ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην πίστα την… καυτή AMG GTS

Ελλάδα 23:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε στην πίστα την… καυτή AMG GTS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην πίστα την… καυτή AMG GTS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Mercedes AMG GTS ήρθε στη χώρα μας και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να την οδηγήσουμε στην πίστα των Μεγάρων. Πρόκειται για ένα υπεραυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της AMG για ν’ αντικαταστήσει την SLS στους αγώνες αντοχής ανά τον πλανήτη.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ταυτόχρονα αποτελεί μια πλατφόρμα επίδειξης τεχνολογίας από τη Mercedes καθώς οι μηχανικοί της AMG έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να σχεδιάσουν ένα καθημερινό υπεραυτοκίνητο από λευκό χαρτί.

AMG-GTS-TAKIS-B640

Advertisement
Advertisement

Εν αρχή ην το μεταξόνιο, η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στους δυο άξονες. Ο μαγικός αριθμός γι’ αυτή την απόσταση είναι 2650mm. Εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή ανάμεσα στη δυναμική συμπεριφορά και στην ισορροπία κρατήματος εφόσον επιτευχθεί η ιδανική κατανομή βάρους. Το μεταξόνιο της AMG GTS είναι στα 2630mm, το βάρος στα 1645kg, η δύναμη του τετράλιτρου υπερτροφοδοτούμενου V8 βενζινοκινητήρα στα 510PS, η ροπή των 66.1kgm διαθέσιμη από το ρελαντί.

Ο κινητήρας συνεργάζεται μ’ ένα 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη AMG Speed shift DCT το οποίο βρίσκεται στον πίσω άξονα για να επιτευχθεί η ιδανική κατανομή βάρους. Το αυτοκίνητο δοκιμής διέθετε επιπλέον πακέτο AMG Dynamic Plus με 4 χαρτογραφήσεις (Comfort, Sport, Sport+, Race), ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (AMG Ride Control), πίσω ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και κεραμικά φρένα.

AMG-GTS-TAKIS-C640

Advertisement

Η εν λόγω AMG GTS παρέμεινε για λίγο στην Ελλάδα, την πρωτοείδαμε στην παρουσίαση της E Class στο κέντρο της Αθήνας και την οδηγήσαμε πριν φύγει στην πίστα των Μεγάρων. Στην εκδήλωση αυτή ήταν διαθέσιμη και η ολοκαίνουργια A Class 45 AMG των 381PS. Τα ελαστικά πρόσφερε η Pirelli, ειδικά η AMG GTS, φορούσε θηριώδη P Zero διαστάσεων 265/35/19 εμπρός, 295/30/19 πίσω. Ενδεικτικό της αντοχής των ελαστικών αλλά και της πολύ καλής ισορροπίας κρατήματος του αυτοκινήτου είναι ότι τα ελαστικά άντεξαν όλη σχεδόν την ημέρα στα Μέγαρα παρά την πίεση που τους ασκήθηκε και τους ατελείωτους γύρους από πολλούς οδηγούς. Τα Μέγαρα είναι μια πίστα που φθείρουν υπέρμετρα το εμπρός αριστερά ελαστικό.

AMG-GTS-TAKIS-D640

Advertisement

Με αναλογία kg/PS στο 3.25 η AMG GTS απέχει από το 1 που προσφέρει η W07 των Χάμιλτον/Ρόσμπεργκ όμως η αίσθηση που δίνει και ο ρυθμός που μπορεί να κρατήσει με ελαστικά δρόμου στην πίστα των Μεγάρων είναι ανώτερος πολλών αγωνιστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της κοντής ευθείας της πίστας είδαμε στο ταχύμετρο 187km/h επίδοση που πολύ δύσκολα σημειώνεται στα Μέγαρα ακόμη και από αγωνιστικά αυτοκίνητα.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό της AMG GTS  έχεις αμέσως μια αίσθηση οικειότητας. Παρότι πρόκειται για supercar δεν υπάρχει δυσκολία στο μπες/βγες, η θέση του οδηγού είναι άνετη ακόμη και για μεγαλόσωμους ανθρώπους ενώ η διαμόρφωσή της σε κάνει κυριολεκτικά να νιώθεις ότι “φοράς” το αυτοκίνητο.

AMG-GTS-TAKIS-E640

Η διάταξη των οργάνων είναι άψογη εργονομικά με το δερμάτινο ελλειπτικό τιμόνι να βρίσκεται ακριβώς στη σωστή απόσταση.  Πατάς το σχετικό κουμπί και ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία μ’ έναν μπάσο βρυχηθμό. Καθότι βρισκόμαστε στην πίστα ρυθμίζουμε την χαρτογράφηση στο Race, την ανάρτηση σ’ ελάχιστο rebound και ξεκινάμε για τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους.

Advertisement

Η AMG GTS πάει πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα συγχωρεί/διορθώνει τα λάθη, προσφέρει απολαυστικές πλαγιολισθήσεις αν το επιδιώξεις και καίει μέχρι τελικής πτώσεως τα ελαστικά της αν αρέσκεσαι σε τέτοιες ανώριμες συμπεριφορές. Η κύρια αίσθηση που αποκομίζεις είναι αυτή ενός εξαιρετικά καλοστημένου αυτοκινήτου, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, γνώσεις ή ικανότητα από την πλευρά του οδηγού για να κινηθεί πολύ γρήγορα.

AMG-GTS-TAKIS-F640

Συνέντευξη με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας της Mercedes – Benz Ελλάς, Αλεξάνδρα Χρυσσού στο πλαίσιο του γυρίσματος που πραγματοποιήσαμε για την αυτοκινητική τηλεοπτική εκπομπή Auto Action στο Action24.

Δείτε σε βίντεο έναν γύρο στην πίστα με την AMG GTS