Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice: Ηλεκτρικά

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Nissan Juke 1.0 DIG-T 114 PS

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Το μικρό SUV της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας φαντάζει ιδανικό για τα φορολογικά δεδομένα της Ελλάδας.

H Nissan πριν από πολλά χρόνια μετά την παρουσίαση του Qashqai που έφερε τα πάνω κάτω στην κατηγορία των SUV κατάφερε να ανατρέψει και πάλι τα δεδομένα με την παρουσίαση ενός μικρότερου SUV που έφερε το λογότυπο Juke. Η πρώτη γενιά κατάφερε να διαθέσει πάνω από 1,5 εκατ. μονάδες παγκοσμίως παρά την εκκεντρική του σχεδίαση και τώρα η νέα γενιά εμφανίζεται πιο σύγχρονη και νεανική από ποτέ επιδιώκει να πετύχει την υψηλότερη θέση στον πίνακα των πωλήσεων.

Άλλωστε τo Nissan Juke ανέκαθεν αποτελούσε ένα μοντέλο που φαντάζει ιδανικό στα φορολογικά δεδομένα της Ελλάδας καθώς καταφέρνει πέραν της μοναδικής του σχεδίασης να προσδίδει εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης, υψηλή μεταπωλητική αξία, αξιοπιστία και βέβαια όλα τα παραπάνω διατίθενται σε μια δελεαστική τιμή η οποία κυμαίνεται από 18.700 ευρώ.

Όσον αφορά στα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με το νέο τρόπο υπολογισμού WLTP κυμαίνονται σε 86,4 ευρώ εξαιτίας των χαμηλών εκπομπών CO2.

Ξεχωριστό

Η νέα γενιά του Nissan Juke διατήρησε και εξέλιξε το εντυπωσιακό προφίλ του παραμένοντας έτσι ένα ξεχωριστό και δυναμικό μοντέλο για την κατηγορία οχημάτων που ανήκει.

Ο έντονος συνδυασμός των ακμών με τις καμπύλες επιφάνειες και τις μικρές γυάλινες επιφάνειες λόγω coupe σχεδιαστικής λογικής σε συνδυασμό με το μυώδες εμπρόσθιο μέρος με τα χαρακτηριστικά LED φανάρια δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που σίγουρα δεν συναντά κανείς σε άλλο ανταγωνιστικό μοντέλο.

Βέβαια στο νέο μοντέλο υπάρχουν στοιχεία που είναι λιγότερο προκλητικά όπως για παράδειγμα τα φτερά που τώρα είναι λιγότερο φουσκωμένα και τα επάνω φώτα στις ακμές των φτερών που είναι ενσωματωμένα στα φτερά βελτιώνοντας ταυτόχρονα εκτός από τον εντυπωσιασμό των περαστικών και την αεροδυναμική του συνόλου.

Το πίσω μέρος του Nissan Juke 1.0 μοιάζει συμβατικό διατηρώντας ισορροπίες και βέβαια δίνει ένα σοβαρότερο τόνο στο αμάξωμα.

Λειτουργικό και hitech

Το εσωτερικό του νέου Juke αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Το μακρύτερο μεταξόνιο μεταφράζεται σε αισθητά περισσότερο χώρο για τα γόνατα πίσω, κι ένα σαφώς μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ.

Όσον αφορά στα όργανα και στην διάταξή τους θα λέγαμε ότι η καμπίνα θυμίζει το Micra με τις αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις να είναι ξεκάθαρες, τα χειριστήρια να είναι εύκολα στην λειτουργία τους ενώ η εργονομία δεν επιδέχεται κριτικής καθώς φαντάζουν όλα τόσο απλά ώστε να μην χρειάζεται ο οδηγός να καταφύγει στο manual.

Όσον αφορά στην ποιότητα το ταμπλό είναι καλυμμένο με σκληρό πλαστικό ενώ μαλακότερα στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί στις πόρτες και σε άλλα μέρη μπροστά από τον συνοδηγό. Ιδιαίτερη πινελιά αποτελούν και τα πλαστικά βαμμένα μέρη γύρω από τους χαρακτηριστικούς αεραγωγούς.

Στο μέσον του ταμπλό έχει τοποθετηθεί μια ψηφιακή οθόνη για τον χειρισμό των πολυμέσων που εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες της.

Η θέση οδήγησης του Nissan Juke 1.0 DIG-T είναι υψηλή και ευχάριστη με καλή πλευρική στήριξη των καθισμάτων.

Η ορατότητα προς τα εμπρός πάντως παραμένει καλή μπροστά χάρη στις λεπτές μπροστινές κολώνες, ωστόσο προς τα πίσω είναι περιορισμένη και τη λύση δίνει η κάμερα οπισθοπορείας.

Ο χώρος αποσκευών είναι τώρα 422 λίτρα  τοποθετώντας το Nissan Juke 1.0 DIG-T κοντά στην κορυφή της κατηγορίας, ενώ σε σχέση με το παρελθόν η πίσω πόρτα έχει γίνει φαρδύτερη επιτρέποντας την φόρτωση μεγαλύτερων αποσκευών.

114 ίπποι

Το Nissan Juke αποτελεί ένα από μοντέλα της Nissan που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η ήπια υβριδική τεχνολογία αλλά όπως φαίνεται ο υπερτροφοδοτούμενος τρικύλινδρος χιλιάρης βενζινοκινητήρας τα καταφέρνει αρκετά καλά καθώς προσδίδει οικονομία αλλά και αξιοπρεπείς επιδόσεις.

Το Nissan Juke 1.0 DIG-T χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα των 999.εκ. 1.0 IG-T που αποδίδει μέγιστη ισχύ 114 στις 5.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 200Nm στις 3.000 σ.α.λ., επιτυγχάνοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 10,7 ” χάρη στο μικρό βάρος των 1.187 κιλά.

Στην πράξη ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δεν βάζει φωτιά στον δρόμο αλλά κινεί με αξιοπρέπεια και οικονομία το δημοφιλές μικρό SUV χωρίς οι επιβάτες του να ενοχλούνται από τον θόρυβο που παράγει ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας.

Η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου που διαθέτει σωστή κλιμάκωση και αίσθηση και βέβαια είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός τους προς την οικονομία.

Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η χαμηλή τιμή της μέσης κατανάλωσης του Nissan Juke της δοκιμής μας η οποία κυμάνθηκε σε περίπου 5,2 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Απόλυτη ικανοποίηση

Το Nissan Juke με τους 114 ίππους αποτελεί ένα μοναδικό SUV που αναμένεται να ικανοποιήσει απόλυτα ακόμη και πολύ απαιτητικούς οδηγούς τουλάχιστον σε οδηγικό επίπεδο. Η σφικτή ρύθμιση της ανάρτησης, η στιβαρότητά του αλλά και η ικανότητά του να αποσβένει τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες στην καμπίνα.

Εκτός από τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά συστήματα, το νέο Nissan Juke διαθέτει επιπλέον και τα Active Ride Control και Active Trace Control, τα οποία φροντίζουν ώστε ο οδηγός να μην ανησυχεί για τίποτα όποιο ρυθμό κίνησης κι αν επιλέξει.

Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan Juke 1.0 DIG-T  νοιώθει άνετα παραμένοντας ευθύβολο και σταθερό ενώ οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με συνεχείς στροφές το Juke με το κορυφαίο πλαίσιο προσδίδει τα μέγιστα ωστόσο εμφανίζει κάποια έλλειψη δύναμης αλλά η καλορυθμισμένη ανάρτηση σε συνδυασμό με το εξαιρετικό τιμόνι αλλάζουν τα δεδομένα.

Εκτός δρόμου το Nissan Juke αποτελεί ένα SUV χωρίς τετρακίνηση οπότε οι δυνατότητες του αυτοκινήτου είναι περιορισμένες για off-road περιπέτειες

Όμως η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (17 εκατοστά) είναι υπεραρκετή για κίνηση σε χωματόδρομους η αναβάσεις στα… πεζοδρόμια.

Μέσα στην πόλη η υψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV δίνει άλλο «αέρα» στον οδηγό του ο οποίος έχει στη διάθεσή τους μια πραγματικά πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Το τιμόνι σε συνδυασμό με την ανάρτηση αποτελούν συμμάχους του οδηγού ενώ το κόστος κίνησης πραγματικά διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ύπαρξη κάμερας οπισθοπορείας κάνει τη διαδικασία παρκαρίσματος παιχνιδάκι ακόμη και για έναν άπειρο οδηγό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ NISSAN JUKE 1.0T 114 ps
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 114PS/5.000 rpm
Ροπή: 200 Nm/3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 10,7 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μέση κατανάλωση (l/100 km): 5.9 lt
Εκπομπές CO2: 135 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.210/1.800/1.596 mm
Μεταξόνιο: 2.636 mm
Βάρος: 1.187 kg
Χώρος αποσκευών: 422 lt
Τιμή: Από 18.700€

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto