Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή διαρκείας με το Volvo V40 D4

Ελλάδα 12:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή διαρκείας με το Volvo V40 D4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή διαρκείας με το Volvo V40 D4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ασφάλεια, πολυτέλεια, δύναμη. Με αυτό το τρίπτυχο μπορούμε να περιγράψουμε απόλυτα το τι νιώσαμε αυτά τα 12.000 km δοκιμής με το Volvo V40 D4…

Advertisement
Advertisement

Το V40 αναμφίβολα είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό αυτοκίνητο, κάτι που το δείχνουν και οι πωλήσεις στη χώρα μας. Και αυτό, αν το δει κανείς σφαιρικά, είναι φυσιολογικό, αφού η σχέση αξίας/πολυτέλειας με την τιμή του είναι εξαιρετική. Οσο τουλάχιστον καταφέρνουν οι άνθρωποι της ελληνικής εισαγωγικής εταιρείας να φέρνουν το V40 στην Ελλάδα σε αυτές τις τιμές… Σε ό,τι αφορά την έκδοση D4, αναφερόμαστε σε έναν… θηριώδη σε δύναμη κινητήρα με 190 PS, ο οποίος απογειώνει το αμάξωμα των 1.578 kg. Η ροπή των 40,0 kgm είναι αντίστοιχη ενός 5λιτρου ατμοσφαιρικού βενζίνης, ενώ αυτή μοιράζεται σε πολύ σωστές δώσεις με την άριστη κλιμάκωση του θετικού σε αίσθηση 6τάχυτου κιβώτιου. Ετσι, η δύναμη που έχει ο οδηγός στα χέρια του είναι σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών. Με συνεχή χρήση κλιματισμού και αρκετή βιασύνη, η κατανάλωση έμεινε πεισματικά κάτω από τα 6,0 lt/100 km, ή περίπου 8,5 ευρώ/100 km!

VOLVO-V40-MY2015-a640

Στο νέο Volvo V40 σχεδόν όλα ρυθμίζονται με βάση τις επιθυμίες μας. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις τα ηλεκτρονικά όργανα του ταμπλό ανάλογα με τη διάθεση ή την αισθητική σου. Οι επιλογές Elegance, Eco και Performance καλύπτουν ευρύ φάσμα – η δική μας ήταν η Elegance, που ταιριάζει με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Το ραντάρ ανίχνευσης του V40 «σκανάρει» τα όρια ταχύτητας και τα εμφανίζει κατ’ επιλογή στο ταμπλό ή απλώς εναποθέτει ένα κόκκινο στίγμα στο ταχύμετρο στην ένδειξη του νόμιμου ορίου. Το εξελιγμένο σύστημα Lane Keeping Aid που λειτουργεί από τα 65 km/h μέχρι την τελική του αυτοκινήτου σε βοηθά να διατηρείς τη λωρίδα σου -ακραία και χωρίς να κρατάς το τιμόνι- διαμέσου μιας ροπής επαναφοράς που ασκείται. Εννοείται πως ρυθμίζεται, απενεργοποιείται ή ασκεί μόνο δόνηση στο τιμόνι ή μόνο ροπή επαναφοράς. Το σύστημα Collision Warning σε βοηθά να κρατάς αποστάσεις σε συνδυασμό με το Adaptive Cruise Control, ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμο να παρέμβει για να σώσει τον αφηρημένο διερχόμενο πεζό. Τα αυτόματα φώτα ενεργοποιούνται ανάλογα με τη φωτεινότητα και αυτό ισχύει και για τη μεγάλη σκάλα. Το σύστημα αυτόματα, όταν διαβάσει κόκκινα φώτα προπορευόμενου αυτοκινήτου -ή φώτα πορείας αντίθετα διερχόμενου-, επιστρέφει στη μεσαία σκάλα και επανέρχεται στη μεγάλη όταν εξαλειφθεί το αίτιο. Αυτό γίνεται άψογα, όπως διαπιστώσαμε στην πράξη.

Advertisement
Advertisement

Αν έχετε ταξιδέψει βράδυ με κακές καιρικές συνθήκες, ξέρετε καλά ότι η κούραση εγκυμονεί κινδύνους, μόνο που το V40 και τα συστήματά του δεν κουράζονται. Είναι πάντα εκεί να αναβοσβήσουν τα φώτα, να ρυθμίσουν την ταχύτητα των υαλοκαθαριστήρων, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, την πορεία, να κοιτάξουν στις τυφλές γωνίες (BLIS) και να επαγρυπνήσουν αν είστε κουρασμένος (DAC). Αν το διαγνώσουν, σε επαναφέρουν σε επιφυλακή: όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πακέτο driver support. Η συμπεριφορά του V40 στον δρόμο είναι ασφαλής, η ανάρτηση, εκμεταλλευόμενη την ακαμψία του πλαισίου, ισιώνει/εξαφανίζει τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα δεν γέρνει, με το στήσιμο να θυμίζει κορυφαίες στιγμές της Peugeot. Το τιμόνι (εννοείται πως ρυθμίζεται η αίσθησή του) πληροφορεί χωρίς να «φλυαρεί», ενώ η αφή ικανοποιείται από το πάχος της στεφάνης.

Αναμφίβολα το V40 και σε σχέση με τον ανταγωνισμό του, σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενεργητική ασφάλεια και η άνεση ταξιδιού, πρωτεύει. Πριν από την τελική σας επιλογή πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε μια έκθεση Volvo.

Advertisement

VOLVO-V40-MY2015-b640

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.960 cc
Ισχύς: 190 PS/4.250 rpm
Ροπή: 40,8 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 190 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,5 sec
Μικτή κατανάλωση: 3,3 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 85 gr/km
Βάρος: 1.578 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.369/1.802/1.445 mm
Χώρος αποσκευών: 420 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: 31.350 ευρώ (με απόσυρση)

Advertisement