYOTA: 120 kg/km

ΤΙΜΗ
KIA: ΑΠΟ 33.690 ευρώ
TOYOTA: ΑΠΟ 32.910 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Alfa Romeo Tonale 1.5 160 PS vs Mercedes-Benz GLA 200
Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 xDrive23d vs Peugeot 3008 Hybrid4
Συγκριτική δοκιμή: Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS vs Suzuki S-Cross 1.4 2WD