Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Οδηγούμε τη νέα Mercedes-Benz V-Class

Ελλάδα 23:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε τη νέα Mercedes-Benz V-Class

Fleet Cars

Οδηγούμε τη νέα Mercedes-Benz V-Class

Fleet Cars

Εξερευνήστε τον κόσμο ή μεταφέρετε VIP έχοντας την πολυτέλεια, ενός μικρού δωματίου. Η Mercedes-Benz με το V-Class Marco Polo, πηγαίνει την μετακίνηση με πολυτέλεια ένα βήμα, ή καλύτερα μερικά τετραγωνικά παραπάνω.

Advertisement
Advertisement

 

 

Advertisement
Advertisement

Θυμάστε (οι παλαιότεροι) τις λιμουζίνες να σταθμεύουν σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας ή στις αφίξεις του αεροδρομίου περιμένοντας τους πελάτες τους από και προς τα μεγάλα ξενοδοχεία και κάποια εστιατόρια. Εδώ και αρκετά χρόνια οι λιμουζίνες (κυρίως Mercedes S Class) έχουν αντικατασταθεί με πολυτελή vans.

Ακούγοντας την λέξη van, αν πάει το μυαλό σε επαγγελματικό όχημα με μονοκόμματο κάθισμα «πάγκο», τότε έχετε λάθος εικόνα. Μιλάμε για επιβατικά οχήματα, μεγάλων διαστάσεων με πολυτέλεια στο εσωτερικό τους και πολύ πλούσιο εξοπλισμό, με ξεχωριστό ηχοσύστημα για κάθε επιβάτη ακόμη και ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάθισμα πολυθρόνας με συσκευή μασάζ. Ναι ο ορισμός της πολυτέλειας έχει αλλάξει και μέσα στα έξτρα που προστέθηκαν σε αυτόν είναι και η λειτουργικότητα. Εδώ η Mercedes ανέβασε τον πήχη ψηλά και το Marco Polo μπορεί να γίνει και ένα μικρό γραφείο, ή ένα μικρό δωμάτιο ψυχαγωγίας σε κίνηση.

Advertisement

Πριν μπείτε σε σκέψεις πως αυτά είναι οχήματα για την Αμερική (κάτι που πέρασε και από το δικό μας μυαλό) ο επικεφαλής marketing Mercedes-Benz για τα Van, Dr. Marion Friese, δήλωσε ότι η εταιρεία θεωρεί ότι αυτό είναι μικρό μοντέλο για την αμερικανική αγορά. Βέβαια στις ΗΠΑ ένα πολυτελές όχημα φιλοξενίας (RV) έχει ένα υπνοδωμάτιο μεγαλύτερο από το μοντέλο της Mercedes, ενώ τα τροχόσπιτα εκεί έχουν το μέγεθος του. Στην Ευρώπη, όμως όπου το Marco Polo έχει τον χώρο για να κοιμηθούν τέσσερις επιβάτες.

Το Marco Polo βασίζεται στην V-Class ένα minivan πολυμορφικό όχημα, που… χωράει τη ζωή σας (σύμφωνα με την Mercedes – Benz). Επιβιβαστείτε και θα έχετε πιο ευχάριστες οικογενειακές μετακινήσεις. Οι λάτρεις της περιπέτειας θα απολαύσουν κάθε στιγμή ακόμη τις πιο έντονες (μπορούν να περάσουν μία νύχτα άνετα σε αυτό) και οι επιβάτες δρομολογίων shuttle φτάνουν στον προορισμό τους πιο αναπαυτικά και κομψά από ποτέ.

Advertisement

Το Marco Polo θεωρητικά  είναι ένα έξυπνο camper, ανάλογα τις επιλογές σας. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ντουλάπια, μερικούς καυστήρες αερίου, ψυγείο, ντουλάπα, τραπέζι, νεροχύτη με δεξαμενές φρέσκου νερού αλλά και δοχεία για τα λύματα και ηλεκτρικά αναβαθμισμένη οροφή με μικρό διπλό κρεβάτι. Τα πίσω καθίσματα δημιουργούν άλλο ένα «διπλό» κρεββάτι αν και δεν είναι τόσο άνετο. Αν η διαμονή δεν είναι η προτεραιότητά σας τότε το Marco Polo, μπορεί  να γίνει ένα μίνι-βαν πέντε θέσεων. Υπάρχει ένα τριπλό κάθισμα, πίσω από τα περιστρεφόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού. Το μεγαλύτερο πίσω κάθισμα γίνεται επίπεδο και δημιουργεί ένα διπλό κρεβάτι (αυτό που αναφέραμε παραπάνω).

Advertisement

Υπάρχουν στόρια σε όλα τα παράθυρα, ένα ζευγάρι καρέκλες για κάμπινγκ, ένα τραπέζι και φυσικά  μια τέντα για τον ήλιο ή την βροχή. Είναι μία πολύ έξυπνη εφαρμογή, η οποία ταιριάζει με την ποιότητα, που πρεσβεύει το αστέρι στην μεγάλη μπροστινή μάσκα. Ο εσωτερικός φωτισμός θυμίζει λίγο… club και το δάπεδο θυμίζει περισσότερο εκείνο του σπιτιού παρά του οικογενειακού οχήματος (πολυτελείας). Μην ξεχνάμε πως πρέπει να καθαρίζεται εύκολα αν… κατοικίσετε σε αυτό. Η αλήθεια είναι πως μπήκαμε στον πειρασμό να κοιμηθούμε στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, που φιλοξενούσε την αποστολή αλλά είναι η ηλικία μας, που έφερε δεύτερες σκέψεις. Αν σταθμεύεστε σε χώρο camping θα έχετε τουαλέτα και ντους, αλλιώς θα πρέπει να εναρμονιστείτε με την φύση.

Το Marco Polo είναι ένα van, που μπορεί να γίνει ένα περιστασιακό, ευχάριστο overnighter. Αν κάνετε κάποιες παραχωρήσεις θα περάσετε μία εβδομάδα σε αυτό, αλλιώς θα το χρησιμοποιήσετε ως πολυτελές μέσο μεταφοράς ή ως γραφείο (το μεγαλύτερο κομμάτι του κειμένου γράφτηκε εκεί). Η έννοια πολυμορφικό όχημα παίρνει σάρκα και οστά (πλαίσιο και αμάξωμα είναι το πιο σωστό) με το Marco Polo της Mercedes. Ζευγάρια, οικογένειες με μικρά παιδιά θα μετακινηθούν στις βασικές διαδρομές ολόκληρη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο θα περάσουν ευχάριστες ώρες στην εξοχή.

Η καμπίνα λειτουργεί ως σαλόνι / κουζίνα / τραπεζαρία / γραφείο, και ο επάνω χώρος ως υπνοδωμάτιο. Θα ανυψώσετε την οροφή όταν σταθμεύετε, επειδή έτσι θα στέκεστε όρθιοι (αν έχετε το στρώμα αποθηκευμένο). Με το στρώμα στην θέση του, θα χρειαστείτε λεπτές κινήσεις για να ανεβείτε… επάνω για ύπνο αλλά μόλις βρεθείτε εκεί, το στρώμα είναι περισσότερο από άνετο για έναν καλό ύπνο. Υπάρχει μια υποδοχή USB για τη φόρτιση των συσκευών σας, των LED φωτιστικών. Ανοίγοντας τα φερμουάρ έχετε καθαρό αέρα και τον έναστρο ουρανό πάνω σας (αν έχετε την ακριβή έκδοση με την γυάλινη οροφή. Η Mercedes έχει σκεφτεί τα πάντα και το Marco Polo γίνεται ο ορισμός ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων.

Χρειάζονται λίγα λεπτά για να τα συσκευάσετε όλα και να μετατρέψετε αυτό το… motel σε καθημερινό αυτοκίνητο. Είναι μεγάλο όσο το βλέπετε σε ακινησία, όμως στον δρόμο δεν θα το αισθανθείτε δυσκίνητο. Το μέγεθός του δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, που να σας δυσκολέψει στην οδήγηση ή στους ελιγμούς. Επιπλέον υπάρχουν όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφάλειας και ευκολίας των οδηγών, που έχει η μια Mercedes-Benz. Η θέση οδήγησης και η τεράστια θέα…. IMAX από το παρμπρίζ κάνει τους οδηγούς SUV, να αλλάζουν χρώμα από την ζήλια.

Μέσα στα πολλά νέα του Marco Polo είναι ο τετρακύλινδρος turbodiesel κινητήρας 2.000 κ.εκ. (τον συναντάμε στην E-Class), καθώς και το αυτόματο κιβώτιο 9 ταχυτήτων. Οι προδιαγραφές αυτές κάνουν το 300d να επιταχύνει για το 0-100 σε μόλις 8,6 δευτερόλεπτα χάρη στους 239 ίππους.  Αν δεν βιάζεστε υπάρχει και έκδοση 220d (με 163 ίππους) και το Marco Polo θα ταξιδεύει τόσο ήσυχα, που δεν θα σας νοιάζει αν βολέψατε καλά τα μαχαιροπήρουνα. Δεν θα ανησυχήσετε γιατί δεν θα ακούσετε ούτε αυτά.

Αν υπάρχει ένας τομέας που προδίδει πως το κορυφαίο μοντέλο της V Class είναι van είναι η οδική συμπεριφορά αν το οδηγήσετε σαν μία A ή C Class AMG. Δεν θα σας προβληματίσει αλλά θέλει από εσάς μία προσαρμογή κυρίως λόγω του μεγάλου βάρους. Αν πιέσετε θα τρομάξουν όλοι:  Οι επιβαίνοντες, οι άλλοι οδηγοί και ίσως και εσείς. Ναι έχει και πρόγραμμα οδήγησης Sport που κάνει την απόκριση στο γκάζι πιο άμεση και το τιμόνι λίγο πιο βαρύ. Αλλά δεν θα την χρειαστείτε.  Έκδοση AMG θα υπάρξει μόνο όσο αφορά την εμφάνιση.

Το Marco Polo μπορεί να… γίνει κάτι για όλους: Μια Mercedes-Benz που χρησιμεύει ως δωμάτιο, καντίνα, γραφείο, σαλόνι και έχει και το πνεύμα περιπέτειας που προτείνει το όνομά της. Είναι ένα υπερσύγχρονο όχημα αναψυχής. Βέβαια όλα τα παραπάνω έχουν και ένα αντίτιμο και εδώ είναι το μειονέκτημα του. Η τιμή του στην Γερμανία ξεκινά από τα 80.000 ευρώ.