Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Renault Megane RS: Το Megane έβγαλε δόντια!

Ελλάδα 1:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renault Megane RS: Το Megane έβγαλε δόντια!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Renault Megane RS: Το Megane έβγαλε δόντια!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με το νέο Mégane RS η Renault ξεπέρασε τον ίδιο της τον εαυτό, δημιουργώντας μία ακόμα καλύτερη εκδοχή της απόλυτης έκφρασης του καθαρόαιμου hot hatch. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο έχει ξεχειλώσει τα όρια της Φυσικής, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τεχνολογικό τέχνασμα αλλά και το μαγικό άγγιγμα της ομάδας της Formula 1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΠΙΔΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: RENAULT

Advertisement
Advertisement

(Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 4 της ελληνικής έκδοσης του Car Magazine-*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Από την πρώτη γενιά του Mégane RS η Renault είχε κάνει σαφή τη διάθεση αποστασιοποίησης από τον δρόμο που είχαν αρχίσει να ακολουθούν τα σύγχρονα GTI. Τη στιγμή που οι υπόλοιποι εστίαζαν στην τελειοποίηση της συνταγής που ενσωματώνει στοιχεία πολιτισμού και φιλικότητας στον σπορ χαρακτήρα, οι άνθρωποι της Renault Sport επιδόθηκαν σε μια επίμονη αναζήτηση της καθαρόαιμης οδηγικής πιστότητας. Και αν το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, οι Γάλλοι δεν το έκαναν μόνο μία αλλά πολλές φορές, παρουσιάζοντας όλο και πιο ικανές, όλο και πιο σκληροπυρηνικές εκδοχές αυτού του οδηγοκεντρικού μοτίβου. ήταν μάλιστα αυτοί που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου πυροδοτώντας την κόντρα γοήτρου για τον «βασιλιά του Ring». Και αυτή η στάση τους δεν λατρεύτηκε απλώς από το φανατικό κοινό της σπορ αυτοκίνησης, αλλά ανάγκασε και τους αντιπάλους να προσεγγίσουν με περισσότερη προσοχή τις ανάγκες και τα θέλω του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Είναι, επομένως, απόλυτα λογικό η προσμονή του νέου Mégane RS να κρύβει για πολλούς αγωνία αντίστοιχη με αυτήν που έχει για τους φίλους του ποδοσφαίρου ένας τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η επιτυχία δημιουργεί βάρος και η Renault έπρεπε να ξεπεράσει και πάλι το πρότυπο που η ίδια καθιέρωσε: του αθλητικού τρίθυρου hatchback, με την ικανή να συγκινήσει ισχύ μόνο στους εμπρός τροχούς και, κυρίως, με την κοφτερή ακρίβεια ενός σπαθιού katana. Βέβαια, είναι εξαρχής δεδομένο ότι ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν θα υπάρχει στο νέο RS. Εάν έχετε συνδέσει την εικόνα του αδιαπραγμάτευτα σπορ ύφους με το τρίθυρο αμάξωμα, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Το νέο Mégane RS είναι αποκλειστικά πεντάθυρο και, αν θέλετε τη γνώμη μας, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, από τη στιγμή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διεύρυνση της χρηστικότητας. Πολύ περισσότερο, δε, όταν αυτό το στοιχείο δεν βάζει φραγμούς στην επίτευξη του κατάλληλου αισθητικά αποτελέσματος. το Mégane RS λοιπόν δεν κρύβει την ταυτότητά του.

Δείχνει μυώδες, αθλητικό, αλλά τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην περνά απαρατήρητο, όπως ένα Leon Cupra, αλλά ούτε και να αγγίζει το όριο της φλύαρης υπερβολής, όπως το Civic Type R. Παρά το γεγονός ότι το Mégane στην απλή του έκδοση είναι από τα πιο φαρδιά αυτοκίνητα της κατηγορίας, το RS έχει φουσκώσει ακόμα περισσότερο. H διάταξη PerfoHub της εμπρός ανάρτησης, που έχει μεταφερθεί με αναβαθμισμένη γεωμετρία από την προηγούμενη έκδοση, έχει αυξήσει το μετατρόχιο κατά 20 mm και σε συνδυασμό με το όφσετ των τροχών, το πλάτος εμπρός είναι κατά 60 mm μεγαλύτερο ενώ αντίστοιχα πίσω κατά 45 mm. Οι αεραγωγοί στα φουσκωμένα φτερά δεν εξυπηρετούν μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού, αλλά συμβάλλουν και στην αεροδυναμική και στην απαγωγή ζεστού αέρα από τα φρένα. Κάθε επιπλέον αισθητικό στοιχείο επιτελεί και μια ουσιαστική λειτουργία. Όπως ο φαρδύς διάχυτης, ο οποίος φιλοξενεί την τεράστια κεντρική απόληξη της εξάτμισης και αγκαλιάζει τον πίσω προφυλακτήρα, διαμορφώνοντας τη ροή του αέρα έτσι ώστε να μειώνεται η άνωση και να μην είναι αναγκαία η τοποθέτηση κάποιας υπερβολικής αεροτομής στην οροφή. Πάντως, το γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν καταφέρει να συνδυάσουν ιδανικά το τερπνό με το ωφέλιμο, δίνοντας στο Mégane RS ένα κομψό αλλά δυναμικό ύφος, δεν είναι κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή από το ζητούμενο. Ουδέποτε η συζήτηση σχετικά με το RS αφορούσε την εικόνα του. Η βαρύτητα που απέκτησε το όνομά του είναι συνδεδεμένη με την ουσία της οδήγησης, με το δέσιμο που χτίζει με τον οδηγό. Η ίδια η Renault Sport έχει τις ρίζες της στους αγώνες και πάντα η σφραγίδα της έμπαινε μόνο σε δημιουργίες με πραγματικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Renault δηλώνει με τον τρόπο της ότι το Mégane RS δεν είναι απλώς ένα ακόμα hot hatch. Πολύ πριν από την επίσημη αποκάλυψή του στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, το είχαμε δει καμουφλαρισμένο σε χαμηλή πτήση στην πιο διάσημη διαδρομή της F1, στο Μονακό, ενώ στην ίδια μορφή που πλέον μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας «άνοιγε» τις ειδικές διαδρομές στο φετινό Ράλι Μόντε Κάρλο.

Advertisement

Ακόμα και η επιλογή των Γάλλων για την πρώτη επαφή με το Mégane RS όχι μόνο σε δημόσιο δρόμο αλλά και στις απόλυτες συνθήκες μιας πίστας, όπως η διάσημη Jerez στην Ισπανία, δείχνει κατά κάποιον τρόπο την αντισυμβατική τους προσέγγιση στην έννοια του GTI. Μια τετρακίνηση και ένα μοτέρ 300+ ίππων θα αρκούσαν για να μπουν στο κλαμπ των ισχυρών. Όμως επέλεξαν να συνεχίσουν από εκεί όπου είχαν μείνει στην προηγούμενη γενιά και να κυνηγήσουν την τελειοποίηση του μπροσθιοκίνητου κώδικα. Πώς μπορείς όμως να εκμαιεύσεις ακόμα περισσότερη ταχύτητα από μια διάταξη με την ισχύ μόνο εμπρός, που ήδη φλερτάρει με τα όρια της Φυσικής; Πολύ απλά βάζοντας στο παιχνίδι και τους πίσω τροχούς. Οχι όμως στη μετάδοση της ισχύος, αλλά στην υποβοήθηση της κατευθυντικότητας. Και κάπως έτσι, το Mégane RS έγινε το πρώτο GTI με ενεργητική τετραδιεύθυνση. Δεν είναι βέβαια το πρώτο Mégane με το σύστημα 4Control της Renault, όμως στο RS η λειτουργία του έχει ρυθμιστεί με γνώμονα την απόλυτη απόδοση. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν έχει αλλάξει απλώς η παραμετροποίηση του συστήματος τετραδιεύθυνσης. Ουσιαστικά όλο το στήσιμο του RS έχει χτιστεί γύρω από το δεδομένο της εμπλοκής των πίσω τροχών στο στρίψιμο. Για παράδειγμα, η τετραδιεύθυνση μειώνει την απαιτούμενη φόρτιση στα ελαστικά προκειμένου να μεταβληθεί η τροχιά του αυτοκινήτου και εν τέλει βελτιώνει την κατανομή δυνάμεων. Έτσι, σύμφωνα και με τους ανθρώπους της Renault, δεν απαιτούνται ούτε πολύ παχιές αντιστρεπτικές, ούτε πολύ σφιχτές ρυθμίσεις, ούτε ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Αντιθέτως, έχει προτιμηθεί η χρήση υδραυλικών bump stop στα αμορτισέρ που αφαιρούν από την εξίσωση την ξερή αντίδραση ή ακόμα και τη στιγμιαία αναπήδηση του τροχού στην απότομη οριακή φόρτιση και στο πέρασμα από έντονες ανωμαλίες. Η αποτύπωση των παραπάνω δεν αργεί να αποκαλυφθεί από τη στιγμή που θα βρεθείς στη θέση του οδηγού. Όπως και με την εξωτερική εικόνα, η καμπίνα σού μεταφέρει τα σωστά μηνύματα χωρίς να υπάρχει κάποια τάση υπερβολής. Θα βολευτείς εύκολα στα άνετα καθίσματα με την πολύ καλή στήριξη -μέσα στη χρονιά θα υπάρχει και δυνατότητα για μπάκετ της Recaro- έχοντας στη σωστή απόσταση το τιμόνι με την παχιά στεφάνη και το λογότυπο RS. Οι διαφορές σε σχέση με τις απλές εκδόσεις αφορούν ουσιαστικά στοιχεία του διάκοσμοι, ενώ στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής τύπου tablet. Και βέβαια είναι και ο διακόπτης RS Drive από τον οποίο ο οδηγός επιλέγει ένα από τα τέσσερα προφίλ λειτουργίας: Comfort, Normal, Sport και Race.

Advertisement

Τα δύο τελευταία τονίζουν την απόκριση του κινητήρα και του κιβωτίου, μειώνουν την υποβοήθηση του τιμονιού και βέβαια την επίδραση του ESP, το οποίο απενεργοποιείται πλήρως στο πρόγραμμα Race. Πάντως, εκτός από τα βασικά προγράμματα υπάρχει και η επιλογή Perso, που επιτρέπει την εξατομίκευση σε κάθε τομέα, σύμφωνα με τις επιλογές του οδηγού.Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις είναι ότι οι Γάλλοι έχουν επιδιώξει να δώσουν στο νέο Mégane RS και ευχρηστία σε επίπεδο καθημερινής χρήσης. Και τα έχουν καταφέρει περίφημα, καθώς η κύλιση και η αίσθηση είναι τόσο συμπαγείς και ζωντανές όσο αρμόζει σε ένα σπορ μοντέλο, αλλά με μια ποιοτική και αναλογικά άνετη χροιά στην απόσβεση. Την ίδια στιγμή, η τετραδιεύθυνση προσδίδει μια ευχάριστη ευελιξία μέσα στην πόλη. Επιπλέον, για πρώτη φορά, το Mégane RS μπορεί να συνδυαστεί και με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC της Renault. Βέβαια, το μήνυμα από τις κριτικές που είχε λάβει το Clio RS για το συγκεκριμένο κιβώτιο έχει ληφθεί, οπότε πλέον μιλάμε για κάτι πλήρως αναβαθμισμένο. Έτσι, εκτός από την κατάλληλη προσαρμογή για αντοχή στην επιπλέον ισχύ, το EDC του Mégane είναι υγρού συμπλέκτη προκειμένου να ανταποκρίνεται στην πιο σκληρή χρήση. Και φαίνεται πως αυτή τη φορά η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τη φιλοσοφία του αυτοκινήτου, οπότε οι γρήγορες αλλαγές συνοδεύονται και από τη σωστή ευαισθησία της απόκρισης στο πάτημα του γκαζιού. Όσο για τον κινητήρα, οι Γάλλοι κινήθηκαν αντίθετα από την πλειονότητα του ανταγωνισμού και δεν ακολούθησαν τη συνταγή των 2,0 λίτρων. Προτίμησαν να τοποθετήσουν το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 1,8 λίτρων που βρίσκουμε και στην Alpine, μόνο που εδώ έχει βάλει το χέρι του και το τμήμα κινητήρων της ομάδας της Formula 1. Η απόδοση έχει ανέβει από τους 250 στους 280 PS, με τη ροπή -αντίστοιχα ωφελημένη- να φτάνει στα 39,8 kgm. Για να συμβεί αυτό, μεταξύ άλλων, έχουν ανασχεδιαστεί η εισαγωγή και η κυλινδροκεφαλή, έχει τοποθετηθεί νέος twin scroll υπερτροφοδότης, ενώ τα χιτώνια έχουν την ίδια «αντιτριβική» επεξεργασία με αυτά του Nissan GTR. Είναι σαφές ότι το στοιχείο εντυπωσιασμού στο Mégane RS δεν είναι η δύναμη. Ουδέποτε ήταν. Η ουσία του αφορούσε πάντα τον τρόπο που κατάφερνε να ξεζουμίζει ταχύτητα.Και φυσικά δεν προσπερνάμε το γεγονός ότι στη νέα του μορφή συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα GTI που ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσες κάθε μέρα. Όμως, το Mégane RS θα το αγοράσεις γι’ αυτά που προσφέρει όταν θα επιλέξεις τα προγράμματα Sport ή Race έχοντας μπροστά σου μια «φιδίσια» διαδρομή. Σε αυτές τις συνθήκες, η νέα δημιουργία της Renault Sport δείχνει απόλυτο σεβασμό στην παρακαταθήκη των περασμένων γενεών. Το EDC δείχνει πρόθυμο να ακολουθήσει ακόμα και σε γρήγορο ρυθμό και πρακτικά αποδεικνύεται αντίστοιχα ικανό με ένα DSG. Η απόκριση στο γκάζι έχει ζωντάνια, όμως ο 1.800άρης 280TCe δεν θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Εχει γραμμικότητα από χαμηλά αλλά η δύναμη αρχίζει να φαίνεται μετά τις 2.000 rpm και η γεμάτη περιοχή του εκτείνεται έως περίπου τις 5.500 rpm παρόλο που το στροφάρισμά του φτάνει μέχρι τις 7.000 rpm. Σε επίπεδο αίσθησης, λοιπόν, στην ευθεία το Mégane RS δεν θα εντυπωσιάσει περισσότερο από ένα 308 GTI και δεν θα κοντράρει το Leon Cupra. Από τη στιγμή, όμως, που θα αρχίσουν οι στροφές, είναι σίγουρα στο γήπεδό του. Το τιμόνι έχει το σωστό ζύγισμα και την κατάλληλη πληροφόρηση ώστε να γνωρίζεις τι συμβαίνει με τους εμπρός τροχούς. Το κυριότερο; Οι κινήσεις όπως και οι γωνίες που χρειάζονται στο τιμόνι προκειμένου να αλλάξεις κατεύθυνση ή να σημαδέψεις στη στροφή είναι μικρότερες από αυτές που αρχικά υπολογίζεις. Το turn-in είναι ταχύτατο και ακριβές ενώ και το πίσω μέρος αντιδρά γλυκά στη ρύθμιση με το γκάζι. Η επιτυχία της τετραδιεύθυνσης έγκειται στο ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τη λειτουργία της, αν και αυτή έχει πάντα λόγο στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι σαν το μεταξόνιο να συμπιέζεται ή να τεντώνεται ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Προσφέρει εξαιρετική σιγουριά στις γρήγορες καμπές, ακόμα και εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα περίμενες να νιώσεις το ψαλίδισμα της ουράς. Την ίδια στιγμή, στα κλειστά κομμάτια, νιώθεις ότι το αμάξωμα, αντί να φορτίζει υπερβολικά τη μούρη, περιστρέφεται γύρω από τον κατακόρυφο άξονά του δίνοντάς σου τη δυνατότητα να σημαδέψεις την έξοδο και να πατήσεις νωρίς το γκάζι, χωρίς την ανησυχία του γλιστρήματος.

Advertisement

Είναι λοιπόν πολύ εύκολο ο ρυθμός να ανέβει χωρίς προσπάθεια. Από τη στιγμή μάλιστα που το πλαίσιο δείχνει ικανότατο, ίσως αναζητήσεις μια πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης που θα τονίζει την ακρίβεια. Κανένα πρόβλημα. Η Renault προσφέρει το Mégane RS και στην πιο πικάντικη έκδοση Cup, η οποία όχι μόνο διαθέτει κατά 10% πιο σφιχτές ρυθμίσεις και χαμηλότερο κατά 2 mm ύψος αλλά επιπλέον συνοδεύεται από μηχανικό μπλοκέ διαφορικό Torsen και είναι απαλλαγμένη από τα 23 επιπλέον κιλά που συνεπάγεται το EDC κιβώτιο. Βλέπετε, η έκδοση Cup -τουλάχιστον προς το παρόν- συνοδεύεται αποκλειστικά από χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο. Και αυτό με τη σειρά του έχει ως δώρο και συμβατικό χειρόφρενο με χειρολαβή αντί για τον διακόπτη του ηλεκτρικού χειρόφρενου που πάει πακέτο με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Εάν μάλιστα θέλετε ακόμα περισσότερη δίαιτα, μπορείτε να φορέσετε στο Mégane RS Cup και τα φρένα με τις αλουμινένιες καμπάνες, τις κόκκινες δαγκάνες και το χαμηλότερο κατά 1,8 kg βάρος ανά τροχό, τα οποία όμως διατηρούν τη διάμετρο των 355 mm που έχουν και τα φρένα της βασικής έκδοσης. Για τη Renault, η έκδοση Cup στοχεύει σε όσους έχουν στο καθιερωμένο πρόγραμμα χρήσης τις συχνές επισκέψεις σε πίστες και track days και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε την πίστα της Jerez για να πείσει για το ταλέντο της. Κατά τη γνώμη μας, εάν η επιλογή ενός GTI βασίζεται κατά κύριο λόγο στην οδηγική πιστότητα, τότε αυτή είναι η σωστή έκδοση του Mégane RS. Δεν έχει την ίδια ευκολία στην καθημερινή χρήση και ίσως δεν είναι αντίστοιχα άνετη με τη βασική έκδοση Sport, όμως δίνει στον οδηγό αυτή τη λιγότερο φιλτραρισμένη, πιο μηχανική αίσθηση που μιλά στην καρδιά. Ακόμα και στην πίεση της πίστας η ζωντάνια και η αποτελεσματικότητα δεν αλλοιώνονται. Η εικόνα, μάλιστα, πίσω από το τιμόνι του Cup είναι ακόμα πιο αιχμηρή και η δυνατότητα να μεταφέρεις ταχύτητα μέσα στη στροφή ακόμα μεγαλύτερη, χάρη στον πιο σαφή έλεγχο που προσφέρουν οι σφιχτότερες ρυθμίσεις. Ο επιλογέας, αν και όχι όσο το «joystick» του Type R, έχει γρήγορες διαδρομές και δεν δυσανασχετεί στη σκληρή χρήση, ενώ το μπλοκέ κάνει περίφημη δουλειά, δεδομένου ότι οι άνθρωποι της Renault έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν τα χαρακτηριστικά του. Ακόμα και βγαίνοντας επιθετικά από πολύ κλειστές στροφές, το πέρασμα της ισχύος στον δρόμο δεν θα προβληματίσει, καθώς ο βαθμός εμπλοκής στην επιτάχυνση έχει ανέβει από το 38% της προηγούμενης έκδοσης στο 45%. Την ίδια στιγμή, το φρενάρισμα έχει γίνει πιο σίγουρο με σχεδόν ανεπαίσθητες αντιδράσεις στο τιμόνι, αφού η εμπλοκή στην επιβράδυνση έχει μειωθεί από το 30% στο 25%. Με λίγα λόγια το Mégane RS είναι φτιαγμένο για να το φοράς. Είναι δεδομένο ότι -για ακόμα μία φορά- το όνομα της Renault Sport συνοδεύει μια κατασκευή με χαρακτήρα, ικανότητα και σαφή οδηγοκεντρική θεώρηση. Ευτυχώς, η Renault δεν μπήκε στον πειρασμό να κοντράρει τους Γερμανούς στο γήπεδο της ισχύος ή να πιστέψει πως η κίνηση μόνο εμπρός έχει εξαντλήσει τα όριά της. Το Mégane RS έχει γίνει ακόμα πιο ώριμο και ολοκληρωμένο χωρίς όμως να χάσει την αιχμηρότητα, που έχει γίνει συνώνυμη του οδηγικού του προφίλ. Κάθε άλλο μάλιστα. Η ικανότητά του να καταθέτει ταχύτητα είναι σαφώς ωφελημένη από την επιλογή της τετραδιεύθυνσης. Σκεφτείτε, δε, ότι οι Γάλλοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Η ακόμα πιο σκληροπυρηνική έκδοση, Trophy, των 300 PS βρίσκεται προ των πυλών και οι λογαριασμοί στο Nürburgring είναι ακόμα ανοιχτοί..

15 χρόνια ταχύτητας:
Η ιστορία του Mégane RS ξεκινά το 2003 με την παρουσίαση της έκδοσης Renault Sport του Mégane II στην Έκθεση της Φρανκφούρτης εκείνη τη χρονιά. Η σπορ έκδοση του hatchback της Renault είχε δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με 225 PS, μετάδοση στους εμπρός τροχούς και μια ειδικά σχεδιασμένη εμπρός ανάρτηση που ανεξαρτητοποιούσε το στρίψιμο των τροχών από την απόσβεση. Το 2005 ακολούθησε η έκδοση Trophy, με ακόμα πιο σπορ χαρακτηριστικά, ενώ δύο χρόνια αργότερα, για τον εορτασμό της κατάκτησης του τίτλου στη Formula 1, δημιουργήθηκε η έκδοση F1 Team R26, με μηχανικό μπλόκε διαφορικό. Η πρώτη γενιά έκλεισε τον κύκλο της το 2008 με την έκδοση περιορισμένης παραγωγής, R26R, που ήταν 123 κιλά ελαφρύτερη και σημείωσε στο Nürburgring το ρεκόρ ταχύτερου γύρου για μπροσθιοκίνητο αυτοκίνητο παραγωγής, σταματώντας το χρονόμετρο στο 8:17. Η δεύτερη γενιά παρουσιάστηκε το 2009, με την ισχύ του κινητήρα να έχει ανέβει στους 250 και αργότερα στους 265 PS για την έκδοση Trophy, η οποία σημείωσε εκ νέου ρεκόρ στο Nürburgring με 8:07.97. Το 2014, η ακόμα πιο σκληροπυρηνική και τελική έκδοση της δεύτερης γενιάς, Trophy-R, των 275 PS, κατέβασε το ρεκόρ κάτω από τα 8 λεπτά σημειώνοντας χρόνο 7:54.36.

TECH specs:
Κινητήρας:
 1.798 cc, i4, Turbo
280 Ps @ 6.000 rPm
39.8 kgm @ 2.400 – 4.800 rPm
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων διπλού συμπλέκτη/χειροκίνητο
Μετάδοση: στους εμπρός τροχούς
0-100 km/h: 5,8 ”, 250 km/h
Μέση Κατανάλωση: 6,9 lt/100 km
CO2: 155 g/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.372 x 1.874 x 1.445 mm
Μεταξόνιο: 2.669 mm
Βάρος: 1.407 kg