Δοκιμή: Citroen C4 1.2 PureTech Hybrid 145 PS e-DCS
ΔΟΚΙΜΕΣ
Για τον Αντρέ Σιτροέν, το επανασχεδιασμένο C4 μάλλον είναι ένα όχημα που θα το είχε εγκρίνει ο ίδιος, καθώς το στυλ και η ύπαρξή του πληροί τα πρότυπα που είχε θέσει για την εταιρεία του.
Το καλοκαίρι του 2020 η Citroën παρουσίασε την τρίτη κατά σειρά γενιά του C4. Για ακόμα μια φορά, η γαλλική εταιρεία έκανε το μικρομεσαίο μοντέλο της να ξεχωρίζει, τόσο από τα υπόλοιπα όσο και από αυτά των δύο προηγούμενων (γενιών του).
WHAT CAR
Πράγματι, εάν κάποιος δει το C4 από το 2004 που πρωτοπαρουσιάστηκε (αντικαθιστώντας την Xsara) έως τώρα, θα διαπιστώσει ότι κάθε καινούργια εκδοχή του ήταν διαφορετική από την προηγούμενη.

Ναι μεν η γενικότερη γραμμή του αμαξώματός του είναι ίδια (καμπυλόσχημη), τα υπόλοιπα στοιχεία διάκρισής του διαφέρουν, δε. Ωστόσο, η ταυτότητα παραμένει και είναι σαφής: Πάντα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και πάντα ένα αυθεντικό δημιούργημα της Citroën.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να τηρεί την ιστορία και τις επιταγές τού Αντρέ Σιτροέν, του ιδρυτή της. Πολλά έχουν γραφτεί για τον ίδιο, τις ικανότητές του, την καινοτόμα σκέψη του και τις τεχνολογικές εφαρμογές του, για το αποτύπωμα που άφησε στην Αυτοκινητοβιομηχανία.
Ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λόγια είναι η φράση του Λουί Ρενό, του έτερου σημαντικού Γάλλου που επίσης ίδρυσε τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία, τη Renault.

Κάποτε, αναφερόμενος στον Σιτροέν, θα πει: «Ο Αντρέ Σιτροέν μάς κάνει καλό, μας αποτρέπει να μας πάρει ο ύπνος (από βαριεστημάρα)». («André Citroën nous fait du bien, il nous empêche de nous endormir»).
Η αναπόφευκτη επανασχεδίαση
Το πνεύμα του Σιτροέν, φυσικά, εξακολουθεί να διαπνέει διαχρονικά τα πεπραγμένα της εταιρείας και τα μοντέλα της. Για το C4 η ανανέωσή του ήταν η επόμενη, αναμενόμενη πράξη από τους ανθρώπους της εταιρείας.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι σχεδιαστές της Citroën είχαν να λάβουν υπόψη τους ακόμα μία παράμετρο. Καθώς έχουν δημιουργήσει και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του μοντέλου, το αισθητικό αποτέλεσμά τους έπρεπε να ικανοποιεί τα ζητούμενα σε αυτόν τον τομέα και στις δύο εκδοχές του.

Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να εφαρμόσουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία τις ιδέες τους. Όχι ότι θα υπήρχε θέμα σε διαφορετική περίπτωση, τουναντίον. Απλά, τώρα είχαν ακόμα έναν λόγο να επιμείνουν και να παρακάμψουν μερικώς τα όρια που πάντα θέτουν οι λογιστές -ενίοτε και οι μηχανικοί- για το τελικό αποτέλεσμα.
Ως οδηγό τους για να δημιουργήσουν τη νέα εμφάνιση του C4 είχαν το πρωτότυπο Oli το οποίο παρουσιάστηκε το 2022. Όπως είχε ειπωθεί τότε, αυτό θα αποτελούσε το πρότυπο για τη σχεδίαση των επόμενων αυτοκινήτων της εταιρείας, είτε όσων ανανεωθούν είτε καινούριων.
Με την εφαρμογή κάποιων στοιχείων από αυτό το πρωτότυπο στο C4, το αισθητικό αποτέλεσμα δείχνει πιο ιδιαίτερο, κάνοντας το μοντέλο να διακρίνεται περισσότερο από πριν.

Στο εμπρός μέρος του ξεχωρίζει από τη διαμόρφωση των εκεί LED φώτων, τα οποία χωρίζονται σε τρία τμήματα, συνιστώντας ένα ενδιαφέρον φωτιστικό σύνολο το οποίο είναι μοναδικό στοιχείο αναγνώρισης του οχήματος.
Το καπό παραμένει ίδιο με πριν, όμως στην άκρη του έχει τοποθετηθεί πλέον το νέο εταιρικό έμβλημα το οποίο συνδυάζει αρμονικά την εικόνα του από την εποχή τού Μεσοπολέμου με τη σύγχρονη αισθητική. Είναι σχετικά μεγάλο σε διάσταση και ενισχύει την ταυτότητα του οχήματος.
Διαφορετική είναι και η διαμόρφωση του προφυλακτήρα και της μάσκας, με ένα μικρό άνοιγμα στο επάνω μέρος αυτού και το μεγαλύτερο χαμηλά. Αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης, στο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα υπάρχει λωρίδα με διαφορετικό χρώμα.

Στο πλάι, κυριαρχεί ο συνδυασμός των καμπύλων γραμμών με τις έντονες ακμές στους θόλους και το χαρακτηριστικό προστατευτικό πλαστικό, τόσο σε αυτούς όσο και στα μαρσπιέ.
Στο πίσω μέρος, τα εκεί φώτα έχουν την ίδια φιλοσοφία μορφοποίησης με τα εμπρός για να υπάρχει αισθητική συνέχεια και για να είναι εμφανής η διαφορά τους σε σχέση με πριν.
Επίσης, η μαύρη λωρίδα που υπάρχει μεταξύ τους ενσωματώνει τον λογότυπο ονομασίας της εταιρείας και μοιάζει σαν να αποτελεί προέκταση του πίσω κρυστάλλου.

Xαρακτηριστικό στοιχείο είναι η μικρή αεροτομή που είναι τοποθετημένη στην άκρη της πέμπτης πόρτας η οποία εκτός από πρακτική λειτουργία -καλύτερη αεροδυναμική- συμβάλλει και στο να δείχνει πιο δυναμικό το αμάξωμα σε εκείνο το τμήμα του.
Το επανασχεδιασμένο C4 έχει το στυλ που το κάνει να ξεχωρίζει. Αν και αρχικά σου δίνει την αίσθηση ότι είναι «επιθετικό» σε εμφάνιση, κοιτώντας το συνειδητοποιείς ότι έχει εκείνη τη γαλλική κομψότητα η οποία ορίζεται από τη γενικότερη σχολή του μοντερνισμού, όπως και του μινιμαλισμού.
Οι αλλαγές εντός
Η επανασχεδίαση του C4 ήταν μια καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους της Citroën να τονίσουν ακόμα περισσότερο μια από τις βασικότερες κατασκευαστικές αξίες της: Αυτή της άνεσης.

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε τα καθίσματα «Advanced Comfort» για να το επιτύχει και το θετικό αποτέλεσμα ήταν σαφές. Ωστόσο, πλέον η αίσθηση της άνεσης έχει βελτιωθεί χάρη στη χρήση παχύτερου αφρού κατά 15 χλστμ. σε αυτά, ώστε να είναι πιο μαλακά από πριν.
Άλλα καινούργια στοιχεία στο εσωτερικό τού ανανεωμένου C4 αφορούν στο ταμπλό του. Στον πίνακα οργάνων υπάρχει έγχρωμη οθόνη 7,0 ιντσών, όπου στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις του μοντέλου οι ενδείξεις του προβάλλονται τρισδιάστατες (δισδιάστατες στις προσιτότερες). Επίσης, προαιρετικά διατίθεται και σύστημα Head-up Display.

Στο κέντρο του (ταμπλό) υπάρχει η έγχρωμη οθόνη αφής 10,0 ιντσών μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να βλέπει ευκρινώς τις πληροφορίες που χρειάζεται κάθε φορά στο σύστημα ενημερωδιασκέδασης.
Η «πλοήγηση» στα επιμέρους μενού του τελευταίου είναι σχετικά εύκολη όταν ο οδηγός συνηθίσει τη διαδικασία. Επίσης, αυτός έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά τους, μέσω «widget», ανάλογα με την προτεραιότητα που επιθυμεί.
Κάτω από την οθόνη αφής υπάρχουν οι κεντρικοί αεραγωγοί και φυσικοί διακόπτες για τον χειρισμό του κλιματισμού. Η κονσόλα είναι διαμορφωμένη σε επίπεδα, με το ανώτερο να είναι και επιφάνεια ασύρματης φόρτισης smartphone.

Υπό αυτής βρίσκεται μια μεγαλύτερη αντίστοιχη για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων. Στο τμήμα μεταξύ οδηγού και συνοδηγού υπάρχουν οι διακόπτες για το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων («e-DCS6»), του συστήματος «Drive Mode» (με τρεις επιλογές, «Eco», «Κανονική» και «Σπορ») και οι ποτηροθήκες.
Το τιμόνι είναι νέας σχεδίασης σε σχέση με πριν. Είναι επίπεδο στο κάτω μέρος του, έχει διακόπτες για τον χειρισμό τού cruise control και του ηχοσυστήματος, ενώ στο κέντρο του υπάρχει το νέο εταιρικό έμβλημα της Citroën.
Τέλος, ο εξοπλισμός του επανασχεδιασμένου C4 έχει αναβαθμιστεί συγκριτικά με πριν. Πλέον, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται σύστημα φωνητικών εντολών αλλά και τεχνητή νοημοσύνη με την υιοθέτηση του «ChatGPT».

Να σημειώσουμε ότι στο εσωτερικό του έχουν τοποθετηθεί νέες ταπετσαρίες από οι οποίες είναι από ανακυκλωμένο υλικό σε μεγάλο ποσοστό και το ίδιο ισχύει και για το πλαστικό που καλύπτει τις επιφάνειες.
Αριθμητική αύξηση απόδοσης
Κάτω από το καπό της συγκεκριμένης έκδοσης υπάρχει ο ουσιαστικά αναβαθμισμένος, εξηλεκτρισμένος τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος 1.2 PureTech ο οποίος συνδυάζεται με ήπιο σύστημα υβριδικής διάταξης 48 Volt.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το 40% των μερών του κινητήρα είναι καινούργια, συγκριτικά με τον 1.2 PureTech των 131 ίππων (130 ονομαστικά).
Θυμίζουμε ότι αποδίδει 136 ίππους/5.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 230 Nm/1.750 σ.α.λ. τιμές οι οποίες βελτιώθηκαν σε σχέση με πριν χάρη στη χρήση υπερτροφοδότη με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας και αλλαγή του συστήματος χρονισμού των βαλβίδων του.

Φυσικά, πλέον αυτός λειτουργεί σε θερμοδυναμικό κύκλο Miller λόγω της ύπαρξης του ήπια υβριδικού συστήματος. Αυτό αποτελείται από έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη ο οποίος αποδίδει 29 ίππους και μέγιστη ροπή 55 Nm.
Το ηλεκτρομοτέρ βρίσκεται ενσωματωμένο στο εξατάχυτο διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο ταχυτήτων και υποβοηθά τον τρικύλινδρο κατά την επιτάχυνση του οχήματος, ενώ λειτουργεί τόσο ως μίζα όσο και ως γεννήτρια για να φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt του συστήματος.
Η τελευταία βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Έχει ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 0,898 kWh και πραγματική 0,432 kWh, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία.

Ο ηλεκτροκινητήρας εκκινεί το αυτοκίνητο όταν είναι σταθμευμένο και είναι αυτός που έχει τον πρώτο ρόλο στη μετάδοση της ροπής στους εμπρός τροχούς όσο η ταχύτητα είναι μικρή, εντός πόλης ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρκαρίσματος.
To αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη ονομάστηκε «ë-DCS6» κάτι που σημαίνει ότι είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο (και έχει έξι σχέσεις). Η κλιμάκωση και η λειτουργία του έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εξηλεκτρισμένης «φύσης» του κινητήρα και συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η αύξηση της ονομαστικής τιμής μέγιστης ισχύος του αυτοκινήτου (σημ.: στους 145 ίππους από τους 136 ίππους) οφείλεται στην αλλαγή υπολογισμού της.
Πλέον, προστίθεται στην απόδοση του θερμικού κινητήρα και μέρος αυτής του ηλεκτροκινητήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αθροιστικά η μέγιστη τιμή της.
Εντυπώσεις
Η είσοδος και η έξοδος προς και από το αυτοκίνητο γίνεται με ευκολία, τόσο εμπρός όσο και πίσω, χάρη στο γεγονός ότι οι πόρτες του ανοίγουν υπό ευρεία γωνία. Βεβαίως, το σχετικά ψηλό μαρσπιέ πιθανόν να σε κάνει να «σκοντάψεις» σε αυτό την πρώτη φορά που μπεις στο όχημα, αν δεν το γνωρίζεις. Μετά, απλώς σηκώνεις λίγο πιο ψηλά το πόδι.

Η θέση οδήγησης είναι καλή για τα δεδομένα και από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι την άνεση του καθίσματος. Εμπρός σου έχεις την έγχρωμη οθόνη του πίνακα οργάνων με ευκρινείς ενδείξεις και το τιμόνι το οποίο είναι επίπεδο στο κάτω μέρος του.
Η αίσθηση του τελευταίου είναι μέτρια σε χαμηλή ταχύτητα κίνησης και βελτιώνεται μερικώς όταν αυτή αυξάνεται. Επίσης, γίνεται καλύτερη όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα «Σπορ» στο σύστημα «Drive Mode» το οποίο έχει συνολικά τρεις επιλογές («Eco», «Κανονική» και «Σπορ»).

Η λειτουργία τού υβριδικού συνόλου είναι πολύ καλή τόσο εντός πόλης όσο και στο ταξίδι. Η ηλεκτροκινητήρας είναι πάντα παρών κατά την επιτάχυνση και δεν αισθάνεσαι να υπάρχει «κενό» ή υστέρηση στην απόδοση της ροπής στους τροχούς.
Φυσικά, συμβάλλει και στη μείωση της κατανάλωσης. Η μέση τιμή που μετρήσαμε ήταν 6,7/λίτρα/100 χλμ. Εντός πόλης, η συχνή λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλησίον των 5,5 λίτρων/100 χλμ. Όμως, όταν ο οδηγός θέλει να κινηθεί με πιο γρήγορο ρυθμό, φτάνει ακόμα και κοντά στα 8,0 λίτρα/100 χλμ.

Η ανάρτηση αποτελείται απόγόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδος εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει ημιάκαμπτος άξονας. Πραγματικά, ο συνδυασμός ρύθμισής της με τα καθίσματα δημιουργούν ένα αποτέλεσμα άνεσης που δεν συναντάται σε κανένα άλλο όχημα της κατηγορίας.
Χάρη στα αμορτισέρ τεχνολογίας «Progressive Hydraulic Cushions» παρέχει πολύ καλή αποσβεστικότητα και απορροφά τις έντονες ταλαντώσεις.

Ο οδηγός έχει καλή περιμετρική ορατότητα ενώ συνδράμεται και από την ύπαρξη των αισθητήρων προειδοποίησης εγγύτητας αλλά και από την κάμερα οπισθοπορείας (εφόσον υπάρχει) όταν σταθμεύει το όχημα.
Η οδική συμπεριφορά κρίνεται καλή σε κάθε περίπτωση. Εάν κάποιος θελήσει να κινηθεί με πιο σβέλτο ρυθμό, ο κινητήρας θα ανταποκριθεί ικανοποιητικά. Βεβαίως ανάρτηση θα επιτρέψει στο όχημα να γείρει προς το εξωτερικό της στροφής αλλά αυτό αφορά κυρίως αυτόν που βλέπει το αυτοκίνητο και δεν επηρεάζει τον οδηγό.
Αναφορικά με την ευρυχωρία του, τέσσερις ενήλικοι θα χωρέσουν με άνεση εντός του αυτοκινήτου. Το πίσω κάθισμα είναι τοποθετημένο σχετικά χαμηλά για να επιτρέπει ικανοποιητικό ωφέλιμο ύψος. Τέλος, το επίπεδο θορύβου κατά το ταξίδι και αυτός του κινητήρα του είναι σχετικά χαμηλό.
Το επανασχεδιασμένο C4 ξεχωρίζει περισσότερο από πριν. Δεν είναι μόνο η σχεδίασή του που το κάνει να συμβαίνει αυτό, είναι και το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί ουσιαστικά στο σύνολό του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Citroën C4 1.2 PureTech Hybrid 145 PS e-DCS6
Κινητήρας: Τρικύλινδρος σε σειρά, 1.199 cc
Μέγιστη ισχύς: 136 PS/5.500 rpm
Μέγιστη ροπή: 230 Nm/1.750 rpm
Συνδυαζόμενη μέγιστη ισχύς: 145 PS
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,0 sec
Τελική ταχύτητα: 210 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή / δοκιμής: 4,7 lt/100 km /6,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 106 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.350/1.8001.515 mm
Μεταξόνιο: 2.670 mm
Βάρος: 1.328 kg
Χώρος αποσκευών: 380-1.250 lt
Τιμή: Από 25.600 ευρώ («Plus»)