Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Mitsubishi Space Star

Ελλάδα 22:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε το Mitsubishi Space Star

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Mitsubishi Space Star

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το άρτι αφιχθέν μικρό της Mitsubishi είναι ένα ευκολοδήγητο αυτοκίνητο πόλης, οικονομικό στην κτήση και στη χρήση.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Πρόκειται για ένα μοντέλο κάτω από 4 m (3,71 m), με ακροβολισμένους τροχούς (2,45 m μεταξόνιο) και άριστη εκμετάλλευση χώρων. Αφού φτιάξαμε το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μας, καθίσαμε εν συνεχεία άνετα πίσω (σ.σ.: ύψος 1.85 cm, 95 kg).  Βέβαια, αυτό έχει το τίμημά του στον χώρο αποσκευών (235 lt). Η φιλοσοφία κατασκευής του Space Star είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων. Εν αρχή ην το βάρος στα 845 kg, επίδοση εξαιρετική που πρόσφατα είδαμε μόνο στην εξωτική 4C. Σημειώστε πως το αντίστοιχο Fiat Panda είναι τουλάχιστον 100 kg βαρύτερο. Εν συνεχεία ο συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης Cd με την κορυφαία για την κατηγορία τιμή 0,27. Οπως είναι φυσικό, το Space Star φορά ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης, διαστάσεων 175/55/15, που συμβάλλουν στη συγκράτηση της κατανάλωσης.

Ο ολοκαίνουριος κινητήρας με τον οποίο θα διατίθεται στην Ελλάδα είναι βενζίνης, 3κύλινδρος, ατμοσφαιρικός, 1.2 lt, απόδοσης 80 PS. Οι τεχνικές του προδιαγραφές δεν ενθουσιάζουν αν σκέφτεται κανείς την εξοικονόμηση καυσίμου, όμως αυτή η προσέγγιση είναι μονοδιάστατη. Ο εν λόγω κινητήρας είναι φτηνός στην κατασκευή του και απλός – οικονομικός στη συντήρησή του. Σε βάθος χρόνου η απλότητα εξοικονομεί περισσότερα έναντι των high tech λύσεων. Σε σχετική μας ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ένας μικρός πετρελαιοκινητήρας, η απάντηση των μηχανικών της εταιρείας ήταν: «Σε δυο χρόνια, λόγω των νέων προδιαγραφών ρύπων, οι μικροί diesel θα βρεθούν εκτός ευρωπαϊκής αγοράς».

Advertisement
Advertisement

Απλούστευση!
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου νιώθεις άμεσα ότι πρόκειται για οικείο περιβάλλον. Διακόπτες, χειριστήρια, ταμπλό, όλα είναι απλά, εύκολα και προσιτά στον χρήστη. Τα καθίσματα δεν έχουν καλή στήριξη αλλά, όπως σωστά υποθέτετε, αυτή δεν χρειάζεται. Το Space Star δεν φτιάχτηκε για να δίνει μάχες με το χρονόμετρο αλλά με το οικονομόμετρο. Η άριστη συναρμογή των πλαστικών και η εικόνα που αποπνέουν δημιουργούν την αίσθηση ότι θα μείνουν ανεπηρέαστα από τον χρόνο.

Βάζεις μπροστά πατώντας το σχετικό κουμπί αριστερά και αμέσως παρατηρείς την τραχύτητα του 3κύλινδρου κινητήρα. Το τιμόνι είναι ελαφρύ και ο κύκλος στροφής του απίστευτα καλός. Το Space Star σε ορατότητα και ευελιξία παίρνει άριστα. Κινούμενος μέσα στην πόλη, ο κινητήρας ενθουσιάζει με την ελαστικότητά του αλλά και την άμεση απόκριση στα πατήματα του γκαζιού. Αυτό φυσικά οφείλεται στο μικρό βάρος που έχει ν’ αντιμετωπίσει. Οι επιδόσεις είναι πολύ καλές και σίγουρα το Space Star έχει τη δυναμική να πραγματοποιήσει ένα ασφαλές προσπέρασμα σε επαρχιακό δρόμο. Ισως και κάτι παραπάνω, κάτι που ο οδηγός θα εκτιμήσει ιδιαίτερα στο ταξίδι, καθώς το Space Star κινείται άνετα λίγο πάνω από τα σχετικά όρια στην εθνική οδό.

Το τιμόνι είναι σχετικά ελαφρύ, το 5άρι κιβώτιο θετικό, η ευστάθεια στο φρενάρισμα από πολλά χιλιόμετρα ικανοποιητική, η συμπεριφορά στις στροφές τυπικά υποστροφική, με τα όρια να είναι χαμηλά κυρίως λόγω των ελαστικών χαμηλής αντίστασης κύλισης.[nggallery id=3073]

Advertisement

Στη χώρα μας το Space Star θα διατίθεται μόνο σε μια έκδοση πλούσια εξοπλισμένη καθώς περιλαμβάνει 6 αερόσακους, ESP, σύστημα start/stop, κλιματισμό, προβολείς ομίχλης, αισθητήρες φώτων και βροχής, σύστημα εισόδου και εκκίνησης κινητήρα χωρίς κλειδί, υπολογιστή ταξιδίου, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω, ηλεκτρικούς εξωτερικούς καθρέφτες, ραδιο-CD με MP3 και θύρες AUX/USB, ζάντες αλουμινίου.

Αναμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική επιλογή για μια νέα 3μελή οικογένεια αλλά και μια οικονομική λύση για δεύτερο οικογενειακό ή entry level εταιρικό αυτοκίνητο.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.193 cc
Ισχύς: 80 PS στις 6.000 rpm
Ροπή: 10,8 kgm στις 4.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 11,7 sec
Μεικτή κατανάλωση: 6,3 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 100 g/km
Βάρος: 845 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.710/1.665/1.490 mm
Χώρος αποσκευών: 235 lt.
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: 11.860 ευρώ (10.990 ευρώ με απόσυρση)

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil