Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai i10 1.2 84 PS Auto

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Hyundai i10 1.2 84 PS Auto

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai i10 1.2 84 PS Auto

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο Hyundai i10 με τον “γρήγορο” ατμοσφαιρικό κινητήρα συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο, δίνοντας επιπλέον πόντους στην άνεση και την… καλοπέραση του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτοκίνητα πόλης έχουν το κοινό τους. Αυτό το κοινό αναζητά μεγάλη ευελιξία, άνεση και οικονομία στην καθημερινή χρήση. Το Hyundai i10 προσφέρει αυτά τα στοιχεία σε όλες του τις γενιές, αλλά στην περίπτωσή μας, η 3η γενιά… “πάει για τα πολλά” (Go Big) και το πετυχαίνει!

Με το moto “Go Big”, η Hyundai δείχνει ότι δεν επαναπαύεται στις επιτυχίες των προηγούμενων γενιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το λανσάρισμα του νέου i10, το οποίο έχει εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αρχικά, η εμφάνιση έχει γίνει σαφώς πιο μοντέρνα από ποτέ και σε συνδυασμό των φωτών LED ημέρας και τη μεγάλη μάσκα, το μίνι μοντέλο δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, παρόλο τις compact διαστάσεις του (3,67m Χ 1,68m X 1,48m).

Advertisement
Advertisement

Εκεί συναντάμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του μεταξονίου (για την κατηγορία) της τάξεως των 40 mm, φτάνοντας συνολικά τα 2.425 mm. Αυτό συναπάγεται πιο ευρύχωρο εσωτερικό και χώρο που μπορούν ακόμα και 5 άτομα να βρουν τη θέση τους.

Μάλιστα, στα πίσω καθίσματα, ο “αέρας” είναι όχι μόνο μεγαλύτερος από τον προκάτοχο του, αλλά ακόμα και από τον ανταγωνισμό. Όπως όλα δείχνουν, οι ιθύνοντες της Hyundai ήθελαν να είναι άνετοι κυρίως οι επιβαίνοντες, γι’αυτό και ο χώρος αποσκευών παρέμεινε στα 252 λίτρα, που είναι πολύ καλή τιμή για το Segment A.

Advertisement

Έχουμε… επιβιβαστεί λοιπόν στο νέο Hyundai i10 και το πρώτο που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η 8 ιντσών οθόνη αφής, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην κατηγορία. Αναμφίβολα, η κορεάτικη φίρμα πρωτοπορεί στην τεχνολογία, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα, γι’αυτό και από τη βασική έκδοση (Fresh) το i10 διαθέτει ένα πακέτο δέκα βοηθημάτων ενεργητικής ασφάλειας με αυτόματη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, προειδοποίηση σύγκρουσης κ.ά. και το σύστημα eCall, για αυτόματη ειδοποίηση σε περίπτωση ατυχήματος.

Advertisement

Από την έκδοση Style είναι στάνταρ το infotainment με 8ιντση οθόνη, κάμερα οπισθοπορείας, υποστήριξη Android Auto & Apple CarPlay, τεχνολογία Bluelink για χειρισμό εξ αποστάσεως μέσω smartphone κ.ά. Απόλυτα εργονομικό και τα σκληρά πλαστικά δεν είναι κάτι που πρόκειται να σας απασχολήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο, η τεχνοτροπίες και οι στιλιστικές πινελιές δεν λείπουν, κάτι που αναβαθμίζουν τον διάκοσμο χαρίζοντας παράλληλα μια ευχάριστη νότα.

Κάτω από το καπό φωλιάζει ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης στην γκάμα του νέου i10. Ο 1.2 MPi αποδίδει 84 ίππους και 118 Nm ροπής, τιμές που εξασφαλίζουν το 0-100 km/h σε 15,8 sec και τελική ταχύτητα τα 171 km/h. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τις επιδόσεις του νέου i10; Ο λόγος που η συγκεκριμένη έκδοση είναι κατά 3,2 sec πιο αργή σε σχέση με το i10 1.2 που δοκιμάσαμε εδώ είναι το αυτόματο κιβώτιο. Πιο συγκεκριμένα, το «αυτοματοποιημένο χειροκίνητο» (Automated Manual Transmission, AMT) απαιτεί από τον οδηγό χρόνο εξοικείωσης. Σε φυσιολογικές συνθήκες υπό αστικού φόντου, το i10 1.2 Auto θα ικανοποιήσει όλες τις εντολές του χρήστη, αλλά σε σβέλτες διαδρομές οι αλλαγές των σχέσεων θέλουν να πάρουν τον… χρόνο τους, ενώ σε βάθος χρόνου είναι κάτι που συνηθίζεται και δεν θα προκαλεί παράπονο. Αναφορικά με την κατανάλωση, ο κατασκευαστής ανακοινώνει 4,7 lt./100 km και οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 103 g/km σε μετρήσεις NEDC. Πρακτικά, σε μια μικτή διαδρομή, το trip computer μας ενημέρωσε ότι “καίμε” -κατά τη δοκιμή μας- 6,6 lt. κάθε 100 km.

Advertisement

Η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός από το νέο i10 είναι άμεσα πολύ θετική. Ίσως οι παραπάνω τιμές (επιδόσεων) να προκαλούν μια μικρή απαισιοδοξία, ωστόσο πίσω από το τιμόνι όλα είναι διαφορετικά. Τα μόλις 935+ κιλά του αμαξώματος δουλεύουν προς όφελος της οδηγικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου. Συνεπώς, το νέο i10 δείχνει πιο σπιρτόζικο απ’ότι μαρτυρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Καλή εντύπωση προκαλεί η πολιτισμένη λειτουργία του κινητήρα, ενώ η ροπή κάνει την εμφάνισή της, όταν ανέβουν λίγο οι στροφές του μοτέρ (μετά τις 3.500 rpm). Τα μεγαλύτερα πλέον μετατρόχια έχουν ως αποτέλεσμα το καλύτερο πάτημα στον δρόμο, γεγονός που εξασφαλίζει μια άνετη απόδραση εκτός πόλης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι και τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και σε αυτό οφείλονται -κατά ένα μεγάλο βαθμό- τα συστήματα που είναι “φορτωμένο” το μικρό της Hyundai.

Η νέου τύπου, βελτιωμένη κάμερα πολλαπλών λειτουργιών, υποτηρίζει 5 διαφορετικά συστήματα: Το FCA (Forward Collision-Avoidance Assist, για την πρόληψη συγκρούσεων με προπορευόμενο όχημα αλλά και προστασία πεζών), το HBA (High Beam Assist δηλαδή αυτόματη προσαρμογή μεγάλης σκάλας προβολέων), το LKA (Lane Keep Assist System, έλεγχος πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας), το DAW (Driver Attention Warning για την ανίχνευση κόπωσης του οδηγού) και το ISLW (Intelligent Speed Limit Warning, αναγνώριση πινακίδων ορίου ταχύτητας). Επιπλέον, το i10 είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτόματης τηλεφωνικής ειδοποίησης eCall, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πχ η ενεργοποίηση αερόσακων, κάτι που, προφανώς παραπέμπει σε ατύχημα. Tο προστατευμένο πίσω από διαφανές κάλυμμα «κόκκινο πλήκτρο» δίπλα στα εμπρός φώτα καμπίνας, πιστοποιεί ότι το νέο i10 είναι μπορεί να καλέσει μόνο του τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ακόμη και εν απουσία κινητού τηλεφώνου.

Η αγορά των αυτοκινήτων πόλης είναι περιορισμένη και σε αυτή ξεχωρίζει σίγουρα το νέο Hyundai i10. Εκτός από την άκρως μοντέρνα εμφάνιση, το εντυπωσιακά άνετο εσωτερικό και τη σύγχρονη τεχνολογία, το μικρό των 1.200cc ξεκινάει από τα 11.890 ευρώ και συνοδεύεται με 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης απεριορίστων χιλιομέτρων από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Hyundai i10 1,2 Auto

Κινητήρας: 1248 cc

Ισχύς: 84 PS/6.000 rpm

Ροπή: 118Nm/400 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 5 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 15,8 sec

Τελική ταχύτητα: 171 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km): 4,7 lt

Εκπομπές CO2: 103 gr/km (NEDC)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.670/1.680/1.480 mm

Βάρος: 935 kg

Χώρος αποσκευών: 252 lt

Τιμή: Από 11.890€ (η έκδοση με τον 1.2)