Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 220d Gran Coupe

Ελλάδα 17:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: BMW 220d Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 220d Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το πρώτο compact και επιπλέον προσθιοκίνητο μοντέλο 3 όγκων της BMW, η Σειρά 2 Gran Coupe, πετάει το γάντι στον ανταγωνισμό και μπαίνει δυναμικά στην κατηγορία των 4θυρων κουπέ μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να υποδεχθούμε και στη χώρα μας το μικρότερο 4θυρο κουπέ της BMW. Ο λόγος για τη νέα Σειρά 2 Gran Coupe, η οποία δημιουργήθηκε ώστε και η BMW να απευθυνθεί στους λάτρεις των compact μοντέλων του είδους, αλλά και να αντιπαρατεθεί απευθείας με τη Mercedes CLA. Παράλληλα, η «2άρα» Gran Coupe ολοκληρώνει προς τα κάτω τη γκάμα των 4πορτων κουπέ της μάρκας, ακολουθώντας την επιτυχία των μεγαλύτερων Σειρών 4, 6 και 8 Gran Coupe.

Ξεχωριστή σχεδίαση

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά, η BMW Σειρά 2 Gran Coupe πετυχαίνει να συνδυάσει με επιτυχία το μοντέρνο με το σπορτίφ. Στο αμάξωμα των 4,526 μέτρων οι σχεδιαστές της BMW έχουν προσδώσει αρκετές καμπύλες, όμορφα γλυπτά σχήματα, αλλά και μια οροφή που πέφτει πάνω στο ανασηκωμένο πίσω τμήμα αρκετά ομαλά, δίνοντας την απαραίτητη κουπέ αίσθηση. Πολύ όμορφα είναι και τα νέα μακρόστενα πίσω φώτα που δείχνουν σαν να συνδέονται μεταξύ τους, ενώ τα πλευρικά παράθυρα δεν έχουν πλαίσια τιμώντας και πάλι τον κουπέ χαρακτήρα του μοντέλου. Στον όλο τονισμό της εξωτερικής εμφάνιση το ρόλο του παίζει και το πακέτο M Sport (+4.700 ευρώ) του μοντέλου της δοκιμής, που προσθέτει πιο σπορ προφυλακτήρες (ο πίσω με διαχύτη και 2 χρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης), πλαϊνά σπόιλερ, αλλά και ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών ειδικής σχεδίασης.

Οδηγοκεντρική καμπίνα με πολύ καλή ποιότητα

Advertisement

Στο εσωτερικό της Σειρά 2 Gran Coupe η BMW έχει υιοθετήσει το ίδιο ταμπλό με αυτό της νέας Σειρά 1. Η αισθητική είναι συμβατή με τον premium και hi-tech χαρακτήρα του αυτοκινήτου, υιοθετώντας την πρακτική των δύο διαφορετικών ψηφιακών πάνελ, ένα για τον πίνακα οργάνων και ένα για το σύστημα πολυμέσων ψηλά στο ταμπλό, αλλά και από εκεί και πέρα την παραδοσιακή θα λέγαμε, οδηγοκεντρική διάσταση της μάρκας, με την κεντρική κονσόλα που στρέφεται προς τον οδηγό και τη θέση του τιμονιού που το φέρνει ακριβώς μέσα στα χέρια του. Η ποιότητα των υλικών (μαλακών στην αφή στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό και των θυρών) είναι η ανώτερη δυνατή, με το φινίρισμα και τη συναρμογή τους να μην αφήνουν κανένα παράπονο. Οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές όμως θα θέλαμε λίγο περισσότερες να είναι διαθέσιμες στο τούνελ της κονσόλας μεταξύ των καθισμάτων, ενώ είναι μάλλον τελικά μη πρακτική η θήκη για την ασύρματη φόρτιση του κινητού, που απαιτεί από τον οδηγό να πιέσει το κινητό μέσα σε αυτή για να ξεκινήσει τη φόρτιση. Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι το μοντέλο της δοκιμής με το πακέτο M Sport διέθετε στο εσωτερικό του τα εκπληκτικά έξτρα (+500 ευρώ) M Sport εμπρόσθια καθίσματα με αλκαντάρα και δέρμα, το σπορ τιμόνι M και μια σειρά από άλλα καλούδια που τόνιζαν περαιτέρω το δυναμικό χαρακτήρα του.

Advertisement

Στο πεδίο της πρακτικότητας και των χώρων, η Σειρά 2 Gran Coupe θα μεταφέρει χωρίς πολλές παραχωρήσεις 4 ενήλικες στο εσωτερικό της. Λόγω της κλίσης της οροφής έχει μειωθεί ο χώρος για τα κεφάλια των πίσω συγκριτικά με τη Σειρά 1, όμως τελικά άτομα άνω του μέσου ύψους δεν θα νιώσουν «εγκλωβισμένα» στα πίσω καθίσματα. Από την άλλη βέβαια, το υψηλό τούνελ στο κέντρο του πίσω τμήματος (για τη μετάδοση στις τετρακίνητες εκδόσεις) δεν βοηθά τη μεταφορά μεσαίου καθήμενου. Σε ό,τι αφορά στο πορτ-μπαγκάζ, αυτό με 430 λίτρα χωρητικότητας θα ικανοποιήσει τις περισσότερες ανάγκες χωρίς να είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας. Στοιχείο έξτρα πρακτικότητας αποτελεί το μετακινούμενο και αφαιρούμενο δάπεδο, που δεν το συναντάμε συχνά σε οχήματα 3 όγκων.

«Ροπάτος» diesel με σβέλτες επιδόσεις

Advertisement

Ο 4κύλινδρος TwinPower Turbo diesel κινητήρας των 1.995 κ.εκ. της 220d της δοκιμής μας, είναι ο ισχυρότερος πετρελαιοκινητήρας στη γκάμα της Gran Coupe. H ονομαστική του απόδοση είναι 190 ίπποι στις 4.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι αυξημένη, αγγίζοντας τα 40.8 kgm από τις 1.750 σ.α.λ. Η BMW τον συνδυάζει αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Steptronic 8 σχέσεων (προαιρετικά και με το σπορ αυτόματο Steptronic). Στην πράξη πρόκειται για ένα μοτέρ με άκρως πολιτισμένη λειτουργία, που δεν αφήνει να μεταφερθούν στο εσωτερικό τυχόν θόρυβοι και κραδασμοί από τη λειτουργία του. Καταφέρνει να κινεί με χαρακτηριστική άνεση τη Σειρά 2 Gran Coupe, γεμίζοντας με ευκολία τις στροφές του από το χαμηλό κιόλας φάσμα λειτουργίας του λόγω της άφθονης ροπής. Υπάρχει επίσης και ένας καλά κρυμμένος σπορ χαρακτήρας που υποβοηθείται από την πολύ καλή λειτουργία του κιβωτίου και ο οποίος εμφανίζεται όταν ο οδηγός βυθίσει βαθιά το δεξί πεντάλ του γκαζιού (και επιλέξει και το «Sport» στα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης). Οι επιδόσεις είναι σε κάθε περίπτωση γρήγορες, με το 0-100 km/h να απαιτεί 7.5 sec. Πολύ καλά τα καταφέρνει ο κινητήρας και στο πεδίο της κατανάλωσης, αφού η μέση τιμή που καταγράψαμε κατά τη δοκιμή μας με ήταν 7.1 lt./100 km.

Η πιο σπορτίφ compact BMW

Η πλατφόρμα πάνω στην οποία «πατά» η BMW 220d Gran Coupe είναι το ίδιο προσθιοκίνητο πάτωμα με αυτό της νέας Σειρά 1. Είναι η πρώτη φορά που το πάτωμα αυτό συνδυάζεται με ένα αμάξωμα 3 όγκων και παράλληλα, πιο μακρύ από οποιαδήποτε άλλης compact BMW που βασίζεται πάνω σε αυτό. Σύμφωνα με τη γερμανική μάρκα, η επιλογή της πλατφόρμας αυτής έχει βοηθήσει στη μείωση του βάρους του αυτοκινήτου, ενώ πολλές επεμβάσεις έχουν γίνει σε πλαίσιο και αμάξωμα για να τονιστεί η παρεχόμενη ακαμψία. Παράλληλα και ειδικά για την έκδοση M Sport της δοκιμής μας, η ανάρτηση έχει πιο σφιχτές ρυθμίσεις και  ηαπόσταση από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 10 χλστ. συγκριτικά με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Στην πράξη, η 220d Gran Coupe εμφανίζει στο δρόμο μια άκρως ασφαλή οδική συμπεριφορά με σπορτίφ πινελιές, η οποία μεταφράζεται αρχικά σε μια εξαιρετική σταθερότητα στην ευθεία ανεξαρτήτως της ταχύτητας κίνησης. Στις στροφές, τα περιθώρια είναι πολύ αυξημένα και η ουδετερότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αντιδράσεων. Μόνο ηθελημένα (με άφημα γκαζιού λίγο πριν την κορυφή) ο οδηγός μπορεί να παίξει με το αυτοκίνητο ελαφραίνοντας την «ουρά», έχοντας σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο από το πολύ καλό τιμόνι με τη στιβαρή αίσθηση και την πλούσια πληροφόρηση. Στον τομέα της άνεσης, η επιλογή της έκδοσης M Sport με την πιο σφιχτή και χαμηλότερη ανάρτηση μετριάζει τα δεδομένα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Η ποιότητα κύλισης παραμένει αντάξια ενός premium μοντέλου.

Συμπέρασμα

Με την προσθήκη της BMW Σειρά 2 Gran Coupe στη γκάμα της η γερμανική μάρκα καλύπτει όχι μόνο τους οπαδούς των τετράπορτων κουπέ, αλλά και αυτούς των σεντάν. Το νέο compact μοντέλο είναι πολύ όμορφο, αρκούντως σπορτίφ στο δρόμο (παρότι όχι με τον τρόπο μιας παραδοσιακής πισωκίνητης BMW) και με υψηλή ποιότητα αντάξια των σύγχρονων δημιουργημάτων της μάρκας. Στην έκδοση 220d η τιμή είναι υψηλή (από 44.750 ευρώ), όμως μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με την κορυφαία αυτή τη στιγμή diesel έκδοση στη γκάμα (η 216d των 116 ίππων κοστίζει από 34.380 ευρώ).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.995 cc
Ισχύς: 190 PS/4.000 rpm
Ροπή: 40.8 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7.5 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4.2 l/100 km (NEDC)
Εκπομπές CO2: 110 gr/km (NEDC)
Τέλη κυκλοφορίας: 107,8 €
Βάρος: 1.580 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.526/1.800/1.420 mm
Μεταξόνιο: 2.670 mm
Χώρος αποσκευών: 430 lt.
Τιμή: από 44.750 €