Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 sDrive18i vs Mercedes GLA 200

Ελλάδα 10:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 sDrive18i vs Mercedes GLA 200

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: BMW X1 sDrive18i vs Mercedes GLA 200

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μια τυπική γερμανική κόντρα, πάντα έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σήμερα που τα SUV έχουν γενικά την τιμητική τους.

Advertisement
Advertisement

Τόσο η Mercedes-Benz όσο και η BMW έχουν τον πρώτο λόγο στον ορισμό των premium επιλογών της κατηγορίας. Οι προτάσεις τους , για την περίσταση η GLA και η X1, έχουν σε πρώτο πλάνο τα ονόματα των κατασκευαστών που από το πρώτο δευτερόλεπτο φέρνουν στο νου «κορυφές» σε πολλούς τομείς.

Ένας από αυτούς, είναι η ποιότητα. Η ποιότητα και το κύρος που πλέον αντανακλώνται και στην εξωτερική εμφάνιση των «βασικών» προτάσεων. Στοιχεία που παραδοσιακά βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των χαρακτηριστικών που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν φτάνει η ώρα της αναμέτρησης – πριν το ταμείο.

Advertisement
Advertisement

Η BMW, έχει το πλεονέκτημα στον τομέα, μια και είναι ολόφρεσκη. H Χ1 ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις της μάρκας στο αμάξωμά της, που καταφέρνει και δείχνει πόσο πρακτικό είναι, διατηρώντας παράλληλα την κομψότητα που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η προσέγγιση της Mercedes, είναι εύλογα ευθυγραμμισμένη αισθητικά με όλη την γκάμα των SUV της με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η GLA, από την πρώτη στιγμή που τη βλέπει κανείς, δίνει πιο ξεκάθαρα την αίσθηση της compact πρότασης, με μια διάθεση μεγέθους «τόσο-όσο», καθότι είναι και 9 εκατοστά μικρότερη σε μήκος.

Advertisement

Κάτι που δημιουργεί μια άλλη «παραδοξότητα» μια και η Mercedes έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο, κάτι που εύλογα το εισπράττεις στην καμπίνα, ως αυξημένη ευρυχωρία. Στο πίσω κάθισμα, οι επιβάτες της GLA θα αισθανθούν πολύ άνετα, παρά το γεγονός πως ο χώρος για τα κεφάλια τους είναι συγκριτικά μικρότερος. Δεν είναι μόνο εκεί όμως που το μεγαλύτερο μεταξόνιο δίνει πλεονέκτημα…

Το πιο φρέσκο σχεδιαστικά εσωτερικό της Χ1, έχει τον «αέρα» του αυξημένου ύψους που δίνει την αίσθηση του μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Μάλιστα, μόνο όταν σταθεί δίπλα σε μια Χ3, θα δείξει πως είναι λίγο πιο κρατημένη σε διαστάσεις, έστω και λίγο, αν μιλάμε για τις παλιότερες γενιές της Χ3. Οι χώροι για τα αντικείμενα, είναι αρκετοί και στις δύο περιπτώσεις, με την εκμετάλλευση του κενού ανάμεσα στα καθίσματα εμπρός, να δίνει μερικές έξτρα λύσεις στην BMW.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, ο ποιοτικός παρονομαστής -κοινός και στα δύο μοντέλα- είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς στην κατηγορία αυτή των SUV. Στη φρεσκάδα της BMW, η Mercedes αντιπαραβάλλει ελαφρώς καλύτερη ποιότητα στα υλικά «δεύτερης γραμμής» (τα πλαστικά χαμηλά στο ταμπλό ή στις επενδύσεις στις πίσω πόρτες, κ.λπ.), που μπορεί να ακούγεται ως λεπτομέρεια αλλά στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας εικόνας, που είναι ευδιάκριτα καλύτερη από εκείνη των αντιπάλων γενικότερα και όχι μόνο της X1 εν προκειμένω.

Κάτω από το καπό οι επιλογές για τις «βασικές» προτάσεις, έχουν λίγο διαφορετικό ύφος. Από τη μια ο ποιοτικός τρικύλινδρος της BMW, συμβάλλει με την ήπια λειτουργία και το χαμηλό επίπεδο θορύβου του (και με τη συνδρομή της εξαιρετικής ηχομόνωσης) στη διατήρηση του πολιτισμένου περιβάλλοντος υπό όλες τις συνθήκες λειτουργίας. Είναι αποδοτικός όσο χρειάζεται και καλύπτει ικανοποιητικά τις βασικές ανάγκες για ένα μοντέλο όπως η Χ1.

Advertisement

Με τη βοήθεια και του ραφιναρισμένου διπλόδισκου αυτόματου κιβωτίου με τις 7 σχέσεις, δεν αφήνει ποτέ «ξεκρέμαστο» τον οδηγό, αν και σε ό,τι αφορά την απόδοση συνολικά, είναι τόσο καλό το σύνολο πλαισίου/ ανάρτησης, που σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα ήθελε περισσότερα. Αντίστοιχα, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανάλωση, ο 1.500άρης της BMW, έχοντας να αντιμετωπίσει σταθερά το βάρος που φτάνει τα 1.800 κιλά (με τον οδηγό τουλάχιστον, σε κάθε διαδρομή), αποδείχτηκε λίγο πιο λαίμαργος σε σχέση με τον πιο πουσαρισμένο «αντίπαλο».

Βλέπετε το καπό της Mercedes κρύβει τον turbo των 1,33 λίτρων που αποδίδει 163 ίππους και συμβάλλει με τον τρόπο του στη σπορ διάθεση του μοντέλου. Η λειτουργία του είναι τυπική για 4κύλινδρο και όπως έχουμε δει το συγκεκριμένο σύνολο σε αρκετά αυτοκίνητα (και κάποιων Renault συμπεριλαμβανόμενων), έχει μια δυναμική που αποτυπώνεται και στην ηχητική χροιά του.

Όπως είναι αναμενόμενο και από τη Mercedes, η ηχομόνωση κάνει εξαιρετική δουλειά και στην καμπίνα φτάνουν λίγα πράγματα από τον τετρακύλινδρο, επιτρέποντας μόνο στις υψηλές σ.α.λ. το «σάλπισμα» να φτάνει στους επιβάτες. Εδώ, η συνεργασία με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (και πάλι με 7 σχέσεις), είναι λίγο πιο old school, με ορισμένες «απότομες» μεταβάσεις από ταχύτητα σε ταχύτητα, ιδιαίτερα με μισό γκάζι.

Η μέση κατανάλωση στην GLA είναι «χαμηλά 7άρια» σε μικτές συνθήκες, αν και -αυτό ισχύει και για τα δύο αυτοκίνητα- οι δικές μας μετρήσεις, μόνο ως τάξη μεγέθους μπορούν να ληφθούν υπόψη, μια και με χρήση επί μακρόν, το κάθε ένα από τα δύο αυτοκίνητα θα μπορεί να εμφανίσει πολύ καλύτερη εικόνα στον τομέα. Επιστρέφοντας στην GLA, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και ένα ακόμα στοιχείο που στη συγκεκριμένη σύγκριση «ξενίζει».

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, η GLA έχει σημαντικά περισσότερη σπορ διάθεση στο χαρακτήρα της. H BMW έχει προικίσει τη νέα X1 με την ωριμότητα των μεγαλύτερων SUV της, εις βάρος μιας σπορ επίφασης, που όμως ήταν χαρακτηριστικό όλων των μοντέλων της στο παρελθόν, το όχι και τόσο μακρινό. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που για τους «παραδοσιακούς» πελάτες της εταιρείας, αποτελεί ένα είδος έκπληξης, που δεν αναιρείται ούτε με την επιλογή του Sport προγράμματος οδήγησης, το οποίο «ζωντανεύει» λίγο την απόκριση του κινητήρα.

Η GLA 200  με τη σφιχτή της ανάρτηση, έχει ένα στίγμα πιο οδηγοκεντρικό. Δεν εμφανίζει ιδιαίτερες κλίσεις σε δρόμο με στροφές και αλλεπάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης. Αυτό δίνει μια πιο στακάτη συμπεριφορά σε  κάθε περίπτωση, με την αυξημένη σταθερότητα που ορίζει και το μεγαλύτερο μεταξόνιο (που λέγαμε και πιο πάνω). Τονίζει την αμεσότητα του τιμονιού και διαμορφώνει μια εικόνα που θα ικανοποιήσει συγκριτικά περισσότερο όσους αναζητούν οδηγικό «σφυγμό» από το αυτοκίνητό τους, κάτι που αντανακλάται και στις καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις.

Με την απόδοση του κινητήρα και τα προγράμματα οδήγησης να προσαρμόζουν τις λεπτομέρειες πάνω σε κάθε απαίτηση του οδηγού, η GLA 200 καταφέρνει και προσδιορίζει με τρόπο εξαιρετικό το ρόλο του «ένα για όλα» αυτοκινήτου που θα κληθεί και την οικογένεια να μεταφέρει με ποιότητα και ασφάλεια αλλά και τον οδηγό να ικανοποιήσει, σε μια απαιτητική διαδρομή.

Από την άλλη, η πιο «εκδρομική» Χ1, κρατάει πάντα την άνεση σε πρώτο πλάνο. Με την πιο soft ρύθμιση της ανάρτησής της, λειτουργεί πάντα υπέρ του ευ ζην στην καμπίνα και όχι του χαμόγελου του οδηγού που θα ορμήξει σε ορεινό στροφιλίκι να πάρει ότι περισσότερο μπορεί να του δώσει σε επίπεδο ικανοποίησης το αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αναθεωρήσει λοιπόν, μιας και η πυξίδα της BMW, στη νέα X1 έχει εμφανέστατα στρίψει προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχαν σχεδόν όλα της τα μοντέλα στο παρελθόν. Για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό δεν το τονίζουμε ως απαραιτήτως κακό.

Είναι σημείο των καιρών. Θα ξενίσει τους φίλους της μάρκας που ίσως να περιμένουν τελείως διαφορετική εικόνα (ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη X1) σε ό,τι έχει να κάνει με τη σπορ διάθεση του αυτοκινήτου. Η νέα Χ1, είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές της εποχής, που θα δώσει όλα όσα χρειάζεται κάποιος από μοντέλο της κατηγορίας και με το παραπάνω και στην προκειμένη περίπτωση, παίρνει οριακά την ψήφο μας, κυρίως λόγω της ελαφρώς καλύτερης εικόνας στα σημεία που εξαρτώνται από το ότι είναι κατά δύο χρόνια νεότερο σε όλα. Κάτι που δικαιολογεί και την ελαφρώς πιο υψηλή τιμή αγοράς της βασικής της έκδοσης.

Όπως και να έχει η GLA 200, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην αγορά κάτι παραπάνω από 2 χρόνια, στέκεται περίφημα απέναντι στις πιο σύγχρονες προκλήσεις.

Έχει (όπως και η X1) όλο το πακέτο διασύνδεσης και συνδεσιμότητας που αποτελεί διαβατήριο για το σύγχρονο αγοραστικό κοινό στο σύνολό του και όχι μόνο για εκείνο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μάλιστα, το ότι είναι διαθέσιμο από τη Mercedes εδώ και δύο χρόνια, αυξάνει ακόμα περισσότερο το θαυμασμό για τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, που έχει καταφέρει να κερδίσει την αποδοχή του κοινού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – BMW X1 sDrive18i
Κινητήρας: 1.499 cc
Ισχύς: 136 PS/4.400- 6.500 rpm
Ροπή: 230 Nm/1.500- 4.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,2 sec
Τελική ταχύτητα: 208 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7,5 l/100 km
Εκπομπές CO2: 143 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 100,1 €
Βάρος: 1.575 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.500/1.845/1.642 mm
Μεταξόνιο: 2.692 mm
Χώρος αποσκευών: 540 lt
Τιμή: από 38.450 €

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Mercedes GLA 200
Κινητήρας: 1.333 cc
Ισχύς: 163 PS/5.500 rpm
Ροπή: 250 Nm/1.620-4.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,7 sec
Τελική ταχύτητα: 210 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7,1 l/100 km
Εκπομπές CO2: 150 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 105,0 €
Βάρος: 1.485 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.410/1.834/1.611 mm
Μεταξόνιο: 2.729 mm
Χώρος αποσκευών: 435 lt
Τιμή: από 37.000 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS vs Suzuki S-Cross 1.4 2WD
Συγκριτική δοκιμή: Citroen C3 1.2 vs Hyundai i20 1.0T vs Skoda Fabia 1.0 TSI
Συγκριτική δοκιμή: Cupra Formentor VZ5 vs Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+