Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Volvo XC90 D5

Ελλάδα 16:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Volvo XC90 D5

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Volvo XC90 D5

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος το ολοκαίνουριο μεγάλο και υπερπολυτελές XC90 των Σουηδών…

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το νέο XC90 δεν είναι απλά ένα νέο μοντέλο της σουηδικής εταιρείας. Είναι η επιτομή της πολυτέλειας, της τεχνολογίας αλλά και της εμπορικής αντεπίθεσης απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, ο οποίος δεκαετίες τώρα μονοπωλεί τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οδηγώντας το μάλιστα για πρώτη φορά στους απαιτητικούς ελληνικούς δρόμους, είναι σαφές πως οι Σουηδοί δεν επιδιώκουν έναν έντιμο… συμβιβασμό με τους Γερμανούς, αλλά θέλουν να τους πονοκεφαλιάσουν για τα καλά. Αλλωστε οι πελάτες της συγκεκριμένης κατηγορίας των πολυτελών SUV δεν δέχονται κανέναν συμβιβασμό. Απλώς πληρώνουν για το τέλειο και αυτό τους το παρέχει απόλυτα η Volvo με το XC90.

VOLVO XC90_ESO

Advertisement
Advertisement

Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο, αισθάνθηκα ότι δεν ήμουν καλά ντυμένος. Είναι σαν να πηγαίνεις σε μια κοινωνική εκδήλωση και αντικρίζοντας τον χώρο αλλά και τους γύρω σου να αισθάνεσαι… λέτσος. Για κάτι τέτοιο σε προδιαθέτει η πολυτέλεια που εκπέμπεται από το XC90. Θέλεις να φορέσεις το κοστούμι σου προτού ακουμπήσεις στα πανάκριβα δέρματά του, προτού αγγίξεις την οθόνη-tablet στο ταμπλό του. Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητά του, πρόκειται για ένα από τα πιο ευρύχωρα -μπορεί και το πιο ευρύχωρο- μοντέλα της κατηγορίας. Στην 7θεσια διάταξη, δε, στην τρίτη σειρά των καθισμάτων θα κάτσουν ενήλικες επιβάτες κανονικού αναστήματος και όχι δυο πιτσιρίκια, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα με τα 7θεσια.

VOLVO XC90_MOURI

Το XC90 με τους 2λιτρους κινητήρες μπαίνει αναμφίβολα στην κορυφή των υποψηφίων αυτοκινήτων στη χώρα μας για εταιρική (leasing) αλλά και ιδιωτική χρήση. Το αυτοκίνητο έχει δημιουργηθεί με βάση ένα νέο πλαίσιο των Σουηδών που ονομάζεται SPA (Scalable Product Architecture). Αυτό συνδυάζεται με νέες αναρτήσεις που αποτελούνται από διπλά ψαλίδια για τον εμπρός άξονα και είναι πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω. Σημειώστε πως στο πίσω μέρος τα ελικοειδή ελατήρια έχουν αντικατασταθεί από μια ανορθόδοξη διάταξη εγκάρσιων φύλλων σούστας από ελαφρά υλικά. Υπάρχει και η επιλογή των αεραναρτήσεων με πέντε διαφορετικά προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, είναι γνωστή η ευαισθησία των Σουηδών. Εχουν κατασκευάσει το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο, σύμφωνα με τα crash test του EuroNCAP, το V40/V40 CC, ενώ όλα τα μοντέλα τους είναι 5αστερα. Ετσι και το XC90 ειναι φορτωμένο με πάμπολλα ηλεκτρονικά καλούδια. Τόσα πολλά και διαφορετικά συστήματά πρώτη φορά συναντάμε σε αυτοκίνητο και θα επανέλθουμε σε αυτά με πιο αναλυτική αναφορά.

Advertisement

VOLVO XC90_PISO

Στα χέρια μας είχαμε την 4κινητη έκδοση με τον 2λιτρο diesel των 225 PS. Πρόκειται για έναν κινητήρα που σε σχέση και με το νέο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων κινεί άνετα, δυναμικά και με περίσσεια ασφάλεια τον μεγάλο όγκο του αυτοκινήτου. Ενας καταπληκτικός κινητήρας και ένα μοναδικό κιβώτιο που εξασφαλίζουν το απόλυτο μοίρασμα της ροπής με τέτοιον τρόπο που ο οδηγούς δεν θα κρεμαστεί ποτέ από δύναμη, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο. Η ανάρτηση, δε, είναι μαγική, με το αυτοκίνητο να στρίβει όπως ένα μικρομεσαίο γρήγορο hatchback, καθώς ρουφάει με ιδιαίτερη ευκολία τους κραδασμούς που προέρχονται από τις ανωμαλίες του δρόμου. Μοναδικές είναι και οι αεραναρτήσεις, τις οποίες προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Advertisement

Εν κατακλείδι, το XC90 είναι ένα αυτοκίνητο που θα προκαλέσει πονοκέφαλο σε BMW X5, Mercedes ML/ GLE και Audi Q7. Οι 2λιτροι κινητήρες αλλά και η εξαιρετική τιμή (για την πολυτέλεια, την τεχνολογία και την κατηγορία του) στην οποία το φέρνει η ελληνική αντιπροσωπία το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή γι’ αυτούς που αναζητούν αυτοκίνητο στην πολυτελή κατηγορία των μεγάλων SUV.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.969 cc
Ισχύς: 225 PS/4.250 rpm
Ροπή: 47,9 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: 4×4
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 220 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 7,8 sec
Μεικτή κατανάλωση: 5,7 l/100 km
Εκπομπές CO2: 149 gr/km
Βάρος: 2.078 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.950/2.140/1.776 mm
Τέλη κυκλοφορίας: 253,3 ευρώ
Τιμή: 64.150 ευρώ

VOLVO XC90_PLAI

Advertisement