Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 xDrive23d vs Peugeot 3008 Hybrid4

Ελλάδα 7:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 xDrive23d vs Peugeot 3008 Hybrid4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 xDrive23d vs Peugeot 3008 Hybrid4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η ευρωπαϊκή ελίτ στην αρένα των C-SUV. Για την ολόφρεσκη BMW X1 η επικράτηση είναι must, ωστόσο υπάρχει η μετάλλαξη του 3008, το αουτσάιντερ που είθισται να πληγώνει ανώτερους, θεωρητικά, αντιπάλους.

Advertisement
Advertisement

Ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, θεωρητικά απευθύνονται σε δύο διαφορετικά, αλλά εφαπτόμενα από πλευράς status ακροατήρια, στο τέλος όμως, με τη βοήθεια και της αλματώδους και καθολικής αναβάθμισης του 3008, βρίσκουν κοινό έδαφος.

Μάλιστα η συνάντησή τους προκύπτει μοιραία από την επιστράτευση διαφορετικών τεχνολογιών με κοινό στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης αλλά και των εκπομπών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα BMW X1 με την κοφτερή σχεδίαση, τη συνολικά διαφοροποιημένη αισθητική και το δεδομένο οπτικό εκτόπισμα, χρησιμοποιεί στην έκδοση που δοκιμάζουμε έναν εξελιγμένο δίλιτρο ντίζελ κινητήρα που συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα (MHEV 48 Volt).

Advertisement
Advertisement

Από την άλλη, το ρηξικέλευθο αισθητικά 3008 υιοθετεί κινητήρα βενζίνης μαζί με plug-in υβριδικό σύστημα, προκειμένου να φτάσει με τη σειρά του στον στόχο που προαναφέραμε. Η Peugeot έχει «σμιλέψει» όλες τις γωνίες του δίνοντας στο κοινό το καλύτερο 3008 από τότε που παρουσιάστηκε.

Σημαντικές αναβαθμίσεις έχουμε και στο εσωτερικό του, το οποίο έχει γίνει ακόμα πιο hi-tech, πιο άνετο και -το κυριότερο-, πιο «έξυπνο» από ποτέ. Τα άλματα στους τομείς της ποιότητας των υλικών, του φινιρίσματος αλλά και της premium αίσθησης φέρνουν το Peugeot 3008 να κοιτάζει στα μάτια ένα από τα εξ ορισμού premium οχήματα ελεύθερου χρόνου της κλάσης, τη νέα και πολλά υποσχόμενη BMW Χ1.

Advertisement

Αφήνεις το οπτικό σκέλος και περνάς στο πρακτικό. Ακουμπάς το χέρι σου σε όλο το μήκος του ταμπλό και καταλαβαίνεις από την αφή ότι έχεις να κάνεις με μαλακό ακριβό υλικό που πιθανότατα θα συναντούσες σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης και ακριβότερης κατηγορίας. Η ποιότητα των υλικών αλλά και η αισθητική δείχνει «γερμανική» στην πρώτη περίπτωση, αλλά σαφώς πιο «προχώ» στη δεύτερη.

Σε επίπεδο αίσθησης, το i-Cockpit της Peugeot έχει κάνει θαύματα. Βολεύεσαι σωστά στο πιλοτήριο, έχεις ανάμεσα στα χέρια σου ένα μικροσκοπικό σε διάμετρο τιμόνι απολαμβάνοντας τα 3D όργανα κάπου στο βάθος και νιώθεις έτοιμος να πυροβολήσεις. Το νέο που έφερε η ανανέωση έχει να κάνει με την οθόνη αφής 10” του infotainment και τα γραφικά του ψηφιακού πίνακα οργάνων όταν επιλέγεις το Sport προφίλ. Η premium εικόνα με τους πανέμορφους διακόπτες αεροπορικού τύπου στην κονσόλα κερδίζει μεμιάς τα εύσημα.

Advertisement

Στη X1 η γνωστή avantguard ποιότητα αλλά και η macho προσέγγιση δεν θα αμφισβητηθούν από κανέναν. Ο όρος premium βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο εσωτερικό της. Η αίσθηση ευρυχωρίας ενισχύεται από σχεδιαστικές λεπτομέρειες όπως η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα αλλά και η εν γένει μινιμαλιστική αισθητική.

Η ποιοτική υλοποίηση παραπέμπει σε μεγαλύτερες BMW, ενώ τον πρώτο ρόλο στην καμπίνα έχει η πανοραμική διάταξη BMW Curved Display με δύο οθόνες υψηλής ευκρίνειας για τον πίνακα οργάνων (10,25’’) και το σύστημα πολυμέσων (10,7’’).

Advertisement

Το σύγχρονο λειτουργικό BMW Operating System 8 έστειλε στο χρονοντούλαπο τους πάλαι ποτέ φυσικούς διακόπτες. Στη χωροταξική κόντρα τώρα, η X1 κερδίζει τον αντίπαλό της, αφού πρόκειται για ένα συνολικά μεγαλύτερο αυτοκίνητο (με εξαίρεση το εξωτερικό πλάτος), εξαργυρώνοντας αυτή την υπεροχή σε ελαφρώς μεγαλύτερους χώρους επιβατών/αποσκευών.

Η Peugeot έχει στρέψει πλέον την προσοχή της στον εξηλεκτρισμό προσθέτοντας στη φαρέτρα του 3008 την κορυφαία έκδοση Hybrid4 300. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργάζονται ένας υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.598 cc και δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη συνολική απόδοση να φτάνει τους 300 PS και τα 520 Nm ροπής. Το plug-in υβριδικό σύστημα παρέχει αμιγώς ηλεκτρικά περίπου 60 km, τιμή ικανή για να μετακινείσαι εντός πόλης καθημερινά αποκλειστικά με ρεύμα, εφόσον βέβαια δεν αμελείς τη φόρτιση.

Από τα πρώτα μέτρα με το 3008 νιώθεις ότι επιβιβάστηκες σε ένα καλοστημένο ημίψηλο hatch, με το σύστημα διεύθυνσης να συμμετέχει στη διαδικασία. Ιδια γεύση και από την ανάρτηση. Ποιοτική κύλιση, καλός έλεγχος των κινήσεων του αμαξώματος, απόσβεση και ενδοτικότητα σε αρμονία.

Οσο ανεβάζεις ρυθμό πιάνεις τον εαυτό σου να ξεστομίζει επαίνους, παρά το αυξημένο βάρος σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις. Το αναβαθμισμένο πάτημα, η σωστή στήριξη των τροχών και η κατευθυντικότητα δηλώνουν δυναμικό «παρών» στο οδηγικό προφίλ του 3008 Hybrid4. Το βασικό πρόγραμμα λειτουργίας σημαίνει πως η εκκίνηση γίνεται πάντα ηλεκτρικά και αθόρυβα.

Όσο πατάς το γκάζι προοδευτικά και εφόσον η φόρτιση της μπαταρίας είναι επαρκής η συνέχεια παραμένει ηλεκτρική, θεωρητικά μέχρι τα 130 km/h. Το πιθανότερο είναι ότι κάπου πριν τα 100 km/h -ειδικά αν γίνεις πιο απαιτητικός στο γκάζι και έχεις επιλέξει το οδηγικό πρόγραμμα hybrid- οι απαιτήσεις ισχύος θα έχουν ενεργοποιήσει και το θερμικό μοτέρ, κάτι που ωστόσο γίνεται βελούδινα.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα για συνεχή ηλεκτροκίνηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα (μέχρι τα 130 km/h), η ακτίνα της οποίας αγγίζει τα 50 km με δεδομένο πως οδηγείς χωρίς να σπαταλάς ενέργεια. Η απόδοση της ισχύος έρχεται γραμμικά σχεδόν σε όλο το εύρος στροφών, ενώ η ροπή είναι παρούσα ανά πάσα στιγμή ώστε να προσφέρει επιπλέον ώθηση.

Η κύλιση είναι λίγο πιο ήσυχη από την αντίστοιχη της X1, ενώ σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η άνεση από την ανάρτηση, παρότι η ρύθμιση είναι λίγο πιο σφιχτή σε σχέση με τα συμβατικά 3008. Εξαιρετική είναι η ευκολία οδήγησης στο αστικό πεδίο, η οποία ενισχύεται από τη δυνατότητα επιβράδυνσης μέσω ανάκτησης ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι σπάνια χρειάζεται να αγγίζεις το φρένο. Σε γρήγορους ρυθμούς θα το νιώσεις να γέρνει λίγο, χωρίς όμως η πρόσφυση να «σπάει» απροειδοποίητα. Η κίνηση σε όλους τους τροχούς εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα, όμως επειδή υπάρχει άμεσα παρεχόμενη ισχύς, το εμπρός μέρος κάποια στιγμή θα ανοίξει την τροχιά του αν υπερβάλλεις. Πάντα όμως με προειδοποίηση και απόλυτη ασφάλεια. Κορυφαίας απόδοσης και ακούραστα αποδείχτηκαν και τα φρένα του 3008.

Η X1 ωστόσο είναι εκείνη που φλερτάρει περισσότερο με το μυαλό και την καρδιά σου, κι ας υπολείπεται σε απόλυτες επιδόσεις. Σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στη μεγαλύτερη X3 – και αυτό δεν είναι αμελητέο στοιχείο. Είναι περισσότερο πολυτελής από το Peugeot και φυσικά επιβλητική στο πάτημά της, με άριστη ηχομόνωση και premium συστατικά.

Δείχνει συμπαγής και εύκολη στο να κινηθεί σβέλτα ποντάροντας επιπρόσθετα στο «δέσιμο» που συνάπτει με τον οδηγό της. Η αμεσότητα απόκρισης και στις πιο μικρές κινήσεις σε συνδυασμό με μια ραφιναρισμένη, γραμμική αίσθηση της προσδίδουν επιπλέον πόντους.

Η οδηγοκεντρική φιλοσοφία της BMW δεν διακυβεύεται ούτε στην περίπτωση της νέας X1. Τα θετικά μηνύματα έρχονται από την πολύ καλή θέση οδήγησης με τα εξαιρετικά άνετα αλλά και με σωστή πλευρική στήριξη καθίσματα νέας σχεδίασης, αλλά και το πικάντικο οδηγικό πρόσημο που επιβεβαιώνεται στον δρόμο.

Το τιμόνι έχει εξαιρετικό ζύγισμα και ακρίβεια, ενώ τα αμορτισέρ -τα εμπρός με τεχνολογία μεταβλητού βαθμού απόσβεσης ανάλογα με τη διαδρομή τους, όπως δηλαδή και στη Σειρά 3- επιτυγχάνουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ ακρίβειας ελέγχου και άνεσης.

Η αυξημένη ακαμψία του πλαισίου και οι εκτεταμένες αναβαθμίσεις στην κινηματική συμπεριφορά της ανάρτησης ενίσχυσαν τη δυναμική ακρίβεια προσδίδοντας στην κύλιση περαιτέρω ποιοτικό ύφος.

Η βελτίωση της ηχομόνωσης και της αεροδυναμικής αποτελούν ευπρόσδεκτα νέα, αναβαθμίζοντας συνολικά το status της X1. Το SUV της BMW αντιμετωπίζει με απάθεια την πίεση που της ασκεί ο οδηγός επικουρούμενη, μεταξύ άλλων, και από την εξελιγμένη τετρακίνηση.

Ο ντίζελ κινητήρας της εντυπωσιάζει με τα πολιτισμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, τα αποθέματα ροπής και τη σχετικά χαμηλή κατανάλωση. Μπορεί να μην επιτυγχάνει τις επιδόσεις του 3008, αλλά σε νορμάλ χρήση οι διαφορές δεν είναι αισθητές.

Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων εκμεταλλεύεται σωστά τη γεμάτη ροπή του μοτέρ με την άμεση λειτουργία του, είτε μετακινείσαι σε ήπιους ρυθμούς είτε αναζητήσεις το κάτι παραπάνω. Ωστόσο, ο επίσης οδηγοκεντρικός χαρακτήρας, οι καλύτερες επιδόσεις και το οικονομοτεχνικό πλεονέκτημα στο κόστος χρήσης του 3008 στήνουν αναχώματα στην ολιστική προσέγγιση της καλύτερης X1 που δοκιμάσαμε ποτέ.

Για τον λέοντα σηματοδοτεί νίκη και τεράστια διάκριση και μόνο η συμμετοχή του σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, όπως αυτή απέναντι σε αυτοκίνητα-σταθμούς όπως είναι η X1. Η οποία επιβεβαίωσε εν τέλει τον χαρακτηρισμό του φαβορί στην αναμέτρηση, κοιτάζοντας ψηλότερα από τα πλαίσια της κατηγορίας της. Δεν θα ήταν υπερβολή να προσθέσουμε ότι θα μπορούσε να τα βάλει με οποιονδήποτε αντίπαλο.


KEYTECH – BMW X1

Η νέα Χ1 βασίζεται στη δεύτερη γενιά της πλατφόρμας FAAR που είχε εξελιχθεί εξαρχής με την προοπτική του εξηλεκτρισμού. Η δομή του αμαξώματος μειώνει το βάρος αυξάνοντας την ακαμψία, ενώ παράλληλα αξιοποιεί το μακρύ μεταξόνιο, τα φαρδύτερα μετατρόχια και τις στοχευμένες αναβαθμίσεις στον εμπρός άξονα ενός συνδέσμου με γόνατα ελατηρίων. Τα έξτρα αμορτισέρ αναλαμβάνουν να ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεση, ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers). Το δίλιτρο ντίζελ σύνολο έχει δεχτεί ειδική διαδικασία σκλήρυνσης στον χάλυβα των πιστονιών κάτι που μειώνει τις τριβές. Βελτίωση επίσης παρατηρείται στα δύο σειριακά turbo αλλά και στο σύστημα ψεκασμού. Τέλος, το ήπιο υβριδικό σύστημα λειτουργεί ως μίζα-εναλλάκτης ενισχύοντας τόσο την ισχύ όσο και τη ροπή.

KEYTECH – PEUGEOT 3008

 

Το 3008 χτίστηκε στην πλατφόρμα EMP2 με χάλυβα υψηλής και υπερ-υψηλής αντοχής, θερμοπλαστικά στην κατασκευή του δαπέδου όπως και της πίσω πόρτας, αλουμίνιο στα φτερά, στην ανάρτηση αλλά και στο πλαίσιο των καθισμάτων. Εκτός της αδυσώπητης μάχης με τη ζυγαριά, η συγκεκριμένη πλατφόρμα συνεπικουρεί στη χρήση προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης για τον οδηγό. Στο τετρακίνητο Peugeot 3008 Hybrid4 υπάρχουν εκτός από τον βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας εμπρός 110 PS και ένας πίσω, 113 PS. Οι μπαταρίες των 13,2 kWh εξασφαλίζουν αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 58km και φορτίζουν μέσα σε 7 ώρες σε οικιακή παροχή, με τον στάνταρ φορτιστή των 3,6 kW που συνοδεύει το όχημα. Με 31 gr/km CO2, απαλλάσσεται από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και εισέρχεται καθημερινά στον δακτύλιο.


BMW X1 xDrive23d: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.995 CC, i4, TURBODIESEL, MHEV 48V, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ 7 ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON ΜΕ ΨΑΛΙΔΙΑ ΒΑΣΗΣ (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.500/1.845/1.642 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.692 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 540 lt

PEUGEOT 3008 HYBRID4 e-EAT8 300 PS: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.598 CC, i4, TURBO, PHEV, ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.447/1.906/1.624 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.675 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 395 lt

ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
BMW: 211 PS @ 4.000 rpm, 400 Nm @ 1.500-2.750 rpm
PEUGEOT: 300 PS @ 6.000 rpm, 520 Nm

ΒΑΡΟΣ
BMW: 1.765 kg
PEUGEOT: 1.928 kg

ΚΙΛΑ / ΙΠΠΟ
BMW: 8,36 kg/PS
PEUGEOT: 6,4 kg/PS

0-100 km/h
BMW: 7,4”
PEUGEOT: 6,0”

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ lt/100 km
BMW TEST: 7,4 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 4,9 (WLTP)
PEUGEOT TEST: 6,2 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 1,3 (WLTP)

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
BMW: 225 km/h
PEUGEOT: 235 km/h

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
BMW: 45 lt
PEUGEOT: 43 lt

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
BMW: 608 km
PEUGEOT: 693 km

CO2
BMW: 128 gr/km
PEUGEOT: 30 gr/km

ΤΙΜΗ
BMW: ΑΠΟ 54.600 ευρώ
PEUGEOT: ΑΠΟ 53.500 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 sDrive18i vs Mercedes GLA 200
Συγκριτική δοκιμή: Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS vs Suzuki S-Cross 1.4 2WD
Συγκριτική δοκιμή: Citroen C3 1.2 vs Hyundai i20 1.0T vs Skoda Fabia 1.0 TSI