Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Καλοκαίριασε… με Fiat 124 Spider (video)

Ελλάδα 10:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καλοκαίριασε… με Fiat 124 Spider (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Καλοκαίριασε… με Fiat 124 Spider (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Κάναμε μια βόλτα με το Fiat 124 Spider στη Βόρειο Ανατολική Πελοπόννησο. Ξεκινήσαμε από Αθήνα και ανοίξαμε την οροφή στα Μέγαρα μπαίνοντας στην παλιά Εθνική Οδό με το επικά όμορφο κομμάτι μέχρι τη Κινέττα, αυτό της Κακιάς Σκάλας.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Περάσαμε την παλιά βυθιζόμενη γέφυρα στα Ίσθμια στην είσοδο του καναλιού από το Σαρωνικό και κάναμε αριστερά προς τα κάτω για Σοφικό, Επίδαυρο, Κρανίδι, Πόρτο Χέλι όπου διανυκτερεύσαμε. Σημειώστε πως ο χώρος αποσκευών του 124 χωρά μετά βίας τα απαραίτητα για ένα διήμερο. Την επόμενη μέρα κινηθήκαμε προς Ερμιόνη, Ακτή Ύδρας ακριβώς απέναντι από το νησί και πηγαίνοντας βόρεια φτάσαμε στο Γαλατά. Περάσαμε με το βαρκάκι απέναντι στον Πόρο για λίγο χωρίς αυτοκίνητο και συνεχίσαμε τη διαδρομή με στάση στην Παλιά Επίδαυρο. Τοπία συγκλονιστικής ομορφιάς, με τη φύση καταπράσινη, δρόμοι στριφτεροί πραγματική απόλαυση, το 124 Spider έχει φτιαχτεί για τέτοιες βόλτες. Ολοκληρώσαμε προς Κόρφο, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Ίσθμια.


Επικής ομορφιάς το πέρασμα από την Κακιά σκάλα στην παλιά Εθνική Οδό.

Advertisement
Advertisement

Το Fiat 124 Spider είναι ουσιαστικά το MX5. Οι Ιταλοί στέλνουν στην Ιαπωνία τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.4lt/140PS του γκρουπ FCA και οι Ιάπωνες τον συναρμολογούν στο πλαίσιο του MX5. Το μηχανικό κιβώτιο φτιάχνεται από τη Mazda αλλά είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου κινητήρα (άλλα γρανάζια, άλλο περίβλημα, άλλη χαρτογράφηση). Οι Ιταλοί μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για το σετάρισμα της ανάρτησης, ενώ το σχεδιαστικό τμήμα τους έχει αναλάβει την αισθητική μέσα/έξω. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπρό δείγμα της Ιταλικής σχολής, πραγματικά εξαίρετο.

Κάθεσαι στη θέση του οδηγού, η αλήθεια είναι πως δε βολευόμαστε τέλεια (σ.σ: 1,85m, 100kg) και νιώθεις σα να φοράς το αυτοκίνητο. Η οροφή ανοίγει με μια απλή κίνηση, πιάνεις το χερούλι, το στρίβεις και την κουμπώνεις πίσω από τα προσκέφαλα. Δεξιά βρίσκεται το κουμπί έναυσης του κινητήρα. Στα πλαϊνά των θυρών δεν υπάρχουν θέσεις για μικροαντικείμενα, θα βολέψετε όμως το κινητό σας στην κεντρική κονσόλα ενώ υπάρχει και ένα μικρό ντουλαπάκι ανάμεσα σε οδηγό/συνοδηγό. Για ποτήρια καφέ ούτε λόγος, ξεχάστε το! Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1050kg, έχει 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο και κατανομή βάρους 50/50 ανάμεσα στους δυο άξονες. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος ακριβώς πίσω από τον εμπρός άξονα και γι’ αυτό στη θέση του συνεπιβάτη υπάρχει ένα εξόγκωμα ώστε να χωρά ο μηχανισμός του αυτόματου κιβωτίου εφόσον το επιλέξετε (σ.σ: η διαμόρφωση όμως παραμένει και στα αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο).

fiat-124spider-pourn-c640
Στο Γαλατά απέναντι από τον Πόρο.

Advertisement

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα έχεις την αίσθηση ότι φοράς το αυτοκίνητο, εξαίρετη συναρμογή, κανένας τριγμός, ακαμψία κορυφαίου επιπέδου, ξεχάστε ότι πιθανόν θυμάστε από την Barchetta. To 124 Spider συμπεριφέρεται σαν ένα σώμα, νιώθεις ότι είναι κουστούμι ραμμένο πάνω σου. Δεν υπάρχουν ενοχλητικοί στροβιλισμοί του αέρα μέχρι τα 140km/h ενώ η ανάρτηση είναι άνετη, εξαφανίζει ανομοιομορφίες, λακκούβες και εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο κύλισης για τους δυο επιβαίνοντες. Το τιμόνι είναι ακριβές, η αίσθηση άμεση και η ουρά θα ξεκολλήσει εύκολα/ευχάριστα αν το επιδιώξεις ειδικά αν η άσφαλτος έχει μειωμένη πρόσφυση.

fiat-124spider-pourn-d640
Μετά την Ερμιόνη, απέναντι από την Ύδρα.

Advertisement

Στο δυναμικό κοντρόλ η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι γραμμική με τη σωστή δοσολογία γκαζιού, τιμονιού διασκεδάζεις χωρίς ν’ άγχεσαι. Σε επαρχιακό δρόμο με στροφές το Fiat 124 Spider είναι απολαυστικό, άμεσο, τα πάντα γίνονται εύκολα. Κάπου εκεί πιθανόν να ζητήσεις παραπάνω δύναμη για περισσότερη δράση. Προσωπικά δε μας έλειψε πουθενά η δύναμη, ίσως να θέλαμε λίγο καλύτερη απόκριση στις πολύ χαμηλές στροφές.

fiat-124spider-pourn-e640
Στην Παλιά Επίδαυρο…

Το Fiat 124 Spider συμπλήρωσε πέρυσι 50 χρόνια ιστορίας. Είναι ένα μοναδικό σπορ αυτοκίνητο που ενέχει όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται η συμβίωση μ’ ένα διθέσιο ανοικτό αυτοκίνητο. Προσωπικά θεωρούμε ότι τέτοια οχήματα ταιριάζουν γάντι στους επαρχιακούς παραθαλάσσιους δρόμους της χώρας μας. Ειδικά οδηγώντας μετά από απόβροχο με όλες τις μυρωδιές της φύσης στο απόγειο είναι πραγματική μαγεία.

Advertisement

fiat-124spider-pourn-f640tall

Τεχνικά χαρακτηριστικά Fiat 124 Spider
Κινητήρας: 1.368 cc
Ισχύς: 140 PS/5000 rpm
Ροπή: 24.5 kgm/2.250 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,5 sec
Τελική ταχύτητα: 215 km/h
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 7,4 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 148 gr/km
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Βάρος: 1050 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.054/1.740/1.233 mm
Χώρος αποσκευών: 140 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 252 ευρώ
Τιμή: 31.000 ευρώ