Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia ΧCeed 1.5T Hybrid

Ελλάδα 8:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Kia ΧCeed 1.5T Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia ΧCeed 1.5T Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι Κορεάτες όχι μόνο δεν αστειεύονται, αλλά πλέον κοιτάζουν αφ’ υψηλού τους πάντες. Και το ανανεωμένο Kia XCeed είναι μία ακόμα περίπτωση της εκρηκτικής ανόδου της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Ψάξτε για άλλη εταιρία με την εξέλιξη της Kia τα τελευταία χρόνια και μάλλον δεν θα βρείτε. Η Kia της Ευρώπης, η Kia που κατασκευάζει και εξελίσσει τα αυτοκίνητά της με βάση τα γούστα και τις ανάγκες του ευρωπαίου καταναλωτή, είναι ένα βιομηχανικό sucess story από εκείνα που αφήνουν το στίγμα τους σε μία ολόκληρη εποχή.

Για τα ηλεκτρικά της έχουν ειπωθεί τα καλύτερα και από όλες τις πλευρές. Και για τα άλλα, τα συμβατικά της, μιλά η αγορά και οι πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ιδίως στην γκάμα των SUV της όπου οι προτάσεις είναι πολλές (βλέπε Stonic, XCeed, Niro και Sportage) με πληθώρα κινητήρων, μεγεθών, σχεδίων και εμπορικού status.

Ξεχωριστή περίπτωση σ’ αυτή την υπερπαραγωγή μοδάτων crossover έχει το XCeed. Μία πολύ έξυπνη ιδέα της Kia από το “μακρινό” 2019, όταν έβγαλε στην αγορά ένα στιλάτο και σπορτίφ σχέδιο, έχοντας συλλάβει αρκετά έγκαιρα την τάση των κουπέ-crossover που σήμερα είναι το απόλυτο trend σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Το XCeed κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού, όχι μόνο λόγω του πολύ όμορφου αμαξώματος. Αλλά και χάρη στο γεγονός ότι συνδύαζε με ένα πολύ ψαγμένο τρόπο το πολύ μοδάτο πακετάρισμα με έναν ολοκληρωμένο οδηγικό χαρακτήρα και ποιοτικά χαρακτηριστικά που το έφερναν στο κατώφλι ακριβότερων premium κατασκευών.

Έχοντας δημιουργήσει αίσθηση ήδη με την πρώτη γενιά του, έφθασε η ώρα για ένα φρεσκάρισμα που στόχο έχει να το διατηρήσει στην κορυφή της επικαιρότητας σε μία κατηγορία που οι εξελίξεις τρέχουν μηνα με το μήνα.

Advertisement

Σχεδιαστικά, το ανανεωμένο XCeed έχει δεχτεί τις αλλαγές ενός κλασικού facelift, με νέα μάσκα, διαφορετικά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, νέους προφυλακτήρες και διαφορετικές εισαγωγές για τις “αεροκουρτίνες” που βελτιώνουν την κίνηση του αέρα γύρω από τους τροχούς.

Η έκδοση GTLine έχει πιο χαρακτηριστικές αλλαγές, ιδίως στο πίσω μέρος όπου τα φωτιστικά σώματα είναι διαφορετικής σχεδίασης, με μία εντυπωσιακή δομή από LED σε σχήμα κυψέλης και δυναμική λειτουργία φωτισμού.

Advertisement

Παράλληλα και στο υπόλοιπο αμάξωμα έχουν προστεθεί μαύρα γυαλιστερά τμήματα στη μάσκα, στους καθρέπτες και την οροφή, που σε συνδυασμό με το νέο διαχύτη στο πίσω μέρος και τις αποκλειστικές ζάντες των 18 ιντσών δημιουργούν ένα σύνολο πολύ δυναμικό και με εμφανή την σπορτίφ προδιάθεσή του.

Από άποψη διαστάσεων παραμένει ως είχε με το μήκος να φθάνει στα 4,395 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2,659 μέτρα. Λίγο μεγαλύτεροι είναι οι πρόβολοι, εμπρός κατά 25 χιλιοστά και πίσω κατά 60 χιλιοστά. Η απόσταση από το έδαφος στην έκδοση GTLine με τις 18άρες ζάντες είναι στα πολύ ικανοποιητικά 184 χιλιοστά.

Η γενικότερη ταξική άνοδος της Kia τα τελευταία χρόνια γίνεται άμεσα αισθητή με το άνοιγμα της πόρτας και βλέποντας το εσωτερικό του νέου XCeed. Χωρίς εμφανείς αισθητές σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις από το παρελθόν, η εταιρία εστιάζει στο να αναδεικνύει μία γενικευμένη αίσθηση ποιότητας και εξαιρετικής συναρμογής των πλαστικών.

Advertisement

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται δείχνουν και είναι πρώτης ποιότητας, με όλες σχεδόν τις επιφάνειες να καλύπτονται με μαλακά στην υφή πλαστικά. Τα οποία συνδυάζονται όμορφα με μαύρες γυαλιστερές επιφάνειες σε επιλεγμένα σημεία, που προσδίδουν έναν classy χαρακτήρα στην όλη εικόνα που αποπνέει το σαλόνι του κορεάτικου crossover.

O πίνακας οργάνων είναι ο γνωστός και πολύ όμορφος ψηφιακός της εταιρίας, με διαγώνιο 12,3 ιντσών, με πολύ ωραία γραφικά και δυνατότητα να αλλάζει περιβάλλον -και χρώμα- ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί. Στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται μία οθόνη αφής των 10,25 ιντσών, με πολύ καλή απόκριση στην αφή των χειριστών και καλά τακτοποιημένα μενού σε συνδυασμό με έξυπνα επιλεγμένους φυσικούς διακόπτες.

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι επαρκέστατοι για τα δεδομένα της κατηγορίας, όχι όμως κορυφαίοι. Κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην κλίση της οροφής στο πίσω μέρος, που εκτός των άλλων περιορίζει και την ορατότητα προς τα πίσω.

Οι χώροι για τις αποσκευές είναι και αυτοί στα όρια της κατηγορίας, με τις υβριδικές εκδόσεις να αρκούνται στα 380 λίτρα (ή 1.332 λίτρα με τα καθίσματα αναδιπλωμένα). Τουλάχιστον το πορτ-μπαγκάζ έχει κανονικό σχήμα και είναι ιδιαίτερα βολικό στην φόρτωσή του.

Η έκδοση GTLine της δοκιμής αναδεικνύει ακόμα περισσότερο αυτή την premium αύρα που χαρακτηρίζει το XCeed, διαθέτοντας επενδύσεις από δέρμα σε διάφορα σημεία, ένα πολύ όμορφο πολυλειτουργικό τιμόνι καθώς και ένα σετ από εξαιρετικής αισθητικής και άκρως αποτελεσματικά μπάκετ καθίσματα για τους εμπρός επιβάτες.

Η εργονομία και οι πρακτικές λύσεις για αποθήκευση μικροαντικειμένων είναι μέσα στα ατού της πρότασης της Kia, παρέχοντας μεταξύ άλλων και θήκη ασύρματης φόρτισης για τα τηλέφωνα αλλά και θύρες φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες.

Ο εξοπλισμός είναι μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας, και διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, Premium, Platinum και GT-line, όντας χωρίς ελλείψεις από την βασική έκδοση. Φυσιολογικά η κορυφαία εκδοχή διαθέτει αυτό το κάτι παραπάνω που συμβάλλει στην εντύπωση ενός πακέτου μεγαλύτερης και ακριβότερης κατηγορίας με στοιχεία πολυτέλειας όπως τα θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα με λειτουργία μνήμης.

Οι δυνατότητες ψηφιακής διασύνδεσης είναι οι αναμενόμενες, με γρήγορη και εύκολη σύνδεση των κινητών συσκευών με το σύστημα πολυμέσων το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα της JBL.

Οι παρεχόμενες τεχνολογίες σε συστήματα υποβοήθησης είναι και αυτές πληθωρικές, με την ομπρέλα DriveWise όπως την ονομάζει η Kia να περιλαμβάνει λειτουργίες όπως Highway Driving Assist, Blind Spot Collision Avoidance Assist Safe Exit Assist, Rear Cross–Traffic Collision Assist και Smart Parking Assist.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινητήρες, το XCeed συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο πληθωρικές περιπτώσεις στην κατηγορία του, περιλαμβάνοντας υβριδικά, plug-in υβριδικά ακόμα και diesel σύνολα. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση για την χώρα μας είναι χωρίς αμφιβολία αυτή που σας παρουσιάζουμε στην δοκιμή μας, με τον τετρακύλινδρο των1,5 λίτρων να αποδίδει 160 ίππους σε συνδυασμό με ένα mild hybrid υβριδικό σύστημα των 48V.

Πρόκειται για ένα αρκετά “ψαγμένο” μοτέρ, με τεχνολογία συνεχώς μεταβαλλόμενης ρύθμισης της βύθισης των βαλβίδων (CVVD) που υπόσχεται καλύτερη λειτουργία του κινητήρα και μείωση της κατανάλωσης. Ο συνδυασμός με το ήπιο υβριδικό σύστημα τον κάνει ακόμα πιο ευχάριστο στην καθημερινή χρήση, προσθέτοντας έξτρα “νεύρο” στα χαμηλά και αθόρυβη λειτουργία σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών κίνησης (ιδίως μέσα στην πόλη).

Το σύστημα της Kia έχει και κάποιες έξυπνες λειτουργίες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του στην οικονομία σε καύσιμο. Μία από αυτές είναι η λειτουργία “sailing”, η οποία σβήνει τον κινητήρα όταν ο οδηγός αφήσει το πόδι του από το γκάζι και το αφήσει να ρολάρει. Υπάρχει επίσης σύστημα ανάκτησης της ενέργειας από την πέδηση και ένα πολύ “δραστήριο” start/stop που επεμβαίνει και σβήνει τον κινητήρα κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα ακόμα και εν κινήσει.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν άλλο λίγο άλλο περισσότερο στην διατήρηση της κατανάλωσης σε λογικά επίπεδα. Οι τιμές που πήραμε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας ήταν αρκετά ενθαρρυντικές αν σκεφτούμε τον χαρακτήρα και τους 160 ίππους του κινητήρα.

Με εντελώς χαλαρή εκδρόμική διάθεση έδειξε να μπορεί να κινηθεί και κοντά στα 6 λτ/100 χλμ, ενώ υπό πίεση δεν ξεπέρασε κατά πολύ τα 8 λίτρα. Μία μέση τιμή για την δοκιμή μας, στα 7,2 λτ./100 χλμ, είναι νούμερο που δείχνει αρκετά λογικό για ένα τέτοιο σπορτίφ crossover με ένα τόσο σύνθετο οδηγικό ταμπεραμέντο.

Στον δρόμο λοιπόν, το XCeed παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και “ζωντανό” χαρακτήρα με ευδιάκριτη μία σπορτίφ χροιά στον τρόπο που κινείται. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ο εξαιρετικός κινητήρας, που χάρη και στο ήπια υβριδικό σύστημα έχει γεμάτο τράβηγμα σε όλη την κλίμακα του στροφομέτρου.

Με περισσεύματα δύναμης για κάθε είδους διαδικασία (ή οικογενειακό… φορτίο), θα διατηρήσει αβίαστα -και αρκετά αθόρυβα- υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Ενώ όταν του ζητηθεί δεν θα κρύψει τους 160 ίππους και θα βγάλει τον οδηγό ασπροπρόσωπο σε ένα δύσκολο προσπέρασμα ή σε μία διαδρομή με στροφές και διάθεση για παιχνίδι.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα καλύτερα αν το επτατάχυτο DCT κιβώτιο ήταν λίγο πιο άμεσο στα κατεβάσματα ή αν υπήρχαν paddles για χειροκίνητη αλλαγή των σχέσεων. Πάντως η εικόνα διορθώνεται αισθητά στην επιλογή του sport προγράμματος, όπου τόσο η απόκριση του κινητήρα όσο και το κιβώτιο γίνονται πιο άμεσα στις αντιδράσεις τους, μαζί με ένα πιο σφιχτό σε αίσθηση τιμόνι.

Το τελευταίο είναι μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας των crossover, με επαρκή πληροφόρηση αλλά χωρίς την αμεσότητα κάποιων μοντέλων του ανταγωνισμού, κυρίως από Γαλλία μεριά. Τα φρένα επίσης είναι δυνατά αν και το πεντάλ θα μπορούσε να έχει λίγο περισσότερο γραμμική αίσθηση και όχι μία κάπως δυνατή απόκριση στο αρχικό πάτημα.

Από εκεί και πέρα, το ανανεωμένο XCeed φαίνεται να επωφελείται από τα νέα και πιο μαλακά ελατήρια που κάνουν την λειτουργία της ανάρτησης εμφανώς πιο ευχάριστη και ικανή να φιλτράρει ιδανικά τις εγκάρσιες ανωμαλίες. Οι κλίσεις στις στροφές είναι περιορισμένες και εύκολα διαχειριζόμενες από τους μεγάλους τροχούς των 18 ιντσών και τα πολύ φαρδιά ελαστικά διάστασης 235/45 R18 της Continental.


Η γενική εικόνα από το πλαίσιο και τις αναρτήσεις είναι αυτή ενός αυτοκινήτου που είναι ιδιαίτερα πολιτισμένο και “δεμένο”, έτσι ώστε να περνά με μία ποιοτική αίσθηση πάνω από άσφαλτο με κακοτεχνίες ή να μην κουράζει τους επιβάτες όταν αποφασίσει να κινηθεί και σε έναν χωματόδρομο. Και παράλληλα να μπορεί να προσφέρει στιγμές λελογισμένης οδηγικής απόλαυσης, έχοντας την σπορτίφ “σπίθα” πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί σε έναν λίγο πιο ζωηρό τρόπο κίνησης.

Συνοψίζοντας, το ανανεωμένο Kia XCeed είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που η εταιρία δουλεύει “αθόρυβα” και με ξεκάθαρη στόχευση, έτσι ώστε πέρα από τα τυπικά ενός facelift (φώτα, προφυλακτήρες και ηλεκτρονικές “χάντρες”) να επεμβαίνει και σε κάποια επιμέρους σημεία που βελτιώνουν και επί της ουσίας το αυτοκίνητο.

Έτσι πέρα από τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση, ιδίως σε αυτή την αβανταδόρικη έκδοση GTLine της δοκιμής, και το καλά δουλεμένο driveline, το ανανεωμένο XCeed καταφέρνει χωρίς τυμπανοκρουσίες να γίνει ένα ακόμα καλύτερο αυτοκίνητο. Ένα crossover με πλούσια χαρακτηριστικά τεχνολογίας και μία απίστευτη ποιότητα κύλισης που θα ικανοποιήσει απόλυτα τον στόχο του να είναι ένα γνήσια και βαθιά ευρωπαϊκό αυτοκίνητο.

Η τιμή του ξεκινά από τα 25.090 ευρώ με σωστά επιλεγμένο εξοπλιστικό πακέτο, ενώ η έκδοση GTLine της δοκιμής μας, αποκτά το πλήρες πακέτο με πολλά έξτρα και αποκλειστικά στοιχεία, αναδεικνύοντας το Κορεάτικο crossover στην καλύτερή του διάσταση. Και το κάνουν να στέκεται χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος απέναντι σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και πολυπληθή ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, έστω και αν ο λογαριασμός έχει σκαρφαλώσει πλέον στα 28.990 ευρώ για την χειροκίνητη έκδοση ή τα 31.190 ευρώ για την έκδοση με το διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο.

Η ουσία είναι ότι η Kia της Ευρώπης, η Kia του XCeed, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από όλους όσοι παίζουν σε αυτή την κατηγορία. Η σπορτίφ φινετσάτη εικόνα του έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, η ποιότητα και το πακέτο εξοπλισμού (να μην ξεχάσουμε και τα 7 χρόνια εγγύησης για τα πάντα όλα) θα εντυπωσιάσουν ακόμα και τον πιο δύσκολο, ενώ και στον δρόμο είναι ένα γνήσιο τέκνο μιας Kia που πορεύεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση ένα ελκυστικό και πολυτάλαντο αυτοκίνητο με ένα ιδανικό setup για την Ελλάδα, που θα κάνετε μεγάλο λάθος αν το προσπεράσετε σε αυτή την κατηγορία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Kia XCeed 1.5T 160 PS 48V 7DCT
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος turbo βενζίνης, 1.482 cc
Ισχύς: 160 PS/ 5.500 rpm
Ροπή: 253 Nm/ 1.500 – 3.500 rpm
Μετάδοση: Στους μπροστινούς τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,2 δλ.
Τελική ταχύτητα: 208 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,2/ 7,2 l/100 km
Εκπομπή CO2: 139-144,4 gr/km
Βάρος: 1.430 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.395 x 1.826 x 1.495 mm
Χώρος αποσκευών: 380-1.332 lt
Τιμή: Από 25.090 € (GT-line από 28.990 € με το χειροκίνητο κιβώτιο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Kia XCeed: Η γραμμή παραγωγής του εκσυγχρονίστηκε!
Επίσημο: Το ανανεωμένο Kia XCeed (+video)
Οι τιμές του ανανεωμένου Kia XCeed στην Ελλάδα!