Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Toyota Yaris 1,0 VVT-i

Ελλάδα 2:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τest: Toyota Yaris 1,0 VVT-i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Toyota Yaris 1,0 VVT-i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Και για το 2017 πρώτο σε πωλήσεις στην ελληνική αγορά αναδείχθηκε το Toyota Yaris. Δοκιμάζουμε τη βασική έκδοση του best-seller μοντέλου με τον βενζινοκινητήρα του ενός λίτρου.

Advertisement
Advertisement

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς η ιαπωνική φίρμα ανανέωσε αισθητικά και μηχανικά την 3η γενιά του Yaris, το οποίο συνεχίζει και σήμερα να απολαμβάνει την πρώτη θέση στις συνολικές ταξινομήσεις. Σημειώστε πως το facelift του μικρού μοντέλου της Toyota περιλαμβάνει μια σειρά από νέα πράγματα που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ και έτσι έχουν γίνει αναβαθμίσεις και αλλαγές σε 900 μέρη, σε σχέση με το προ-ανανέωσης μοντέλο

Σε αισθητικό επίπεδο, το ανανεωμένο Yaris ξεχωρίζει αρχικά με τη νέα μάσκα του, τους προβολείς ομίχλης και τον αλλαγμένο εμπρόσθιο προφυλακτήρα. Επίσης, στα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα έχουν προστεθεί και νέoυ τύπου φώτα ημέρας LED. Πίσω βρίσκουμε τα νέα και μεγαλύτερα σε διαστάσεις φώτα, ενώ και εδώ έχει αλλάξει η σχεδίαση του προφυλακτήρα. Οι εξωτερικές αλλαγές στο ανανεωμένο Yaris ολοκληρώνονται με τους νέους διαθέσιμους τροχούς, όπως και τα νέα εξωτερικά χρώματα που προστίθενται στην παλέτα του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

20180227_173237v_640x360

Από 12.000 ευρώ και με πλήρη εξοπλισμό
Το κόστος απόκτησης του «βασικού» Yaris ξεκινά από τα 12.000 ευρώ για την εξοπλιστική έκδοση Cool, η οποία περιλαμβάνει: ηχοσύστημα με USB & χειριστήρια στο τιμόνι, 7 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, Bluetooth με ανοιχτή ακρόαση, Hill start Control, αισθητήρες βροχής και στάνταρ Safety Sense. Το συγκεκριμένο ενισχύει τα επίπεδα ασφάλειας καθώς αποτελείται από συστήματα αποφυγής σύγκρουσης, ειδοποίηση αλλαγής λωρίδας & αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας.

Αν στα παραπάνω λάβουμε υπόψη πως το ιαπωνικό μοντέλο διατίθεται με 6ετή εγγύηση και προωθητικό πρόγραμμα που φτάνει τα 500 ευρώ, προκύπτει πως το Value for Money για το ανανεωμένο Toyota Yaris είναι αρκετά ανταγωνιστικό.

Advertisement

Εσωτερικό: Με φρέσκια εικόνα και καλούς χώρους
Στο εσωτερικό του μικρού μοντέλου της Toyota βρίσκουμε νέες επενδύσεις σε υφάσματα και χρώματα, ανανεωμένα γραφικά στον πίνακα οργάνων, αλλά και επανασχεδιασμένα χειριστήρια πάνω στο τιμόνι. Παράλληλα, στις πλουσιότερες εκδόσεις υπάρχει μια νέα οθόνη αφής 4,2 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό. Αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα πολυμέσων. Το σύνολο του εσωτερικού συνεχίζει να αποτελείται από σκληρά πλαστικά που παρουσιάζουν πολύ καλή συναρμογή και φινίρισμα. Όπως και στο προ-ανανέωσης μοντέλου, έτσι και εδώ, το εσωτερικό του Yaris προσφέρει κορυφαία ευρυχωρία για τα δεδομένα της μικρής κατηγορίας. Έτσι, ακόμη και επιβάτες πέραν του μετρίου αναστήματος δεν θα συναντήσουν κάποιο πρόβλημα με τον αέρα για τα γόνατα και τα κεφάλια. Τέλος, το πορτμπαγκάζ των 286 λίτρων ικανοποιεί με την πρακτικότητα που προσφέρει.

yaris-esoteriko

Advertisement

Ικανοποιεί ο 1.000άρης των 69 ίππων
Η έκδοση της δοκιμής μας κινείται από τον βενζινοκινητήρα των 998 κυβικών εκατοστών της Toyota. Aποδίδει 69 ίππους & 95 Nm ροπής από τις 4.300 σ.α.λ., προσφέροντας στο αμάξωμα των 1.055 κιλών τελική ταχύτητα 155 km/h & επιτάχυνση 0-100 σε 15,3 sec. Αν και τα παραπάνω νούμερα δεν προκαλούν… ίλιγγο σε πρώτη ανάγνωση, το «μικρότερο» στην γκάμα Yaris δεν προβληματίζει σε καμία περίπτωση.

yaris-engine

Παρόλο που πεδίο δράσης του είναι το αστικό περιβάλλον, το μοντέλο μπορεί να κινηθεί εξίσου άνετα και στον αυτοκινητόδρομο και μόνο αν επιλέξεις να πας με γρηγορότερους ρυθμούς θα πρέπει να καταφύγεις σε συχνότερα κατεβάσματα ταχύτητας μέσω του καλού σε αίσθηση χειροκίνητου κιβωτίου των 5 σχέσεων. Επίσης, η μέση κατανάλωση που είδαμε στον υπολογιστή ταξιδίου δεν ξεπέρασε τα 6,3 λτ./100 km.

Advertisement

2017-toyota-yaris-dynamic-31

Σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς το ανανεωμένο Yaris καταφέρνει να σε κινεί με ασφάλεια σε κάθε είδους διαδρομή, με τον βενζινοκινητήρα να κρύβει εντέχνως την 3κύλινδρη αρχιτεκτονική του. Στην πόλη η ανάρτηση καταφέρνει να φιλτράρει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, χωρίς αυτές να «ενοχλούν» τους επιβάτες. Εκτός πόλης, ακόμη και το 1.000άρι Yaris παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στην εθνική, ενώ και στις στροφές το μικρό Toyota δεν χάνει την κατευθυντικότητά του. Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και το σύστημα διεύθυνσης που έρχεται με βελτιωμένη αίσθηση σε σύγκριση με το παρελθόν.

Συμπέρασμα
Το 1.000άρι Toyota Yaris μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκτός του προωθητικού προγράμματος που κατεβάζει την τιμή κάτω από τα 12.000 ευρώ συνδυάζεται και με ένα καλό επίπεδο εξοπλισμού. Σημαντικό δέλεαρ αποτελεί σε κάθε περίπτωση και η 6ετής του εγγύηση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 998 cc
Ισχύς: 69 PS στις 6.000 rpm
Ροπή: 95 Nm στις 4.300 rpm
Μετάδοση: Στον εμπρός άξονα
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 155 km/h
Επιτάχυνση: 0-100 km/h: 15,3 sec
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 6.2 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 99 gr/km
Βάρος: 1.055 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3.945/1.695/1.510 mm
Χώρος αποσκευών: 286 lt
Τιμή: Από 12.000 ευρώ (τη συγκεκριμένη περίοδο ισχύει προωθητικό πρόγραμμα που φτάνει έως τα 500 ευρώ)