Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C3 1.2 110 PS EAT6

Ελλάδα 2:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Citroen C3 1.2 110 PS EAT6

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C3 1.2 110 PS EAT6

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τι θα έκανε μεγαλύτερη την άνεση στο Citroen C3; Περισσότερος εξοπλισμός; Ίσως. Ένα καλύτερο ηχοσύστημα; Μπορεί. Μήπως ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Αυτό σίγουρα.

Advertisement
Advertisement

Ένα Citroen C3 με 1.200άρη κινητήρα βενζίνης και με το αυτόματο EAT6 κιβώτιο ταχυτήτων και οι καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη (ή και έξω από αυτήν) γίνονται παιχνίδι.

Στυλ, εμφάνιση, άνεση, πρακτικότητα, λειτουργικότητα τα πλεονεκτήματα αυτά αντανακλώνται στην εξωτερική εικόνα /σχήμα  του C3 και του χαρίζουν έντονη προσωπικότητα. Η δυναμική του σιλουέτα τονίζεται ιδιαίτερα από νέα στιλιστικά στοιχεία που παραπέμπουν σε σχεδιαστικούς κώδικες από τον κόσμο των Crossover.

Εμφάνιση, που δεν περνά απαρατήρητη

Advertisement
Advertisement

Στο reality μόδας «Project Runway» η δημιουργός και παρουσιάστρια του, Heidi Klum έλεγε: «In fashion, one day you’re in and the next you’re out» (στην μόδα μία ημέρα είσαι το επίκεντρο /in και μία μέρα είσαι εκτός /out). Το C3 προσπαθεί να μην είναι ποτέ «out» και ανανεώνεται/διαφοροποιείται συνεχώς. Οι τελευταίες αλλαγές του εστιάζονται στο στυλ και τις δυνατότητες εξατομίκευσης: Μέχρι 97 εξωτερικοί συνδυασμοί είναι διαθέσιμοι για να δημιουργήσετε το αυτοκίνητο το οποίο αντικατοπτρίζει την δική σας, μοναδική προσωπικότητα. Εσείς επιλέγετε «υλικά» μέσα από μία πλούσια παλέτα επιλογών που περιλαμβάνει: 7 χρώματα αμαξώματος, 4 επιλογές χρωμάτων για την οροφή, 4 επιλογές εξωτερικών διακοσμητικών Color Pack, 3 διακοσμητικά αυτοκόλλητα οροφής, 3 μοτίβα εσωτερικής διαμόρφωσης και νέες ζάντες αλουμινίου.

Περισσότερο εκφραστικό και πιο δυναμικό, το εμπρός μέρος του είναι εμπνευσμένο από το πρωτότυπο CXPERIENCE. Σχεδιαστικά ξεχωρίζουν τα στενά LED φώτα ημέρας, με τα κανονικά φωτιστικά να αποτελούν στοιχεία του μεγάλου σε όγκο προφυλακτήρα, δημιουργώντας, το διαφορετικό στην εικόνα. Στα πλαϊνά του αυτοκινήτου, ξεχωρίζουν τα προαιρετικά προστατευτικά Airbumps, ενώ στο πίσω μέρος κύριο χαρακτηριστικό αποτελούν τα έντονα φωτιστικά σώματα που θυμίζουν αρκετά το DS3.

Advertisement

Εσωτερικό: Ποιοτικό και ιδιαίτερο όπως το εξωτερικό

Το εσωτερικό του C3 είναι όμορφο, με trendy διάκοσμο και όλα τα τεχνολογικά gadgets, που ψάχνουν οι μικρότεροι σε ηλικία αγοραστές. Όλα έχουν κέντρο την οθόνης αφής 7 ιντσών. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή παρά την χρήση σκληρών πλαστικών ενώ η συναρμολόγηση είναι και αυτή πολύ καλή. Τα καθίσματα είναι ιδιαίτερα αναπαυτικά και σας βοηθούν να βρείτε την θέση οδήγησης, που σας ταιριάζει και σας κάνει να νοιώθετε άνετα. Οι χώροι κρίνονται καλοί για τις ανάγκες 4 επιβατών, ενώ ο χώρος αποσκευών με τη σειρά του, έχει όγκο 300 λίτρων και κανονικό σχήμα.

Advertisement

Η εργονομία έχει την ιδιαιτερότητα πως συγκεντρώνει τον χειρισμό πολλών λειτουργειών (μεταξύ των οποίων τον κλιματισμό, ή το ηχοσύστημα) στην οθόνη του συστήματος πολυμέσων. Έτσι όταν οδηγείτε δεν είναι εύκολο να την χειριστείτε και απαιτεί εξοικείωση. Θήκες για μικροπράγματα υπάρχουν αρκετές, όμως θα προτιμούσαμε στην κονσόλα εμπρός από τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου να υπάρχουν δύο ποτηροθήκες και όχι η μια και μάλιστα άβολη, στο πίσω μέρος της κονσόλας.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του C3 Aircross είναι τα παραδοσιακά για Citroen καθίσματα που δεν κουράζουν καθόλου το σώμα. Βέβαια θα τα θέλαμε περισσότερο υποστηρικτικά. Ο οδηγός κάθεται σε μια σχετικά όρθια στάση που συνηθίζει γρήγορα, ενώ το πίσω κάθισμα είναι συρόμενο και με πλάτη που έχει ρυθμιζόμενη κλίση. Έτσι ώστε να το προσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, αν θέλετε δλδ περισσότερη άνεση ή να μεγαλώσετε λίγο τον χώρο αποσκευών. Ακόμα και με αυτό το δεδομένο, ο χώρος για τα γόνατα είναι αρκετός ακόμα και για μεγαλόσωμους ενηλίκους και χάρη στο μεγάλο ύψος η συνολική αίσθηση ευρυχωρίας θα σας δώσει την αίσθηση μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας.

Advertisement

Κινητήρας βενζίνης + κιβώτιο EAT6 = Άνεση

Στην δοκιμή μας, το C3 συνδυάζει τον 1200σάρη PureTech βενζινοκινητήρα, απόδοσης 110 ίππων και 205 Nm ροπής, με αυτόματο κιβώτιο EAT6. Το κιβώτιο είναι μια συμβατική μονάδα με μετατροπέα ροπής και έμφαση στις ομαλές αλλαγές και όχι τη sport αίσθηση και αποτέλεσμα ενώ προσπαθεί για την οικονομία καυσίμου. Το συγκεκριμένο σύνολο πετυχαίνει επιδόσεις, όπως το 0-100 σε 10 δευτ. και τελική τα 191 χλμ. Στην πράξη διακρίνεται για την αμεσότητά του και το θετικό τράβηγμα σε όλο το φάσμα των στροφών, ενώ αν και 3κύλινδρος είναι εντυπωσιακά ήσυχος. Όσο αφορά την κατανάλωση οι τιμές έμειναν στα 6,6 με 6,9 lt./100 km. Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο σύνολο, τόσο για την κίνηση στην πόλη (όπου βοηθάει και η καλή κλιμάκωση) όσο και για το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, με ελαστικότητα για τον κυβισμό του, με αρκετή δύναμη όλη την κλίμακα των στροφών.

Οδική συμπεριφορά

Ευέλικτο και εύχρηστο στην καθημερινότητα, το C3 με το αυτόματο κιβώτιο… καταπίνει τις λακκούβες όπως κανένα άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας. Αν και αμέσως θα σας δώσει την ασφάλεια και την σιγουριά για να παίξετε σε δρόμο με στροφές, οι κλίσεις του αμαξώματος και οι αργές αλλαγές ταχυτήτων (αν επιλέξετε να τις κάνετε εσείς στην λειτουργία manual) θα σας κάνουν να ρίξετε το ρυθμό σας και να απολαύσετε το τοπίο. Έτσι ανακαλύπτετε την πολύ καλή ποιότητα κύλισης και την ησυχία στην καμπίνα. Τέλος τα φρένα δεν κουράζονται και δεν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση και πίεση.

Το βασικό χαρακτηριστικό του πάντως είναι η άνεση, την οποία η ρύθμιση της ανάρτησης φροντίζει με επιτυχία. Είναι μαλακή γι’ αυτό απορροφά πλήρως τις περισσότερες από τις ανωμαλίες του δρόμου, ενώ το τιμόνι είναι πολύ ελαφρύ ώστε όλα να γίνονται χωρίς κόπο αλλά με (εύκολο) τρόπο. Έχει πάντως φιλικές αντιδράσεις και είναι πάντα ασφαλές.

Συμπέρασμα

Ο συνδυασμός του κινητήρα PureTech των 1200 κ.εκ. με το αυτόματο κιβώτιο EAT6 είναι η βάση για ένα εύχρηστο οικονομικό αυτοκίνητο. Οι αναρτήσεις, η ρύθμισή τους, τα καθίσματα, η μόνωση και η καλή κατασκευή, το κάνουν άνετο, ενώ το σχήμα, το σχέδιο και οι επιλογές (χρωματικές και υλικών) το κάνουν μοντέρνο και σύγχρονο, Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο εύχρηστο και στυλάτο μοντέλο στην γκάμα της Citroen.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Citroen C3 1.2 110 PS EAT6

Κινητήρας: 1.199 cc
Ισχύς: 110 PS/5.500 rpm
Ροπή: 205 Nm/1750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 10 sec
Τελική ταχύτητα: 191 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 5,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 107 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.996 x 1.829 x 1.474 mm
Μεταξόνιο: 2540 mm
Βάρος: 1090 kg
Χώρος αποσκευών: 300 lt
Τιμή: Από 17.200 ευρώ