Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Μαύρο Δάσος: Οδηγούμε τις δίλιτρες Cayman, Boxster!

Ελλάδα 15:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Live από Μαύρο Δάσος: Οδηγούμε τις δίλιτρες Cayman, Boxster!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Μαύρο Δάσος: Οδηγούμε τις δίλιτρες Cayman, Boxster!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Porsche επιστρέφει στους δίλιτρους 4κύλινδρους επίπεδους κινητήρες που αποτελούν μέρος του DNA και της ιστορίας της. Βρεθήκαμε καλεσμένοι της Μοτοδυναμική ΑΕΕ στο νέο μουσείο της Porsche στη Στουτγάρδη.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Ένα εντυπωσιακό χώρο που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε. Με αφετηρία και τερματισμό το μουσείο οδηγήσαμε για δυο μέρες στις φιδίσιες διαδρομές του περίφημου “Μαύρου Δάσους” (Black Forest)  τις 718 Cayman και Boxster συμπληρώνοντας περισσότερα από 600km. To εν λόγω δάσος ονομάζεται μαύρο γιατί είναι τόσο πυκνό και τα δέντρα τόσο ψηλά που ελάχιστες ακτίνες του ήλιου φτάνουν στο έδαφος. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον με ελάχιστη κίνηση και πολλές στροφές είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τo νέο μικρό σπορ αυτοκίνητο της Porsche.

porsche-718-boxster-c640

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο σε ανοικτή και κλειστή έκδοση. Το “718” είναι ένας διάσημος για την Porsche αριθμός, βγαλμένος από τους αγώνες αντοχής και το Le Mans. Οι 718 έτρεχαν στους αγώνες από το 1957 έως το 1962. Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια από αυτές στο μουσείο της Porsche. Όπως ίσως μαντεύετε οι 718 είχαν τον κινητήρα (1.5lt, 142PS) στο κέντρο, ακριβώς πίσω από την πλάτη του οδηγού και ένα 5αρι κιβώτιο ταχυτήτων. Ξεχώριζαν δε για το χαμηλό τους βάρος.
Η Porsche επανέφερε το θρυλικό “718” θέλοντας ακριβώς να τονίσει την τεχνολογική αρτιότητα των νέων Boxster/Cayman. Με τον 4κυλινδρο επίπεδο υπετροφδοτούμενο βενζινοκινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο του αμαξώματος και βάρος περί των 1.3tn οι νέες σπορ Porsche έχουν άποψη αλλά και ιστορία.

porsche-museum-a640
Tα χρώματα του λανσαρίσματος είναι: πορτοκαλί και μπλε. Πρόκειται για τα χρώματα της Gulf (εταιρεία πετρελαιοειδών) στα οποία ήταν κάποτε βαμμένες οι αγωνιστικές Porsche.

porsche-718-boxster-tp-b640

Advertisement

Μιλώντας με τον Ιωακείμ Μάγιερ επικεφαλής μηχανικό στην εξέλιξη των Cayman/Boxster μάθαμε πως η κατανομή βάρους είναι πολύ κοντά στο ιδανικό 45% εμπρός, 55% πίσω: “Είμαστε περήφανοι για την ακαμψία του αμαξώματος δεδομένου του βάρους. Αυτό μας επέτρεψε να σετάρουμε τα αυτοκίνητα με πιο ήπιες ρυθμίσεις στην ανάρτηση χωρίς θυσίες στην απόδοση. Σας προτρέπω να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο με PASM (Porsche Active Suspension Management) και 19αρες ζάντες. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα επίπεδα άνεσης…” μας είπε χαμογελώντας ο Γερμανός μηχανικός.

Αναγκαστήκαμε να ψάξουμε στο λεξικό τη λέξη “πρωτόγνωρα” (unprecedented) για να μεταφέρουμε αυτό που νιώθαμε. Πρoτού βάλουμε το ηλεκτρονικό πλέον κλειδί αριστερά από το τιμόνι (σ.σ: είναι μύθος πως σε όλες τις Porsche βρίσκεται αριστερά η μίζα σε πολλά εκθέματα του μουσείου η μίζα ήταν δεξιά) φέραμε στο μυαλό μας πόσος θόρυβος είχε γίνει όταν το newsauto.gr αποκάλυψε πως η Porsche θα επέστρεφε σε 4κύλινδρους δίλιτρους κινητήρες. Οι σκληροπυρηνικοί έκαναν λόγω για “ιεροσυλία” στην πραγματικότητα βέβαια η Porsche έχει μακρά ιστορία σε μικρούς κινητήρες εξαιρετικά αποδοτικούς. Είναι αλήθεια όμως πως είχε σχεδόν 40 χρόνια να εμφανιστεί 4κυλινδρο μοτέρ σε Porsche παραγωγής. Τα χαρακτηριστικά του νέου δίλιτρου 4κύλινδρου επίπεδου υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα είναι εντυπωσιακά: Αποδίδει 300PS στις 6500rpm με ροπή 38.7kgm στις 1950rpm και κατανάλωση που σύμφωνα με την Porsche δεν ξεπερνά τα 7lt/100km (158gr C02/km). Είναι γεγονός πως όσο κι αν πιέσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν είδαμε διψήφια νούμερα σε κατανάλωση.

Advertisement

porsche-718-boxster-tp-c640
Με το Μάνο Στεφανή μοιραστήκαμε τόσο την Cayman S όσο και την Boxster για τις ανάγκες του τηλεοπτικού γυρίσματος. Η συνέχεια επί της οθόνης σε Traction και Auto Action. 

Υπάρχει και έκδοση 2.5lt απόδοσης 350PS με ροπή 43kgm που χρησιμοποιείται στις Cayman S/Boxster S. Σ’ αυτή την έκδοση χρησιμοποιείται η τεχνολογία VTG με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Τα εύκαμπτα πτερύγια εξαφανίζουν την υστέρηση στις χαμηλές στροφές λύνοντας ένα πάγιο πρόβλημα των turbo κινητήρων.

porsche-718-cayman-s-tp-b640tall
Με την Cayman 2.0lt/300PS μπροστά στο μουσείο της Porsche.

Advertisement

Ξεκινήσαμε τη δοκιμή μας με την κίτρινη Cayman 2.0lt/300PS που διέθετε το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (PDK) και φορούσε ελαστικά Pirelli P ZERO διαστάσεων 235/40/19 εμπρός, 265/40/19 πίσω. Η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι ασυνήθιστα εύκολη για αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Βρίσκεις εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης, ενώ η αφή και η όραση φτάνουν στην υπερδιέγερση αφομοιώνοντας την αίσθηση που δίνουν τα ποιοτικά υλικά, η κορυφαία εργονομία και η στενάχωρη/πολεμική καμπίνα. Ο κινητήρας έρχεται σε λειτουργία, ο ήχος δεν έχει δραματικές νότες. Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα γίνεται αντιληπτό πως το σύστημα διεύθυνσης είναι άριστο. Προέρχεται απ’ αυτό της 911 turbo και επιλέχθηκε για ακόμη καλύτερη αμεσότητα. Ο κινητήρας είναι ράθυμος κάτω από τις 2000prm όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αφήσεις να πέσει σε τόσο χαμηλό ρυθμό περιστροφής. Πίσω από το τιμόνι τα paddles δίνουν εντολές στο καλύτερο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που υπάρχει σε αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής. Οι αλλαγές γίνονται αστραπιαία, ειδικά τα ανεβάσματα είναι σχεδόν χωρίς καθόλου διακοπή δύναμης (seamless).

porsche-718-boxster-tp-D640
Το σύστημα πλοήγησης λαμβάνει και αξιολογεί (σ.σ: στη Γερμανία που υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία) μηνύματα για την κυκλοφορία. Αμέσως μετά προτείνει εναλλακτικές διαδρομές εξοικονομώντας σου χρόνο και καύσιμο.

Η Cayman έχει τέσσερα προγράμματα χαρτογράφησης: Normal, Sport, Sport (+) και Individual. Στο Normal στην αούτομπαν ρυθμίζεις το Cruise Control στα 160km/h και ταξιδεύεις αρκετά άνετα για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Στα στροφιλίκια του Μαύρου Δάσους αισθάνεσαι σα να φοράς το αυτοκίνητο. Άμεσο γκάζι, άμεσο τιμόνι, άριστη κατευθυντικότητα, ενδοτική ανάρτηση και κινητήρας πυροβόλο στις μεσαίες και υψηλές στροφές δε θες πολύ να παρασυρθείς και να ξεφύγεις από τα όρια της λογικής. Προφανώς και δεν μπορείς να εξερευνήσεις τα όρια της Cayman σε δημόσιο δρόμο γι’ αυτό απαιτείται δοκιμή σε πίστα. Στο δρόμο πάντως πας με ασφάλεια, πολύ γρήγορα και διασκεδάζεις χωρίς να τρομάζεις. Στο πρόγραμμα Sport Plus εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης της ανάρτησης που θέλαμε στο μαλακό ψηφίζοντας άνεση αντί για απόλυτο κράτημα. Ου γαρ έρχεται μόνο…

porsche-718-boxster-tp-a640
Η Boxster S με φόντο το Μαύρο Δάσος.

Από την κίτρινη Cayman στην πορτοκαλί Boxster των 2.5lt/350PS. Ο κινητήρας αυτός διαφέρει κυρίως όσον αφορά στις πολύ χαμηλές στροφές. Η τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας πτερυγίων (VTG) δεν έχει καθόλου υστέρηση οπότε η επιτάχυνση είναι καταιγιστική ανεξαρτήτως στροφών ή σχέσης στο κιβώτιο. Η ακαμψία του ανοιχτού αμαξώματος είναι υπεράνω κριτικής ενώ με την οροφή ανοικτή ο αέρας δεν ενοχλεί καθόλου μέχρι τα 150km/h.

Για περισσότερα από την οδηγική εμπειρία μας από τις Boxster/Cayman μείνετε συντονισμένοι στην έντυπη έκδοση του Πρώτου Θέματος. Κλείνοντας οφείλουμε ν’ αναφέρουμε πως ο 4κύλινδρος επίπεδος υπετροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας είναι εξαιρετικός στις Cayman/Boxster και δε στερεί τίποτα από το μύθο μιας Porsche, το αντίθετο θα λέγαμε. O επικεφαλής μηχανικός Ιωακείμ Μάγιερ μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον δούμε σύντομα και σε άλλα μοντέλα όπως η Macan (ήδη έχει 2λιτρο μοτέρ βενζίνης απόδοσης 252PS) ή η 911.

porsche-718-boxster-tp-e640
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια η Porsche επιστρέφει σε 4κύλινδρους επίπεδους κινητήρες. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 718 Boxster 2.0lt, 
Κινητήρας: 1.988 cc
Ισχύς : 300/6.500 PS/rpm
Ροπή: 38,7/1.950 kgm/rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Ημιαυτόματο, διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (PDK)
Τελική ταχύτητα: 275 km/h
Επιτάχυνση 0-100 (km): 4,7 sec
Μεικτή κατανάλωση: 6.9 lt/km
Εκπομπές CO2: 158 gr/km
Βάρος: 1.365 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.379/1801/1.280 mm
Χώρος αποσκευών: 275 lt (150lt εμπρός, 125lt πίσω)
Τέλη κυκλοφορίας: 292 ευρώ
Τιμή: από 70.700 ευρώ

porsche-718-boxster-tp-f640
Η Boxster/Cayman έχουν τον κινητήρα τοποθετημένο στον κέντρο. Υπάρχει χώρος αποσκευών τόσο εμπρός όσο και πίσω. Ο οδηγός αισθάνεται ότι φοράει το αυτοκίνητο, το νιώθει σαν προέκταση του σώματός του. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 718 Cayman S 2.5lt, 
Κινητήρας: 2.497 cc
Ισχύς : 350/6.500 PS/rpm
Ροπή: 43,0/1.900 kgm/rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Ημιαυτόματο, διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (PDK)
Τελική ταχύτητα: 285 km/h
Επιτάχυνση 0-100 (km): 4,2 sec
Μεικτή κατανάλωση: 7.4 lt/km
Εκπομπές CO2: 158 gr/km
Βάρος: 1.365 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.379/1801/1.284 mm
Χώρος αποσκευών: 275 lt (150lt εμπρός, 125lt πίσω)
Τέλη κυκλοφορίας: 292 ευρώ
Τιμή: από 86.900 ευρώ