ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Crossland 1.2T 130PS MT6

Ελλάδα 22:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Opel Crossland 1.2T 130PS MT6

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Crossland 1.2T 130PS MT6

ΔΟΚΙΜΕΣ

To Opel Crossland συνδυάζει την ευελιξία και την πρακτικότητα, ενώ η ανανεωμένη εκδοχή του έρχεται με νέο, τολμηρό «πρόσωπο» της μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Opel Crossland διαθέτει ευχάριστο χαρακτήρα, καλή αίσθηση ευρυχωρίας και αξιοσημείωτη ευελιξία, αλλά ταυτόχρονα είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που φέρει το νέο «πρόσωπο» της γερμανικής μάρκας, αποβάλλοντας το γράμμα X από την ονομασία του.

Οι μηχανικοί της Opel δεν έμειναν μόνο στο «φαίνεσθαι», αλλά εξέλιξαν αρκετά ακόμα σημεία του ανανεωμένου Crossland, αναβαθμίζοντάς το στους τομείς ασφάλειας και τεχνολογίας.

Επομένως, αυτό το Opel Crossland δεν είναι μόνο ένα… «φρέσκο και ωραίο πρόσωπο», αλλά πολλά περισσότερα, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά, η εξωτερική εμφάνιση και κυρίως η μάσκα του Opel Crossland είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που θα επικεντρωθεί κανείς, μιας και είναι μια εντελώς νέα αισθητική προσέγγιση από τους σχεδιαστές της φίρμας και «φωνάζει» από απόσταση ότι κάτι νέο κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους. Η ενιαία μάσκα, η οποία ονομάζεται Opel Vizor, ενσωματώνει τα φωτιστικά σώματα σε μια ιδιαίτερα μεγάλη μαύρη επιφάνεια και έχει σκοπό, τόσο την υιοθέτησή της σε όλα τα μελλοντικά μοντέλα της Opel όσο και τη… φιλοξενία περισσότερων προηγμένων τεχνολογιών στο άμεσο μέλλον.

Advertisement

Στο κάτω τμήμα του εμπρός προφυλακτήρα υπάρχει η ποδιά σε ασημί απόχρωση (για την έκδοση Ultimate που είχαμε στα χέρια μας) προσδίδοντας μια γερή δόση crossover χαρακτήρα, ενώ η διχρωμία με τη μαύρη οροφή χαρίζει πολλούς πόντους αισθητικά. Η μαύρη απόχρωση φτάνει μέχρι και την πίσω πόρτα, όπου συναντάμε και την ονομασία του μοντέλου σε εμφανές σημείο. Παράλληλα, χρωμιωμένες λεπτομέρειες ανεβάζουν το επίπεδο της κομψότητας, αλλά σημαντικός λόγος συζήτησης προκάλεσαν οι όμορφες 17 ιντσών δίχρωμες ζάντες αλουμινίου.

Advertisement

Η βασική έκδοση προσφέρεται με 16 ιντσών τροχούς, αλλά για πρώτη φορά υπάρχει για το Crossland έκδοση GS Line. Στην τελευταία υπάρχουν στάνταρ οι 17 ιντών τροχοί, μαύρη οροφή, κόκκινη ‘υπογραφή’ στα φώτα ημέρας, εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό (πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.), πίσω φωτιστικά σώματα LED και ράγες οροφής, και διαφοροποιείται πλήρως από τον ανταγωνισμό.

Στο εσωτερικό, το ανανεωμένο Opel Crossland έχει την γνώριμη φιλόξενη εικόνα με την απερχόμενη γενιά, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο την ευρυχωρία και τα υψηλής ποιότητας εργονομικά εμπρός καθίσματα AGR, τα οποία αυξάνουν την άνεση στους επιβάτες σε μακρινά ταξίδια. Μάλιστα, η επένδυση alcantara «ζεσταίνουν» ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα της καμπίνας με μια γερή δόση από premium πινελιές.

Advertisement

Η καλή ποιότητα των μαλακών υλικών, καθώς και η εξαιρετική συναρμογή είναι έντονη, ωστόσο εκεί που “λάμπει” είναι στην ευελιξία που προσφέρουν τα πίσω συρόμενα καθίσματα. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη σειρά διαιρούμενων καθισμάτων 60/40 μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 mm, αυξάνοντας παράλληλα τον χώρο αποσκευών από 410 έως 520 λίτρα. Φυσικά, κατά την αναδίπλωση, η τιμή αυτή φτάνει τα 1.255 λίτρα. Συνεπώς, η φιλοξενία 4 ενήλικων στο εσωτερικό γίνεται με μεγάλη ευκολία, ενώ ακόμα ένας θα μπορέσει να βολευτεί χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις.

Από πλευράς multimedia, η Opel περιλαμβάνει την οθόνη αφής 8 ιντσών, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της κονσόλας ενσωματωμένη με το υπόλοιπο ταμπλό. Τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός μπορούν να χειριστούν το σύστημα πολυμέσων, χωρίς πρόβλημα μιας και το απλό λογισμικό δεν θα δυσκολέψει κανέναν. Προαιρετικά υπάρχει το OpelConnect και το LIVE Navigation με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και πληροφορίες για τις τρέχουσες τιμές καυσίμου.

Όλα τα παραπάνω χρειάζονται εάν δεν έχουμε συνδέσει το smartphone μας με καλώδιο, ώστε να ενεργοποιηθεί είτε το Apple CarPlay είτε το Android Auto, ανάλογα με το λογισμικό του κινητού τηλεφώνου. Ακόμα, διατίθεται το προαιρετικό σύστημα ασύρματης επαγωγικής φόρτισης του smartphone, εφόσον το τελευταίο το υποστηρίζει.

Το νέο Opel Crossland εφοδιάζεται με μια γκάμα αποδοτικών κινητήρων βενζίνης 1.2 lt. (turbo) και πετρελαίου 1.5 lt. Οι βενζινοκινητήρες έχουν απόδοση από 83 ίππους έως και 130 ίππους, ενώ για τους πετρελαιοκινητήρες υπάρχουν διαθέσιμες οι αποδόσεις 110 PS και 120 PS. Όλα τα παραπάνω σύνολα πληρούν τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d.

Το «δικό» μας Crossland φέρει τον κορυφαίο βενζινοκινητήρα των 130 ίππων και 230 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (υπάρχει έκδοση και με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων). Σύμφωνα με την εταιρεία, το crossover μπορεί να ταξιδέψει 100 χλμ./ώρα «καίγοντας» 5,7 lt. βενζίνης (WLTP). Σε πραγματικές συνθήκες και χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το δεξί πεντάλ, η τιμή που ανέφερε το trip computer κυμάνθηκε από 7 έως και 7,5 lt./100 km.

Όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων CO2, η Opel τις κράτησε σε χαμηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στα 130 g/km (WLTP). Δεν είναι το αυτοκίνητο που θα ενθουσιάσει για τις επιδόσεις του, αν και τα 9,9 sec που χρειάζεται για να φτάσει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, μαρτυρούν για ένα σπιρτόζικο μοντέλο με τη ροπή να είναι αισθητή από τις χαμηλές rpm, για την ακρίβεια λίγο κάτω από τις 2.000. Ο θόρυβος του κινητήρα είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό για όλα τα 3κύλινδρα μοτέρ, κάτι που πλέον έχουμε συνηθίσει, χωρίς όμως να προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση. Ακόμα, η τελική ταχύτητα έχει οριστεί από τον κατασκευαστή στα 201 χλμ./ώρα.

Με έμφαση στην άνεση και την πρακτικότητα, η Opel παρουσιάζει το νέο 4,23 μέτρων Crossland (μήκος με τις προστατευτικές ποδιές), έχει σκοπό να ικανοποιήσει τον υποψήφιο αγοραστή που θέλει να κάνει τα πάντα… παντού. Η ευελιξία του εντός πόλης και η σωστή ρύθμιση της ανάρτησης είναι στοιχεία που θα εκτιμήσει ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες, ενώ έχει όλα τα φόντα για να σε συντροφεύσει σε ένα απολαυστικό ταξίδι. Η ψηλή θέση οδήγησης είναι χαρακτηριστικό στην εν λόγω κατηγορία, χαρίζοντας μια πιο σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει στον “έξω” κόσμο, ενώ το Head Up display προβάλλει κάθε στιγμή τα σημαντικότερα δεδομένα στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Το τελευταίο θα θέλαμε να είναι λίγο πιο ψηλά, ώστε να βρίσκεται πάντα στο ύψος του δρόμου και όχι πάνω στο αμάξωμα, αλλά και πάλι βοηθάει στον οδηγό να μην παίρνει εντελώς τα μάτια του από την άσφαλτο, κοιτώντας τον κλασικό πίνακα οργάνων. Σημαντική αναβάθμιση στο ανανεωμένο Crossland αποτελεί και η πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού, που είναι ουσιαστικά οι προσαρμοζόμενος προβολείς Adaptive full-LED με φωτισμό στροφής.

Για ακόμα καλύτερη πρόσφυση παντός εδάφους, η Opel εξοπλίζει το νέο Crossland και με το προαιρετικό σύστημα IntelliGrip, παρέχει βέλτιστη ελκτική πρόσφυση και σταθερότητα σε όλες τις επιφάνειες. Το IntelliGrip περιλαμβάνει τα εξής πέντε προγράμματα: Normal, Snow, Mud, Sand και ESP Off. Η έλλειψη της τετρακίνησης λοιπόν δεν αποτελεί εμπόδιο για να πατήσει κανείς για λίγο εκτός δρόμου, χάρη στο IntelliGrip. Ωστόσο, το αυτοκίνητο δοκιμής δεν διαθέτει το παραπάνω σύστημα, γι’αυτό και παραμείναμε σε ασφαλτοστρωμένο τερέν, αποφεύγοντας τις“off-road εξορμήσεις”. Βέβαια, ακόμα ένα φρένο έβαλαν και οι όμορφες 17 ιντσών ζάντες.

Οι μηχανικοί της Opel στο Rüsselsheim ανέπτυξαν νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την εμπρός ανάρτηση με γόνατα McPherson και τον ημιάκαμπο πίσω άξονα, ενισχύοντας την οδηγική συμπεριφορά του νέου Crossland. Σε συνδυασμό με το νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού που βελτιώνει την κατευθυντική ακρίβεια και την αίσθηση σε ευθεία πορεία, το πλαίσιο του νέου Crossland επιτυγχάνει καλύτερη σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο.

Ανέκαθεν, τo Opel Crossland αποτελεί ένα overall crossover με ιδιαίτερη ευελιξία και υψηλή πρακτικότητα. Η γερμανική φίρμα, με τη γερή ανανέωσή του, πρόσθεσε και την τολμηρή αισθητική με τη μάσκα “Vizor”, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Το designάτο Crossland προσφέρεται τώρα από 16.700 ευρώ με τον 1.2 των 83 ίππων, ενώ για το Crossland με τον ισχυρότερο κινητήρα ξεκινάει από τα 19.100 ευρώ. Τέλος, με το πρόγραμμα !more Opel διατίθεται επιπλέον εξοπλισμός στο νέο σας αυτοκίνητο εντελώς δωρεάν.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας (cc): 1.199
Ισχύς (PS): 130 στις 5.500 rpm
Ροπή (Nm): 230 στις 1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα (km/h): 201
Επιτάχυνση 0-100 km (sec): 9,9
Μεικτή κατανάλωση (lt/100 km): 5,7 (WLTP)
Εκπομπές CO2 (gr/km): 130
Βάρος: 1.259 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.217/1.825/1.605 mm
Μεταξόνιο (mm): 2.604
Χώρος αποσκευών: 410 lt (520 με συρόμενο κάθισμα)
Τιμή: από 19.100 ευρώ (21.100 για την πλούσια έκδοση Ultimate)

Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Opel Mokka-e (+τιμές)
Στην Ελλάδα το νέο Opel Crossland (+τιμές)
Δοκιμή: Opel Corsa-e (Fast Charging)