Δοκιμή: Hyundai Tuscon Hybrid 1.6D 4WD
ΔΟΚΙΜΕΣ
Το ανανεωμένο Hyundai Tuscon δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Κορεάτες όχι μόνο δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά «τζάκια». Αλλά μάλλον τα έχουν ξεπεράσει με χαρακτηριστική ευκολία.
Κοιτάζοντας από απόσταση και με σχετική ψυχραιμία αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, δεν έχεις παρά να παρατηρήσεις ότι μέσα στον γενικότερο χαμό και τα αμέτρητα προβλήματα, υπάρχει μια δύναμη που συνεχίζει να πορεύεται τον δικό της δρόμο, χωρίς σοβαρές αναταράξεις και με ξεκάθαρους στόχους.
WHAT CAR
Οι Κορεάτες έχουν καταφέρει κάτι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο: Να αποφύγουν τις περιττές διαμάχες, να διαφυλάξουν το δικό τους «σπίτι» και να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν καλά εδώ και δεκαετίες. Να δουλεύουν δηλαδή μεθοδικά και με σταθερά εξελικτικά βήματα, και να φτιάχνουν αυτοκίνητα που πλέον είναι στην πρώτη γραμμή της κάθε κατηγορίας τους.
Στα ηλεκτρικά τους είναι μάλλον περιττό να αναφερθούμε. Εκεί έχουν φτιάξει την δική τους σχολή, έχοντας φτάσει να δείχνουν τον δρόμο σε όλους. Για τα συμβατικά τους μιλάει η ίδια η αγορά, και δη η ευρωπαϊκή, όπου τα αυτοκίνητα του γκρουπ Hyundai-Kia (και κυρίως τα SUV) φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων σε πολλές και ζόρικες αγορές.

Ήρεμη δύναμη λοιπόν οι Κορεάτες, με ξεκάθαρους στόχους και έξυπνη πρακτική στο να μη μπλέκουν σε πολιτικά και άλλα παιχνίδια, αλλά να εστιάζουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: να παράγουν προϊόντα που εστιάζουν στην ουσία και τις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή. Και ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ίσως το κορυφαίο της μάρκας για τα τελευταία χρόνια, είναι και το ανανεωμένο Tuscon της δοκιμής μας.
Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το Tuscon αυτής της γενιάς κάπου στις αρχές της δεκαετίας, έγινε αμέσως ξεκάθαρο ότι με αυτό το αυτοκίνητο η Hyundai ανέβασε όχι μία αλλά δυο και τρεις ταχύτητες στην εξελικτική της πορεία. Το εντυπωσιακό στο μάτι και ακόμα πιο εντυπωσιακό στα οδηγικά του χαρακτηριστικά μεσαίο SUV κέρδισε αμέσως την εύνοια των ειδικών ανά τον κόσμο και την προτίμηση του κοινού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υπήρξε και παραμένει ένα κομβικό κομμάτι για την είσοδο της Hyundai στα premium χωράφια της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας, όντας ένα προϊόν ψαγμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και εκτελεσμένο στην εντέλεια.

Και ως τέτοιο, η πρόσφατη ανανέωσή του ήρθε απλά να δώσει μία έξτρα λάμψη σε ένα αυτοκίνητο που ακόμα και χωρίς το face lift θα μπορούσε άνετα να παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία του.
Η αισθητική ανανέωση εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο εμπρός μέρος, όπου το καινοτόμο σχέδιο με τα «κρυφά» φώτα και την εντυπωσιακή μάσκα, έχει δεχτεί κάποιες αλλαγές έτσι ώστε να κατέβουν λίγο οι τόνοι και να γίνει πιο κομψό και λιγότερο «κραυγαλέο».
Τα Parametric Hidden Lights όπως τα ονομάζει η Hyundai έχουν επανασχεδιαστεί, με νέα τεχνολογίας κοπής με λέιζερ, κάτι που τα κάνει πιο λαμπερά και προσδίδει στο εμπρός μέρος μία πιο premium διάσταση.

Το πίσω μέρος έχει και αυτό κάποιες μικρές αλλαγές στα φωτιστικά σώματα και τον προφυλακτήρα, ενώ έχει προστεθεί και μία προστατευτική ποδιά. Στο πλάι παραμένει το γνώριμο ανάγλυφο με τις «κοφτές» γραμμές και τα γεωμετρικά μοτίβα που κάνουν το Tuscon άμεσα αναγνωρίσιμο και συντηρούν τη μοντέρνα όσο και ξεχωριστή του εμφάνιση.

Οι διαστάσεις δεν έχουν αλλάξει, με το μήκος να παραμένει στα 4,51 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2.680 χιλιοστά, αν και η οπτική εντύπωση από το σχέδιο το κάνει να φαίνεται πιο μεγάλο και σαφώς πιο κυριαρχικό στον δρόμο από ένα τυπικό C-SUV του ανταγωνισμού.
Η πιο σημαντική αλλαγή εντοπίζεται στο εσωτερικό. Εκεί οι σχεδιαστές της Hyundai κατάφεραν να φτιάξουν ίσως το καλύτερο και πιο εργονομικό ταμπλό που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά. Η παλιά αρχιτεκτονική με την μεγάλη πλαγιαστή επιφάνεια έχει δώσει την θέση της σε μία νέα σχεδίαση, με πολύ περισσότερο «αέρα», μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην κονσόλα και εξαιρετική εργονομία.

Η μετακίνηση του επιλογέα ταχυτήτων στην κονσόλα του τιμονιού έχει απελευθερώσει τον χώρο, δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον ανάμεσα στους δύο εμπρός επιβάτες.
Παράλληλα η Hyundai έχει καταφέρει να έχει την πιο έξυπνη και πιο λειτουργική ενσωμάτωση φυσικών διακοπτών που έχουμε συναντήσει εδώ και πολύ καιρό σε αυτοκίνητο ανεξαρτήτως κατηγορίας, με τις περισσότερες λειτουργίες να βρίσκονται σε άμεση πρόσβαση από τον οδηγό ή τον συνεπιβάτη, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει μέσα σε μενού στην οθόνη πολυμέσων.

Το ψηφιακό περιβάλλον αποτελείται από τη γνώριμη διπλή διάταξη με τις δύο οθόνες των 12,3 ιντσών, μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων.
Εξαιρετικές σε φωτεινότητα και ανάλυση και οι δύο, προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών στον οδηγό, αν και τα μενού στο infotainment θα μπορούσαν να ήταν λίγο καλύτερα ταξινομημένα και με πιο μοντέρνα γραφικά. Υπάρχει επίσης και ένα λειτουργικό head-up display 12 ιντσών που προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να ενοχλεί.

Στο ψηφιακό υπόβαθρο λειτουργεί η νέα γενιά του συστήματος “Connected Car Navigation Cockpit” της Hyundai, με πολλές νέες παροχές, δυνατότητα Over the Air ενημερώσεων, ασύρματα Apple Car Play και Android Auto, καθώς και χρήσιμες για την καθημερινότητα υπηρεσίες μέσω του Bluelink Connected Car Services.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν πολλές ακόμα παροχές, όπως θύρες USB-C για την φόρτιση συσκευών καθώς και θέση για ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας.
Από εκεί και πέρα, η ποιότητα κατασκευής και οι επιλογές των υλικών κατατάσσουν το Tuscon χωρίς περιστροφές μέσα στις καθαρόαιμες premium κατασκευές της κατηγορίας του. Τα μαλακά πλαστικά αφθονούν σε όλες τις επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών (μόνο στα χαμηλά σημεία θα βρεθούν σκληρά αλλά ποιοτικά πλαστικά) ενώ και η συναρμογή δείχνει κορυφαία, άμεσα συγκρίσιμη με luxury γερμανικά μοντέλα.

Το πορτ-μπαγκάζ των 546 λίτρων (620 στην δικίνητη έκδοση) είναι κάτι παραπάνω από υπεραρκετό για κάθε οικογενειακή μετακίνηση και μπορεί να φθάσει έως και τα 1.725 λίτρα (1.799 λίτρα στην δικίνητη) με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.
Ο εξοπλισμός άνεσης και συστημάτων υποβοήθησης δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες -και πολύ πιο ακριβές- ευρωπαϊκές προτάσεις, προσφέροντας όλα όσα θα ζητήσει κανείς στις μέρες μας από ένα σύγχρονο μεγάλο SUV.
Το πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης συνοδεύεται από ένα πληθωρικό ψηφιακό υπόβαθρο, ενώ δεν λείπουν και οι απαραίτητες νύξεις πολυτέλειας στις πιο ακριβές εκδόσεις, όπως τα θερμαινόμενα και ψυχόμενα δερμάτινα καθίσματα, το εξαιρετικό ηχοσύστημα της KRELL, οι προβολείς LED Matrix που προσαρμόζουν την δέσμη αυτόματα και πολλά ακόμα.

Στα μηχανικά μέρη, η Hyundai διατήρησε την βασική φιλοσοφία του αυτοκινήτου, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην δημιουργία ενός πακέτου που αναδεικνύει την άνεση και την ασφαλή μετακίνηση, ενώ παράλληλα προσφέρει μία πληθώρα επιλογών σε κινητήρες και δυνατότητες μετάδοσης.
Για την δοκιμή μας είχαμε στην διάθεσή μας μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του νέου Tuscon, την full υβριδική με τους 215 ίππους, το αυτοματοποιημένο κιβώτιο έξι σχέσεων και τη μετάδοση της κίνησης στους τέσσερις τροχούς, της HTRAC όπως την ονομάζει η Hyundai.
Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από τον γνωστό τετρακύλινδρο turbo των 1,6 λίτρων που αποδίδει 160 ίππους, ο οποίος συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που προσθέτει άλλους 65 ίππους μέσω μιας μπαταρίας των 1,49 kWh, με την συνδυαστική ισχύ να φθάνει στους 215 ίππους και την ροπή στα 367 Nm.

Νούμερα ιδιαίτερα εντυπωσιακά για ένα υβριδικό σύστημα αυτού του κυβισμού, που έχουν αντίκρισμα και σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, πέρα από τα 8,5 δευτερόλεπτα που απαιτούνται για το κλασικό 0-100 χλμ/ώρα.
Το υβριδικό αυτό σύστημα εφοδιάζεται με το γνωστό αυτόματο εξατάχυτο κιβώτιο της Hyundai, το οποίο αποτελεί το ιδανικό ταίρι για αυτόν τον συνδυασμό. Γρήγορο και αρκετά ομαλό στις αλλαγές του, παρέχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και εκμεταλλεύεται ιδανικά την παροχή ισχύος από χαμηλά (λόγω ηλεκτροκινητήρα) όταν ο οδηγός πιέσει για να κατεβάσει ταχύτητα.
Μάλιστα, στο πρόγραμμα sport γίνεται ακόμα πιο άμεσο και σβέλτο ενώ (μόνο σε αυτό το πρόγραμμα) ενεργοποιούνται και τα paddles για άμεση παρέμβαση του οδηγού.

Από εκεί και πέρα η Hyundai διατηρεί και βελτιώνει στα σημεία την υπάρχουσα και επιτυχημένη συνταγή του Tuscon, με ένα εξαιρετικά στιβαρό πλαίσιο, προσεγμένες αναρτήσεις (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοί πίσω), ένα κορυφαίο σε απόδοση και αντοχή σύστημα φρένων και βέβαια την τετρακίνηση που έρχεται να προσδώσει το κάτι παραπάνω σε επίπεδο δυνατοτήτων σε δύσκολες συνθήκες αλλά και σε διαδρομές εκτός ασφάλτου.
Οδηγώντας το ανανεωμένο Tuscon αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που η άνεση των επιβατών είναι η πρώτη και κυρίαρχη επιλογή του. Ο τρόπος που το SUV της Hyundai κινείται και μεταφέρει τους επιβάτες του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από «επώνυμα» γερμανικά μοντέλα πολλών χιλιάδων ευρώ παραπάνω, ορίζοντας επί της ουσίας τον χαρακτηρισμό premium σε όλα τα επίπεδα.

Ο τρόπος λειτουργίας της ανάρτησης, ιδίως σε καλή άσφαλτο, είναι πραγματικά εντυπωσιακός, φθάνοντας μερικές φορές να σε ξεγελά ότι πρόκειται για αερανάρτηση μιας πολύ πιο ακριβής λιμουζίνας.
Χάρη στην έξυπνη επιλογή των ελαστικών, με τους 18ρηδες τροχούς και τα 55άρια ελαστικά, το Tuscon κινείται σαν να γλιστρά πάνω σε μοκέτα, απομονώνοντας τους επιβάτες από την άσφαλτο και όλα όσα συμβαίνουν κάτω από το αμάξωμα. Σε αυτό συμβάλλει και η πολύ καλή συμπεριφορά σε σχέση με τους αεροδυναμικούς θορύβους, που στις κλασικές ταχύτητες ταξιδιού πέριξ των 130 χλμ/ώρα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Το ταξίδι με το Tuscon είναι ξεκάθαρα το δυνατό του στοιχείο, καθώς και το σύνολο κινητήρα-μετάδοσης συμβάλλει τα μέγιστα ώστε όλα να γίνονται μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Το υβριδικό σύνολο έχει παντού και πάντα δύναμη, με τον ηλεκτροκινητήρα να βοηθά τα μέγιστα στις χαμηλές στροφές, και το αυτόματο κιβώτιο να έχει μία «βουτυρένια» αίσθηση, με ομαλές αλλαγές χωρίς κομπιάσματα. Το μοτέρ είναι αρκετά ήσυχο, τουλάχιστον στις τυπικές ταχύτητες ταξιδιού, και μόνο όταν πιεστεί πάνω από τις 4.000 στροφές, θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην καμπίνα.
Όσο για την κατανάλωση, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο. Στο τυπικό ταξίδι Αθήνα-Πάτρα με μικρό φορτίο και νόμιμες ταχύτητες, δυσκολεύτηκε να κρατηθεί κοντά στα 8,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ εύκολα ξεπερνά τα 9 λίτρα αν ξανοιχτείς λιγάκι.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη την τετρακίνηση αλλά και τα 1.600+ κιλά του βάρους, στοιχεία που -εν μέρει- δικαιολογούν την τσιμπημένη κατανάλωση (με δεδομένες πάντα τις επιδόσεις του ανταγωνισμού, και δη του Ιαπωνικού, ας μην κρυβόμαστε…).

Πέρα από το κλασικό ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, το Tuscon παραμένει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο αυτοκίνητο και στις υπόλοιπες συνθήκες κίνησης. Είναι εύκολο και με καλή ορατότητα για όποιον αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει ως daily στην πόλη, ενώ και επαρχιακούς δρόμους θα στρίψει με σιγουριά και ασφάλεια, παρά τις λίγο αυξημένες κλίσεις που έτσι και αλλιώς είναι τυπικές για ένα SUV της κατηγορίας του.
Το τιμόνι αν και ελαφρύ σε αρχική εντύπωση έχει επαρκέστατη πληροφόρηση για την θέση των τροχών (γίνεται ακόμα καλύτερο στο πρόγραμμα sport) ενώ και τα φρένα μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο σε αίσθηση όσο και σε απόδοση.
Όσο για την τετρακίνηση, η επιλογή της γίνεται συνειδητά από τον αγοραστή που θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο αν κινείται τακτικά σε περιοχές με δύσκολες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Για εκτός δρόμου διαδρομές προσθέτει μία αξιοσέβαστη δόση σιγουριάς, όμως τόσο τα ασφάλτινα ελαστικά όσο και οι 17 πόντοι απόστασης από το έδαφος απαιτούν σύνεση και αυτοσυγκράτηση για το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις (και να γυρίσεις βέβαια από εκεί…).

Όσοι δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες, μπορούν να αρκεστούν στην έκδοση με κίνηση μόνο εμπρός και σίγουρα δεν θα χάσουν πολλά πράγματα, γλιτώνοντας και κάμποσα χρήματα (και κάποια λίτρα βενζίνης στο μηνιαίο προϋπολογισμό).
Με τη γλώσσα του τιμοκαταλόγου λοιπόν, η βασική αλλά φουλ εξοπλισμένη έκδοση Distinctive του τετρακίνητο full hybrid νέου Tuscon ξεκινά από τις 39.990 ευρώ. Η έκδοση της δοκιμής μας Limited, με τον υπερπλούσιο luxury εξοπλισμό ξεκινά από τις 41.990 ευρώ. Ενώ η δικίνητη έκδοση Premium ξεκινά από την άκρως ανταγωνιστική τιμή των 35.590 ευρώ.
Τι παίρνεις με αυτά τα χρήματα; Παίρνεις ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πληθωρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς σήμερα. Ένα αυτοκίνητο που ξεπερνά την κατηγορία του και τα λεφτά που κοστίζει, με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά, όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές κατακτήσεις και ένα όνομα που είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας και της διάρκειας στον χρόνο.

Οι Κορεάτες τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό: να μείνουν μακριά από την βαβούρα στον λάκκο των λεόντων, να μην εμπλέκονται σε σκιαμαχίες με δασμούς και εμπορικούς πολέμους, και με σύστημα και επιμονή να φτιάχνουν αυτοκίνητα που τιμούν τον καταναλωτή και τα χρήματα που ξοδεύει.
Το ανανεωμένο Tuscon ξεπερνά τα όρια της κατηγορίας του, αφήνει πίσω και την τελευταία υπόνοια για την κορεάτικη καταγωγή του και βλέπει στα ίσια τα μεγάλα ευρωπαϊκά «τζάκια» των +20 χιλιάδων ευρώ επιπλέον, ξεχειλίζοντας από ουσιαστική premium ποιότητα και έναν «αέρα» κατασκευαστικής κυριαρχίας που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Hyundai Tuscon 1.6D 4WD HYBRID
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος, βενζίνης, 1.598 cc, Turbo
Απόδοση υβριδικού συστήματος: 215 PS/5.500 rpm, 367 Nm/1.500-3.500 rpm
Ηλεκτρικό μοτέρ: 65 ίπποι/264 Nm, Μπαταρία 1,49 kWh
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,5 sec
Τελική ταχύτητα: 186 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 5,9/8,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 133 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.510/1.865/1.650 mm
Απόσταση από το έδαφος: 17 εκατοστά
Μεταξόνιο: 2.680 mm
Βάρος: 1.650 kg
Χώρος αποσκευών: 546-1.725 lt
Τιμή: Από 39.990 ευρώ (από 35.590 ευρώ το FWD)