Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo V60 T6 Recharge AWD

Ελλάδα 15:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Volvo V60 T6 Recharge AWD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo V60 T6 Recharge AWD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με το V60 T6 Recharge, η Volvo συνδυάζει επιδόσεις με οικονομία καυσίμου, χωρίς φυσικά να αφήνει σε δεύτερη μοίρα το κύρος και την ποιότητα κατασκευής.

Advertisement
Advertisement

Αν στις προτεραιότητες της αγοράς αυτοκινήτου βάλεις ψηλά την ποιότητα κατασκευής και την ασφάλεια, οι πρώτες επιλογές πιθανόν να είναι γερμανικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι οι μοναδικές ή οι καλύτερες. Μάρτυράς μου η Volvo και το V60 T6. Η δημιουργία ενός station wagon που να συνδυάζει το στυλ με την πρακτικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σχεδιαστικά το V60 ξεχωρίζει άμα τη εμφανίσει, έχοντας να επιδείξει ως βασικά του στοιχεία το μακρύ εμπρός καπό και τα πανέμορφα εμπρός φωτιστικά σώματα, αποδεικνύοντας ότι η ενσάρκωσή του έχει υλοποιηθεί από ανθρώπους με φαντασία και «καλλιτεχνικές» ανησυχίες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Σκανδιναβοί έχουν ισχυρό υπόβαθρο στον τομέα του σχεδιασμού, από τα ηχοσυστήματα της Bang & Olufsen μέχρι τις καρέκλες του Arne Jacobsen.

Στο διά ταύτα πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκίνητο που δείχνει όμως μικρότερο χάρη στο «σβήσιμο» της οροφής και τις στενές γυάλινες επιφάνειες. Η εικόνα της καμπίνας ακολουθεί πιστά το δόγμα της λιτής πολυτέλειας της Volvo.

Advertisement
Advertisement

Ανάμεσα στα δύο εμπρός καθίσματα υπάρχει ένα υπερυψωμένο τούνελ, δίνοντας μια σπορ αίσθηση, με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12”, στον οποίο εμφανίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να μένει συνεχώς ενημερωμένος.

Στο κέντρο βρίσκεται η κάθετα τοποθετημένη κεντρική οθόνη αφής 9” για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του αυτοκινήτου και την άμεση πρόσβαση σε ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google, όπως τα Google Assistant και Google Maps, με δυνατότητες over-the-air ενημερώσεων.

Μόνο θετικά σχόλια έχουμε να κάνουμε για τη συναρμογή και την ποιότητα των υλικών, με εκτενή χρήση μαλακών σε υφή επενδύσεων, τα οποία συνθέτουν -μαζί με την πολύ καλή ηχομόνωση- ένα πραγματικά premium περιβάλλον. Στο πεδίο των χώρων, το V60 μπορεί να μεταφέρει με άνεση τέσσερις ενήλικες στο εσωτερικό του, ενώ ο χώρος αποσκευών διαθέτει χωρητικότητα 529 lt.

Advertisement

Το V60 Τ6 διαθέτει αυξημένης ενεργειακής χωρητικότητας μπαταρία ιόντων λιθίου 18,8 kWh (11,8 kWh είχε ο προκάτοχός του), που είναι εγκατεστημένη στο τούνελ της μετάδοσης, συμβάλλοντας κι αυτή στην πολύ καλή εικόνα του αυτοκινήτου στον δρόμο.

Στην αναβαθμισμένη εκδοχή του, λοιπόν, το V60 Τ6 Recharge μπορεί πλέον να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι και για 77 km σε μεικτές συνθήκες κίνησης (η Volvo κάνει λόγο για 103 km σε αστικό περιβάλλον) και σε ταχύτητες έως και 125 km/h.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικές συνθήκες, η μπαταρία με τη καθαρή χωρητικότητα 14,9 kWh, εξασφαλίζει τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις χωρίς έξοδα για καύσιμο, με πολλές μάλιστα πιθανότητες να μη χρειάζεται φόρτιση κάθε μέρα.

Στην πραγματικότητα, τα 65 km είναι μια ρεαλιστική αυτονομία που βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το στυλ οδήγησης και οι καιρικές συνθήκες. Η πλήρης φόρτισή της, με τη χρήση wallbox 7,4 kW, χρειάζεται τρεις ώρες, δεδομένου ότι ο on-board φορτιστής του αυτοκινήτου είναι 6,4 kW. Εξυπακούεται ότι, με εκπομπές ρύπων 17 g/km, η συγκεκριμένη έκδοση απαλλάσσεται από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Το plug-in υβριδικό σύστημα συνδυάζει έναν 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 2,0 lt, που αποδίδει 253 PS και 350 Nm ροπής που κινεί τους εμπρός τροχούς, με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα 145 PS, έναντι 88 PS της προηγούμενης έκδοσης, προσφέροντας συνδυαστική ισχύ 350 PS και 659 Nm ροπής.

Advertisement

Τη μετάδοση στους τέσσερις τροχούς αναλαμβάνει το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων με μετατροπέα ροπής, που δίχως να είναι αργό γίνεται αντιληπτό πως έχει ρυθμιστεί για να ταιριάζει στον ταξιδιάρικο και οικογενειακό χαρακτήρα του V60, εξασφαλίζοντας απόλυτα ομαλές αλλαγές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανάλωση, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί για μοντέλο με βάρος κοντά στα 2.000 kg. Αυτή κυμαίνεται δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια κάτω από τα 5,0 lt/100 km, ενώ και οι επιδόσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Το 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε 5,4”, ενώ η τελική ταχύτητα, μετά την απόφαση της Volvo για όλα της τα μοντέλα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Στην πράξη εντυπωσιαστήκαμε από την πληρότητα του συστήματος κίνησης, ενώ θετικές είναι και οι εντυπώσεις που αφορούν την απροβλημάτιστη οδική συμπεριφορά.

Το αυξημένο βάρος, ελέω της μεγαλύτερης μπαταρίας, φαίνεται κυρίως όταν πιέσεις σε πιο κλειστά κομμάτια όπου και εμφανίζονται εντονότερες κλίσεις στο αμάξωμα, ενώ το τιμόνι, παρότι υπέρ το δέον βαρύ, προσφέρει αρκετή πληροφορία στον οδηγό. Τα φρένα επίσης είναι δυνατά και με προοδευτικό πεντάλ παρά τη λειτουργία ανάκτησης.

Το Volvo περνά ξεκούραστα από τις ανωμαλίες των αστικών δρόμων και μόνο το πιο έντονο βουητό σε τραχιά άσφαλτο σου θυμίζει ότι διαθέτει ζάντες 18″. Σε υψηλές ταχύτητες είναι εξαιρετικά ευθύβολο, παρότι η ανάρτηση αφήνεις κάποιες υποψίες πλεύσης στις έντονες αλλαγές οδοστρώματος.

Εν ολίγοις, το V60 T6 Recharge είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις. Η κορυφαία ποιότητα κύλισης, η εξαιρετική σταθερότητα, τα άνετα καθίσματα και ο ελάχιστος αεροδυναμικός θόρυβος προσφέρουν ένα σύνολο που «διψάει» για ταξίδια, παρότι είναι μέσα στην πόλη που ξεδιπλώνει καλύτερα το οικολογικό του προφίλ.

KEY TECH

Η Volvo εξέλιξε το πρωτοποριακό σύστημα infotainment με βάση το Android και ενσωματωμένες υπηρεσίες Google, προσφέροντας φιλικό προς τον χρήστη interface και απροβλημάτιστη συνδεσιμότητα. Το σύστημα πολυμέσων, που ενσωματώνεται στην κεντρική οθόνη, παρέχει βοήθεια φωνητικού ελέγχου από το Google Assistant, τη βέλτιστη πλοήγηση μέσω του Google Μaps, το οποίο παρέχει χάρτες και κυκλοφοριακά δεδομένα που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στον οδηγό να ενημερώνεται για τις συνθήκες κυκλοφορίας που πρόκειται να συναντήσει, ενώ λαμβάνει πληροφορίες και για εναλλακτικές διαδρομές, καθώς κι ένα ευρύ οικοσύστημα από ειδικά προσαρμοσμένες in-car εφαρμογές μέσω του Google Play.

TECH

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.969 cc, i4, TURBO, 253 PS/5.500 rpm, 350 Nm/1.700-5.000 rpm
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 146 PS, 309 Nm
ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ/ΡΟΠΗ: 350 PS/659 NM
ΜΠΑΤΑΡΙΑ: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 18,8 kWh
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 8 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Ε) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π),
0-100 KM/H: 5,4”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 180 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 4,5 lt/100 km
CO2: 17 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.778/1.850/1.432 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.872 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 529 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.989 kg
ΤΙΜΗ: ΑΠΟ 52.260 ευρώ