Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Πρώτη δοκιμή: Dacia Duster 1.0 TCe με υγραέριο

Ελλάδα 7:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώτη δοκιμή: Dacia Duster 1.0 TCe με υγραέριο

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πρώτη δοκιμή: Dacia Duster 1.0 TCe με υγραέριο

ΔΟΚΙΜΕΣ

To Dacia Duster αποκτάει ακόμα πιο οικονομικό χαρακτήρα, χάρη στο εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG), το οποίο συνδυάζεται με τον 1.000άρη turbo βενζινοκινητήρας των 100 ίππων.

Advertisement
Advertisement

Η Dacia εμπλουτίζει την γκάμα του δημοφιλούς Duster με ακόμα μία έκδοση, αυτή του ECO-G. Πρόκειται για ένα νέο σύνολο που αποτελείται από έναν 1.0 TCe 100 ίππων και συνδυάζεται με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG), μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα καθημερινά έξοδα καυσίμου.

Το πιο εμπορικό μοντέλο της μάρκας σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια δραματικά μεγάλη αύξηση πωλήσεων, και όχι άδικα! Ποιον θα άφηνε ασυγκίνητο, ένα μικρομεσαίο SUV, με άνετους χώρους, οικονομικούς κινητήρες και χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης; Προφανώς και κανέναν, γι’αυτό λοιπόν και οι περισσότερες συζητήσεις “κλεινουν” με την εξής ρητορική ερώτηση: “Γιατί να μην πάρεις ένα Dacia Duster με Χ χρήματα και να τελειώνεις (την αναζήτηση του νέου αυτοκινήτου);”

Το νέο Dacia Duster με το σύστημα LPG εξοπλίζεται με όλα τα “καλά” που προσφέρουν οι υπόλοιπες εκδόσεις, προσθέτοντας στην μεγάλη λίστα, την -ακόμα μεγαλύτερη- οικονομία του κινητήρα διπλού καυσίμου, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά το Dacia Duster διατηρεί τον χαρακτήρα του από το πρώτο λανσάρισμα του μοντέλου, με μια μικρή στιλιστική ανανέωση πριν πραγματοποιθήθηκε περίπου έναν χρόνο, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του επίδοξου αγοραστή. Το SUVοειδές look και η απόσταση των 205 mm από το έδαφος, εξασφαλίζει μία σίγουρη περασιά από πιο δύσκολα μονοπάτια, ωστόσο -στην περίπτωση της προσθιοκίνητης έκδοσης- βάζει φρένο στις οποιεσδήποτε τρελές off-road ανησυχίες του οδηγού.

Advertisement

Η επιβλητική μάσκα συνδυάζεται αρμονικά με τα ευμεγέθη φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους τα LED φώτα ημέρας, ενώ η ποδιά σε γκρι απόχρωση χαρίζει μια πιο σκληροτράχηλη συνολική εικόνα. Στην οροφή, κυρίως για πρακτικούς (και αισθητικούς) λόγους υπάρχουν οι ράγιες, που φέρουν τη σφραγίδα του μοντέλου, ενώ στο πίσω τμήμα παραμένουν τα χαρακτηριστικά τετραγωνισμένα φώτα.

Advertisement

Στο εσωτερικό, το Dacia Duster LPG δεν διαφέρει καθόλου από την υπόλοιπη “οικογένεια” πλην της προσθήκης ενός μπουτόν αριστερά από τη στεφάνη του τιμονιού, απ’όπου πραγματοποιείται η χειροκίνητη εναλλαγή του καυσίμου (LPG-βενζίνη). Η εικόνα και η ποιότητα του ταμπλό ακολουθεί την οικονομική πολιτική της μάρκας, αλλά είναι και ένας από τους λόγους που κατάσσεται στα “value for money” μοντέλα.

Τα πλαστικά είναι σκληρά, αλλά η συναρμογή είναι πολύ καλή. Ακόμα, το σύστημα πολυμέσων αποτελείται από μία οθόνη αφής 7 ιντσών με λογισμικό που είναι απλό στη χρήση και συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε και τους χώρους του Duster, που είναι αρκετοί τόσο για 5 επιβάτες όσο και για μικροαντικείμενα. Ο χώρος αποσκευών έχει μείνει ανέπαφος στα 445 λίτρα, μιας και η δεξαμενή του υγραερίου έχει αντικαταστήσει τον εφεδρικό τροχό (ρεζέρβα).

Advertisement

Μπορεί να έχουμε βάλει… πλώρη προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά μέχρι οι υποδομές το επιτρέψουν, οι Έλληνες καταφεύγουν σε άλλες προτάσεις οικονομικής μετακίνησης. Σίγουρα, μία από αυτές αποτελεί η υγραεριοκίνηση, έχοντας ένα μεγάλο δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού και με το Dacia Duster LPG να είναι η καλύτερη πρόταση στην κατηγορία του.

Το Dacia Duster LPG προσφέρεται αποκλειστικά ως προσθιοκίνητο και με τον 1.0 TCe. Tο αυτοκίνητο δοκιμής, αποδίδει 100 ίππους και 170 Nm ροπής διαθέσιμα από τις 2.000 rpm. Ο κινητήρας διπλού καυσίμου ECO-G έχει περίπου 10% λιγότερες εκπομπές CO2 από τoν αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης. Στην περίπτωση του νέου Duster με τον κινητήρα αυτό, οι εκπομπές ρύπων είναι 111 g/km CO2 σύμφωνα με το πρωτόκολλο NEDC. Οι χαμηλοί ρύποι, σημαίνουν φυσικά και σημαντική ελάφρυνση στα τέλη κυκλοφορίας.

Ωστόσο τα πλεονεκτήματα του LPG δεν σταματούν εδώ. Το κόστος του καυσίμου στην Ελλάδα είναι 60% (ή και περισσότερο) χαμηλότερο της βενζίνης, και σχεδόν στο μισό του κόστους του diesel κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός κάνει οικονομία σε κάθε γέμισμα («καίει» σχεδόν 5 ευρώ/100 km σύμφωνα με το εργοστάσιο).

Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με δύο δεξαμενές καυσίμων. Μία για τη βενζίνη, χωρητικότητας 50 λίτρων (όση δηλαδή και στις απλές εκδόσεις βενζίνης του μοντέλου) και μία υγραερίου, χωρητικότητας 34 λίτρων LPG, η οποία μάλιστα είναι φτιαγμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής.

Mε βάση τις μετρήσεις κατανάλωσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο NEDC (5,5 λτ./100 χλμ. βενζίνης και 6,8 λτ./100 χλμ. υγραερίου) προσφέρει στο Duster με κινητήρα ECO-G μια μεγάλη αυτονομία που φτάνει τα 1.400 χλμ. με ένα γέμισμα και των δύο δεξαμενών. Πρακτικά όμως τα πράγματα αλλάζουν. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το Duster σημείωσε μέση κατανάλωση περίπου 8,4 λτ./100 χλμ με τη χρήση του υγραερίου, ενώ με τη χρήση βενζίνης οι υπολογισμοί μας έδειξαν ότι ο turbo κινητήρας του ενός λίτρου “έκαψε” 7,3 λτ./100 χλμ. Συνεπώς, η πραγματική -συνολική- αυτονομία πλησιάζει τα 1.100 χλμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο turbo κινητήρας βενζίνης 1.0 TCe 100 ίππων είναι σχεδιασμένος από την αρχή για να δουλεύει και με LPG (η ενσωμάτωση του συστήματος γίνεται απευθείας στο εργοστάσιο) και οι σταθμοί ανεφοδιασμού υγραερίου είναι πλέον πάρα πολλοί σε ολόκληρη τη χώρα.

Η λειτουργία του συστήματος είναι πολύ απλή. Η εναλλαγή ανάμεσα στα δύο καύσιμα γίνεται με δύο τρόπους. Είτε χειροκίνητα, από το διακόπτη, είτε αυτόματα, όταν η δεξαμενή του LPG αδειάσει. Μάλιστα, ένας ειδικός δείκτης αποτυπώνει την πληρότητα καυσίμου στη δεξαμενή υγραερίου.

Εάν προσπαθήσετε να βρείτε διαφορές κατά την οδήγηση του Duster LPG με τις απλές εκδόσεις, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα βρείτε καμία. Η εναλλαγή από βενζίνη στο υγραέριο γίνεται αυτόματα και πολύ διακριτικά, εφόσον φτάσει το αυτοκίνητο στη σωστή θερμοκρασία. Στο δρόμο το Dacia Duster πατάει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται σε αυτούς που επιθυμούν μια πιο σπορ οδήγηση, γεγονός που υπογράφουν και οι ρυθμίσεις της ανάρτησης, που είναι προσανατολισμένες στην άνεση.

Ο 3κύλινδρος 1.000άρης turbo κινητήρας είναι ιδιαίτερα ελαστικός και ιδανικός μέσα στην πόλη, εφόσον δουλεύει στο οφέλιμο εύρος στροφών. Μάλιστα, παρά το μήκος των 4,34 m, η ψηλή θέση οδήγησης και η καλή ακτίνα στροφής, χαρίζουν σημαντική ευελιξία και δεν σας κάνει να… ιδρώνετε εντός αστικού φόντου. Από την άλλη, “δώσε του χιλιόμετρα”… Το ταξίδι γίνεται με μεγάλη ευκολία, οικονομία και ησυχία. Ειδικά για το τελευταίο, οι μηχανικοί της Dacia μείωσαν κατά 50% τον θόρυβο από την καμπίνα του σημερινού Duster.

Το Dacia Duster έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια την αξία του και πόσο εμπιστεύεται το αγοραστικό κοινό το εν λόγω SUV. Ωστόσο, στην έκδοση LPG, το Duster θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους αγοραστές, χάρη στην οικονομία που προσφέρει κατά τη χρήση και την απόκτησή του.

Με την τιμή να ξεκινάει από τα 14.180 ευρώ για την έκδοση με τον 1.0 TCe 100PS και να φτάνει έως και τα 16.450 ευρώ στην πλουσιότερη έκδοση (Prestige), το Duster ECO-G δεν έχει… ανταγωνισμό! Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών σε όλες τις εκδόσεις του Duster που καίνε υγραέριο και συνδυάζεται με παροχή 3 ετών δωρεάν οδικής βοήθειας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 100 PS/5.000 rpm
Ροπή: 170 Nm/2.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 168 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 13,8 sec
Μέση κατανάλωση (/100 km): 5,5 lt (6,8 lt με LPG)
Εκπομπές CO2: 111 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.341/1.804/1.693 mm
Βάρος: 1305 kg
Χώρος αποσκευών: 445 lt
Τιμή μοντέλου δοκιμής: 16.450€ (έκδοση Prestige)