Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στις ΗΠΑ το ηλεκτρικό Smart

Ελλάδα 0:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στις ΗΠΑ το ηλεκτρικό Smart

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στις ΗΠΑ το ηλεκτρικό Smart

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση η Smart παρουσιάζει την ηλεκτρική έκδοση η οποία τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στους δρόμους μας.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ: ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η τέταρτη γενιά ηλεκτρικού Smart η οποία -όπως είναι φυσικό- είναι και η πιο ώριμη. Μιλάμε πλέον για ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο πόλης, που δεν θα αγχώσει τον χρήστη του, αφού τα 160 km αυτονομίας που πλέον δίνει, είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της καθημερινής απόστασης που καλύπτει ένας «εντός των τειχών» οδηγός. Κι αν θελήσει ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα, το νέο ηλεκτρικό Smart μπορεί μέσα σε 45 λεπτά να φορτιστεί στο 80%, με τον ανάλογο Smart φορτιστή (6 ώρες σε πρίζα σπιτιού στο 100%). Με όλα αυτά τα δεδομένα, η αυτοπεποίθηση που επιδεικνύει η Smart για το μοντέλο της κρίνεται απολύτως φυσιολογική!

Advertisement
Advertisement

Επί τη εμφανίσει του δεν θα βρείτε διαφορές από τις γνώριμες, υπάρχουσες εκδόσεις. Δεσπόζει το σήμα της νέας μάρκας EQ, το οποίο σημαίνει Electric Intelligence (ηλεκτρική νοημοσύνη), ενώ στο εσωτερικό, στην κεντρική οθόνη, ο οδηγός ενημερώνεται για τα πάντα σε ό,τι αφορά την αυτονομία που έχει, το πώς λειτουργεί το αυτοκίνητο στιγμιαία κ.λπ., κάτι που το βλέπει και από το αντίστοιχο app που μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του, το οποίο συνδέεται με το αυτοκίνητό του. Η ουσία όμως του αυτοκινήτου είναι το σύστημα ηλεκτροκίνησης και κυρίως η μπαταρία ιόντων λιθίου. Η χωρητικότητά της φτάνει τα 17,6 KWh, όντας μεγαλύτερη αλλά και κατά 20 κιλά ελαφρύτερη σε σύγκριση με της προηγούμενης γενιάς.

Advertisement

Στον δρόμο ο κινητήρας των 81 ίππων και των 16,0 kgm ροπής κινεί απόλυτα ικανοποιητικά το Smart Fortwo. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του, σε συνδυασμό με το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ως ιδιαίτερα ομαλή. Δύναμη έχεις συνέχεια (στο πλαίσιο βέβαια ενός αυτοκινήτου πόλης), ενώ σε συνδυασμό με το… θεληματικό πάτημα του αυτοκινήτου στο οδόστρωμα, θαρρείς πως πιλοτάρεις ένα μεγάλο, στιβαρό αυτοκίνητο.

Advertisement

Το Smart EQ είναι το αυτοκίνητο που θα ήθελε στους δρόμους της κάθε μεγαλούπολη. Η αίσθηση ότι δεν ρυπαίνεις και φυσικά δεν επισκέπτεσαι το βενζινάδικο είναι μοναδική και -μεταξύ μας- δεν είναι μακριά στην αυτοκίνηση. Με 0 ρύπους και καθόλου θόρυβο, αυτοκίνητα σαν το Smart θα αποτελούσαν ένα θαύμα για τις πόλεις μας, αντί τα ρυπογόνα θορυβώδη diesel. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη επιδοτούν (κυρίως μειώνοντας φόρους) την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου, ενώ στην Ελλάδα το επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά οι Ελληνες μάνατζερ της εισαγωγικής εταιρείας έχουν εξασφαλίσει τιμές κοντά με της Γερμανίας (των 0 ευρώ φόρων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Έτσι στα τέλη του μήνα το ηλεκτρικό Smart με πληρέστατο εξοπλισμό θα ξεκινάει από τα 23.000 ευρώ περίπου (2.000 φθηνότερο από την προηγούμενη γενιά του). Για τις μπαταρίες θα υπάρχει κάλυψη εγγύησης 5 ετών. Τέλος, η τιμή του ηλεκτρικού Smart ForFour υπολογίζεται να είναι υψηλότερη κατά 700 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Advertisement

Κινητήρας: 17,6 KWh
Ισχύς: 81 PS
Ροπή: 160 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο
Τελική ταχύτητα: 130 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11,5 sec
Μεικτή κατανάλωση (/100 km): 0 lt
Εκπομπές CO2: 0 gr/km
Βάρος: 1395 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 2695x 1.663x 1.555 mm
Τέλη κυκλοφορίας: 0€
Τιμή: Fortwo 23.000€, ForFour 23.700€